Jakub Příhoda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Milost
Jakub Příhoda
kanovník Královské stoliční kapituly
sv. Petra a Pavla v Brně
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Svěcení
Kněžské svěcení1771
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
Osobní údaje
Datum narození4. července 1746
Místo narozeníVelké Meziříčí
Datum úmrtí14. ledna 1824
Místo úmrtíVelké Meziříčí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jakub Příhoda (4. července 1746, Velké Meziříčí14. ledna 1824, tamtéž) byl moravský římskokatolický duchovní, dlouholetý farář v Netíně. Později farář a děkan ve Velkém Meziříčí a kanovník brněnské kapituly. Zakladatel farních kronik v Netíně a Velkém Meziříčí.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Velkém Meziříčí a po studiích teologie byl v roce 1771 vysvěcen na kněze. Krátce působil jako kaplan v Moravanech u Brna a následně v téže funkci ve Velkém Meziříčí. Roku 1773 byl ustanoven farářem v Netíně. Do historie této farnosti se zapsal mimo jiné pořízením dvou bočních oltářů (svatého Vendelína a svatého Jana Nepomuckého) do farního kostela[1][pozn. 1] a zavedením farní kroniky.[2] V Netíně působil celkem 35 let. Poté přešel na uvolněné místo faráře v rodném Velkém Meziříčí a zároveň byl jmenován děkanem velkomeziříčského děkanátu.

Ve Velkém Meziříčí rovněž zavedl (do té doby zde neexistující) farní kroniku,[2] pro jejíž strukturalizaci použil jako vzor kroniku, kterou dříve vedl na farnosti v Netíně. Ve velkomeziříčské farní kronice (i za pomoci svých kaplanů) zaznamenal poměrně nekriticky různé informace, které se mu podařilo sesbírat z historie města a farnosti.[2] V blíže neurčeném roce byl brněnským biskupem jmenován kanovníkem brněnské katedrální kapituly. Zůstal však působit ve Velkém Meziříčí. Místním farářem a děkanem byl až do své smrti. Zemřel ve Velkém Meziříčí v lednu roku 1824.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Tyto boční oltáře byly zrušeny během rekonstrukce kostela za netínského faráře Jindřicha Kocmana na přelomu 60. a 70. let 20. století (důvodem byl jednak jejich velmi špatný technický stav, jednak nález pozůstatků středověké freskové výmalby v prostoru za nimi a snaha tyto starší malby v interiéru kostela přiznat. Obrazy z bočních oltářů, díla malíře Ignáce Weildlicha, zůstaly zachovány a byly v kostele samostatně pověšeny na jiná místa.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. POLÁKOVÁ, Daniela. Historický a umělecký vývoj farního kostela v Netíně. Hradec Králové, 2019. 53 s. Bakalářská práce. Univerzita Hradec Králové. Filosofická fakulta.. Vedoucí práce prof. PhDr. František Musil, CSc..
  2. a b c MRŇA, Jaroslav. Protocollum domesticum velkomeziříčské farnosti (1816–1938). České Budějovice, 2009 [cit. 11. 8. 2023]. 59 s. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Filozofická fakulta, Ústav archivnictví a pomocných věd historických. Vedoucí práce doc. PhDr. Marie Ryantová, CSc. s. 32–33. Dostupné online. Archivováno 11. 8. 2023 na Wayback Machine.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]