JIKORD

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
JIKORD s.r.o.
Základní údaje
Právní formaspolečnost s ručením omezeným
Datum založení18. 1. 2010
SídloČeské Budějovice 4
Adresa sídlaOkružní 517/10, PSČ 370 01
Identifikátory
IČO28117018
Některá data mohou pocházet z datové položky.

JIKORD s.r.o. je společnost, která byla založena 18. ledna 2010[1] za účelem zajištění dopravní obslužnosti Jihočeského kraje při důsledném dodržování hlavních koordinačních zásad. Právní aplikace těchto zásad vede k vytvoření jednotné dopravní soustavy kraje, při optimálním vynaložení rozpočtových finančních prostředků kraje a státu.[2] V současné době[kdy?] je jejím hlavním úkolem příprava jednotného integrovaného dopravního systému (IDS) v Jihočeském kraji.

Jikord sídlí na adrese Okružní 517/10 v Českých Budějovicích, v areálu VŠTE.[3]

Linky objednávané Jihočeským krajem nesou třímístné označení. Spoj linky 858 v trase Nadějkov > Milevsko.

Integrovaný dopravní systém Jihočeského kraje[editovat | editovat zdroj]

Posouzení možnosti zavedení IDS v rámci přípravy funkčního modelu koordinace veřejné hromadné osobní dopravy v kraji je jedním z úkolů společnosti. Vedení Jihočeského kraje v té době[kdy?] připravilo projekt, podle něž by jízdenky vydával přímo kraj, a získalo příslib na dotaci z evropských fondů na vybudování pracoviště krajského IDS za 40 milionů korun, ale nové vedení kraje od projektu z důvodu ekonomické recese upustilo.[4]

Pilotní projekt IDS MHD Jindřichův Hradec[editovat | editovat zdroj]

Jindřichův Hradec odstartoval v lednu 2014 pilotní projekt Integrovaného dopravního systému (IDS) za podpory Jihočeského kraje. Ten rozšířil městskou hromadnou dopravu na území Jindřichova Hradce o jeho místní části - Buk, Děbolín, Dolní Radouň, Dolní Skrýchov, Horní Žďár, Matná, Políkno a Radouňka. Do IDS jsou zařazeny spoje MHD a regionální linky dopravce ČSAD Jindřichův Hradec. Úloha společnosti JIKORD spočívala v zavedení IDS v Jindřichově Hradci a týkala se například rozsahu časových jízdenek, cen, nasazení čipových karet, úpravy softwaru, jízdních řádů a rozúčtování nákladů.[5].

IDS Jihočeského kraje[editovat | editovat zdroj]

IDS Jihočeského kraje se rozkládá cca do 20 km od Českých Budějovic, na jednu jízdenku se dostanete na Křemežsko, do Zlaté Koruny, na Borovansko, ve směru na severovýchod do Ševětína, ve směru na severozápad například do Zlivi či Holašovic. Integrace spočívá v uznávání papírových předplatních jízdních dokladů na 7, 30 nebo 90 dní.

Území IDS JK je rozděleno na tarifní zóny, přičemž každá zóna zahrnuje jednu anebo více obcí. Oblast města České Budějovice spolu s okolními obcemi, kam zajíždí MHD České Budějovice, se skládá ze zón 100+101, přičemž zóna 101 je pouze pro linkové autobusy a vlaky, zatímco zóna 100 je pro MHD.

3. března 2023 byl Jihočeským krajem vyhlášen tendr na návrh provozní integrace veřejné dopravy na území Jihočeského kraje jako základu pro vznik IDS. Spuštění IDS v rámci celého Jihočeského kraje bylo plánováno na druhou polovinu roku 2024.[6]

Právě do Zlivi je možné z krajského města použít jízdní doklady IDS.

Dopravci v IDS JK:

  • ARRIVA vlaky s.r.o.
  • BusLine jižní Čechy s.r.o.
  • České dráhy, a. s.
  • ČSAD AUTOBUSY České Budějovice a.s. (obchodní značka Busem)
  • Dopravní podnik města České Budějovice, a.s.  
  • GW BUS a.s.
  • GW Train Regio a.s.

Do IDS Jihočeského kraje jsou zahrnuty všechny linky MHD České Budějovice, 75 autobusových linek nebo jejich částí a vybrané úseky pěti železničních tratí.

Železnice je zahrnuta do IDS na následujících traťových úsecích:

Číslo tratě Název tratě Zaintegrovaný úsek Kategorie vlaku Dopravce
190 České Budějovice - Strakonice České Budějovice - Zliv Os, Sp, R ČD, a. s., ARRIVA vlaky s.r.o.
194 České Budějovice - Černý Kříž České Budějovice - Zlatá Koruna    Os GWTR a. s.
196 České Budějovice - Summerau České Budějovice - Velešín Os, Sp, EC ČD, a. s.
199 České Budějovice - České Velenice České Budějovice - Petříkov Os ČD, a. s.
220 České Budějovice - Benešov u Prahy         České Budějovice - Ševětín Os, Sp ČD, a. s.

[7]

Jízdenka JIKORD +[editovat | editovat zdroj]

Od 1. 7. 2015 je v platnosti jednodenní síťová papírová jízdenka JIKORD plus. Platí ve veřejné dopravě na území Jihočeského kraje. Na tuto jízdenku lze cestovat všemi vlaky ČD (včetně rychlíků), MHD ve všech městech a regionálními i některými dálkovými autobusy smluvních dopravců.[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Úplný výpis z obchodního rejstříku JIKORD s.r.o., C 18159 vedená u Krajského soudu v Českých Budějovicích. justice.cz [online]. Ministerstvo spravedlnosti České republiky, 2023-04-02 [cit. 2023-04-02]. Dostupné online. 
  2. Výroční zprávy | Jikord.cz. www.jikord.cz [online]. [cit. 2023-04-02]. Dostupné online. 
  3. Kontakt | Jikord.cz. www.jikord.cz [online]. [cit. 2023-04-02]. Dostupné online. 
  4. Kraji chybí integrovaná doprava. Na jeden doklad se jezdí jen na Táborsku. iDNES.cz [online]. 2011-04-19 [cit. 2023-04-02]. Dostupné online. 
  5. Půl roku fungování Integrovaného dopravního systému v Jindřichově Hradci: projekt je dobře nastaven - Město Jindřichův Hradec. www.jh.cz [online]. [cit. 2023-04-02]. Dostupné online. 
  6. {{Konec zaostávání. Veřejná doprava v Jihočeském kraji se změní příští rok. Online. Prachatický deník. Dostupné z: https://prachaticky.denik.cz/zpravy_region/konec-zaostavani-verejna-doprava-v-jihoceskem-kraji-se-zmeni-pristi-rok-20230424.html. [cit. 2024-01-13].}}
  7. Rozsah území a dopravců. www.idsjk.cz [online]. [cit. 2023-04-02]. Dostupné online. 
  8. COMETT PLUS - Tarify MHD Tábor. www.comettplus.cz [online]. [cit. 2023-04-02]. Dostupné online.