ISSpresso

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Isspresso na Mezinárodní vesmírné stanici

ISSpresso je první espresso kávovar vytvořený pro použití ve vesmíru, na Mezinárodní vesmírné stanici, firmami Argotec a Lavazza v partnerství s Italskou kosmickou agenturou. ISSpresso uvařilo první kávu ve vesmíru, kterou vypila astronautka Samantha Cristoforettiová.[1] ISSpresso je jeden z devíti projektů vybraných Italskou kosmickou agenturou pro budoucí mise.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 2014 se firmy Argotec a Lavazza staly partnery projektu a téhož roku získaly schválení NASA k tomuto projektu,[3] zároveň byla provedena studie funkčnosti s vytvořením některých subsystémů. Dne 14. dubna 2015 vyvezla mise SpaceX CRS-6 ISSpresso na Mezinárodní vesmírnou stanici.[4]

Cíle[editovat | editovat zdroj]

Espresso hrníček pro nulovou gravitaci který využívá kapilarity pro dopravení tekutiny do úst. Toto je obrázek ze Země pořízený v roce 2015 (na tekutinu působí gravitace)

ISSpresso je navrženo k přípravě espressa.[5] Před tímto experimentem byla ve vesmíru dostupná pouze rozpustná káva. Astronauti mohou vybírat mezi těmito možnostmi: short black (30 ml), long black (60 ml) a teplý nápoj (čaj nebo vývar, 120 ml). Funkce vývaru umožňuje rehydrataci kosmického jídla.[6]

ISSpresso také nabízí příležitost ke studiu některých fyzikálních jevů spojených s dynamikou tekutin při mikrogravitaci (čistých a smíšených) kapalin při vysokém tlaku a teplotě. Zvláště zajímavá byla analýza tvorby pěny s ohledem na tvorbu suché kávy, počínaje návrhem systému, který by ji dokázal vytvořit v mikrogravitaci.[2]

Prototypy a modely[editovat | editovat zdroj]

Agrotec navrhoval stavěl a testoval ISSpresso bylo přes 18 měsíců ve čtyřech hlavních modelech:[7]

  1. Model 2-D[7] byl vytvořen pro vyzkoušení hydraulických a pneumatických systémů.
  2. Elegance Model[7] byl vyvinut pro testování mechanických funkcí stroje. Mnoho mechanických součástí v tomto stroji odpovídá těm, které byly použity pro konečný přístroj.
  3. Takzvaný pozemní model (anglicky Ground Model)[7] je funkčně téměř identický s letovým modelem.
  4. Konečný letový model[7] obsahuje všechna nejlepší technická řešení uplatněná v předchozích modelech. Po kvalifikačních procesech certifikovala NASA letový model pro použití na palubě Mezinárodní kosmické stanice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku ISSpresso na anglické Wikipedii.

  1. POVOLEDO, Elisabetta. Espresso? Now the International Space Station Is Fully Equipped. The New York Times. 2015-05-04. Dostupné online [cit. 2017-06-29]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  2. a b Espresso coffe conquers space (PDF). Argotec.com [online]. [cit. 2017-06-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-05-10. (anglicky) 
  3. Lattes in Space! Espresso Machine Will Launch to Space Station. Space.com. Dostupné online [cit. 2017-06-29]. (anglicky) 
  4. SpaceX Launches Cargo Into Orbit, and Then Rocket Hits the Deck. NBC News. Dostupné online [cit. 2017-06-29]. (anglicky) 
  5. TEMPERTON, James. ISSPresso will finally bring decent coffee to space. WIRED UK. Dostupné online [cit. 2017-07-01]. (anglicky) 
  6. FREEDMAN, Andrew. Finally, the space station will have an Italian espresso machine. Mashable [online]. [cit. 2017-07-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. a b c d e SGOBBA, Tommaso; PELTON, Joseph; KEZIRIAN, Michael. ISSpresso Development and Operations (PDF) [online]. [cit. 2017-07-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-08. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]