Highgrove House

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Highgrove House
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
ArchitektAnthony Keck
Současný majitelCornwallské vévodství (od 1980)
Poloha
AdresaTetbury Upton, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky1155258
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Highgrove House je rodinným sídlem Karla III. a Camilly, královny Spojeného království. Leží jihozápadně od Tetbury v hrabství Gloucestershire v Anglii. Dům Highgrove byl postaven na konci 18. století. Dům a související panství vlastnily různé rodiny, dokud jej v roce 1980 od Maurice Macmillana nekoupilo Cornwallské vévodství. Karel III. tento georgiánský dům přestavěl v roce 1987 s neoklasicistními přístavbami. Panství a nedaleká organická farma „Duchy Home Farm“ jsou dnes spravovány Cornwallským vévodstvím.

Zahrady v Highgrove jsou od roku 1996 přístupné veřejnosti. Zahrady domu z konce 18. století byly v době, kdy se sem Karel nastěhoval, zarostlé a neudržované, ale od té doby vzkvétají a nyní zahrnují vzácné stromy, květiny a vzácné kultivary. Díky současným technikám ekologického zahradničení a ekologickému obhospodařování trávníků slouží zahrady také jako udržitelné prostředí pro ptáky a volně žijící zvířata.[1] Zahrady navrhl Karel III. po konzultaci s vysoce uznávanými zahradníky, jako je Rosemary Vereyová a známá přírodovědkyně Miriam Rothschildová.[2]

Zahrady ročně navštíví více než 30 000 návštěvníků. Dům a zahrady jsou spravovány v souladu s královskými ekologickými zásadami a staly se námětem několika knih a televizních pořadů. Král v domě často pořádá charitativní akce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Highgrove House na anglické Wikipedii.

  1. ROBERTSON, Terri. Highgrove Gardens Celebrates 25 Years of Charity [online]. 2019-06-14 [cit. 2022-09-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. SABINO, Catherine. Have Supper Or Tea At Prince Charles' Highgrove Estate This Summer. Forbes [online]. [cit. 2022-09-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]