Hierve el Agua

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hierve el Agua

StátMexikoMexiko Mexiko
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hierve el Agua je skalní útvar v Mexiku, označovaný jako „zkamenělé vodopády“.[1] Nachází se nedaleko města San Lorenzo Albarradas ve státě Oaxaca. Tvoří ho dvě části, větší cascada grande je vysoká 30 metrů a menší cascada chica je vysoká 12 metrů.

Na vrcholu skály vyvěrá voda, která má vysoký obsah uhličitanu vápenatého. Voda má teplotu okolo 25 °C, název Hierve el Agua (Vřící voda) pochází od velkých bublin. Nad pramenem byl vybudován bazén, kde se návštěvníci mohou vykoupat a užívat si přitom výhled do údolí. Voda z pramene stéká po skalní stěně a ukládá na ní minerály podobným způsobem, jako vznikají krápníky. Bílé travertinové skály tak zdálky vypadají jako mohutný vodopád.[2]

Hierve el Agua je populární turistická atrakce, kterou v roce 2015 navštívilo před milión lidí. Místní domorodci v roce 2021 zablokovali přístup ke skále na protest proti tomu, že nedostávají podíl z komerčního využívání lokality.[3] Nedaleko se nachází také zapotécká archeologická lokalita Mitla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hierve el Agua, Oaxaca: Mexico's Petrified Waterfalls [online]. 2021-11-17 [cit. 2022-07-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. MARK. Is Hierve el Agua Open? [online]. 2021-10-19 [cit. 2022-07-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. NAST, Condé. At Oaxaca’s Hierve el Agua, a Local Dispute Leaves the Site Closed to Visitors. Condé Nast Traveler [online]. 2021-07-14 [cit. 2022-07-23]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]