Hello Emma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hello Emma
VývojářDavid Beck
První vydání1. května 2020
Aktuální verze2.0 (26. prosince 2023)
Operační systémiOS
iPadOS
WatchOS
PlatformaiPhone
iPad
Apple Watch
Typ softwaruvirtuální asistent a mobilní aplikace
Lokalizacečeština, slovenština, polština, angličtina
Webhelloemma.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hello Emma je hlasová asistentka pro iPhone, která rozumí češtině. Dále rozumí slovenštině a polštině, tj. jazykům, které originální Siri zatím nepodporuje. Hlasem v češtině lze zadávat úkoly, které uživatelé doposud mohli zadávat jen Siri v angličtině. Například diktování SMS zpráv, nastavení budíku nebo minutky, zapisování věcí do nákupního seznamu, zapisování připomínek, plánování schůzek do kalendáře, vytáčení telefonních čísel a vytáčení českým jmen z adresáře nebo ovládání chytré domácnosti: "zapni lampičku".

Hello Emma je aplikace pro iPhone s iOS 16 a vydána byla 1. června 2023. Je výrazně rychlejší, spolehlivější než původní projekt naprogramovaný ve Zkratkách (Shortcuts).

Název Hello Emma byl vybrán z toho důvodu, že při spuštění hlasem přes anglicky slyšící Siri je potřeba říci nějaký povel anglicky. A Hello Emma anebo jen Emma má podobnou výslovnost i v češtině.

Původní projekt Hello Emma z roku 2020 fungoval jen pod iOS 13, nebyl vydán jako aplikace, ale byl naprogramován v aplikaci Zkratky (Shortcuts). Jednalo se o zhruba 30 zkratek se stovkami příkazů, celkově to bylo 7 tisíc akcí. Projekt vymyslel a naprogramoval David Beck z Prahy. Hello Emma využívá hlasy, které jsou součástí iOS - pro češtinu je to Zuzana vylepšená verze.

Siri v češtině je dlouho očekávanou funkcí pro české uživatele a možnost česky ovládat iPhone tak vzbudil velký ohlas v technických magazínech.

První představení na YouTube proběhlo 29.2.2020, oficiální verze pro češtinu a slovenštinu vyšla 1.5.2020. Emma rozumí také anglicky. Od června 2020 byla přidána polština. Jazyky musí ve Zkratkách podporovat příkazy Nadiktuj text a Přečti text. Teoreticky by tak šlo přidat další jazyky: chorvatštinu, maďarštinu, řečtinu, rumunštinu.

Zkratky fungovaly v iOS13, po aktualizaci na iOS14 došlo ke značnému zpomalení některých povelů v aplikaci Zkratky. Například Najdi text trvalo 10x déle, až 200 milisekund a podobných povelů jsou zde desítky.

Funkce a možnosti[editovat | editovat zdroj]

Některé povely původních Zkratek nemusí být dostupné pro novou Aplikaci. Hello Emma nabízí širokou škálu hlasových příkazů, které lze zadávat v češtině nebo slovenštině a polštině. Například:

  • Základní akce: „Zavolej Gábině“, „Napiš SMS Štěpánce Růžičkové text diktuji svojí první zprávu.“, „Nastav minutku na 10 minut“ a „Vzbuď mě v 7:20“
  • Základní informace: „Jaké je venku počasí?“, „Vypočítej 7 + 8 + 15 euro“, „Přelož do španělštiny…“
  • Naplánovat události a připomenutí: „Naplánuj mi do kalendáře na pondělí v 10 hodin lekce angličtiny“ a „Nastav připomínku, vyzvedni léky v lékárně, až dorazím na OC Chodov“ nebo „Kdo má svátek 1. srpna?“
  • Správa nastavení zařízení: „Nastav jas na méně“, „Zapni Wi-Fi“
  • Vyhledávání na internetu: „Najdi na internetu jak oloupat granátové jablko“
  • Navigace: „Naviguj na adresu Václavské náměstí 1“, „Za jak dlouho budu na: Karlův most MHD?“ a „Jaká je vzdálenost Praha pomlčka Prčice pěšky?“
  • Zábava: „Umíš vyprávět vtipy“, „Chci se dívat na videoklipy…“
  • Zapojení do aplikací v iOS: „Zahraj písničku prší krásně“ a „Co to hraje?“

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]