Hanácké Benátky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náměstí v době konání festivalu v roce 2017
Tento článek je o festivalu v Litovli. O městě Litovel, jemuž se Hanácké Benátky také přezdívá, pojednává článek Litovel.

Hanácké Benátky je hudební festival a celoměstská akce v Litovli v okrese Olomouc. Tradiční slavnost přijala přezdívku města, která odráží skutečnost, že Litovlí protéká šest ramen řeky Moravy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Festival se koná každoročně v červnu od roku 2002 – první ročník proběhl 22. června.[1][2] Připravuje se program pro děti i dospělé, který probíhá nejen na náměstí Přemysla Otakara, kam se soustředí hlavní část akcí, ale i v okolních částech města, jako je park Míru a prostranství před muzeem.[3] Doprovodný program může zahrnovat například vystoupení šermířů, místních skupin mažoretek, roztleskávaček a tanečních kroužků, jarmark, farmářské trhy a zábavný program pro děti.

Na hlavním pódiu se střídají hudební tělesa, přestávky vyplňují vystoupení místních sdružení. Tradiční atrakcí bývá možnost projížděk po Nečízu, jednom z ramen Moravy, které teče pod hlavním náměstím. V den festivalu se také otevírají městské památky, například radniční věž nebo kaple svatého Jiří, která bývá po většinu roku veřejnosti nepřístupná. Celodenní akci zakončuje noční ohňostroj.

Na financování festivalu se kromě města podílí také řada sponzorů, důležití jsou i mediální partneři.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zpravodaj č. 2/2002 [online]. Brno: Folklorní sdružení Jánošík Brno, listopad 2002 [cit. 2017-06-11]. Kapitola Poslední sezóna „Příběhů“, s. 14. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. Hanácké Benátky: Litovel slavila a skvěle se bavila i v dešti VIDEO. Olomoucký deník. 2012-06-09. Dostupné online [cit. 2017-06-10]. 
  3. LITOVEL, mklitovel.cz - Městský klub. Hanácké Benátky 2013 - Hanácké Benátky. Hanácké Benátky. Dostupné online [cit. 2017-06-11]. 
  4. LITOVEL, mklitovel.cz - Městský klub. Sponzoři a média - Hanácké Benátky. Hanácké Benátky. Dostupné online [cit. 2017-06-11].