Had (počítačová hra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starší verze hry

Had je druh počítačové arkádové hry ve které hráč ovládá pohyby hada na obdélníkové ploše. Historie herního konceptu sahá do 70. let. Hru zpopularizovala v 90. letech firma Nokia, která nabízela vlastní verzi hry ve svých mobilních telefonech.

Princip hry[editovat | editovat zdroj]

Hrací plocha je buď ohraničená, nebo se jedná o nekonečnou plochu, kdy se had zanořením na jednom okraji objeví na protějším. Rozdíl mezi hrou pro více hráčů a hrou pro jednoho je v narůstání délky hada: Had buď narůstá z výchozího bodu a označuje celou trajektorii pohybu (např. Achtung, die Kurve!), nebo se na hrací ploše objevují sousta, po jejichž spolknutí narůstá základní délka hada o jeden dílek (např. Snake od Nokie, Vlak). Hra předčasně končí nárazem do stěny nebo do těla hada. Ve hře pro více hráčů vyhrává ten, kdo déle přežije.

U sólo verze se po sesbírání dostatečného množství jídla hráč dostává do dalšího kola. Ve vyšších levelech se objevují složitější překážky, případně narůstá rychlost hada. Hráč také může sbírat bonusové artefakty, které se objevují po omezený čas.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]