Hôtel Paris Bastille Boutet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hôtel Paris Bastille Boutet
Základní informace
Slohart deco architektura
ArchitektAchille Champy
Poloha
Adresa11. obvod, FrancieFrancie Francie
Ulicerue Faidherbe
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hôtel Paris Bastille Boutet je pětihvězdičkový hotel v Paříži. Nachází se na adrese Rue Faidherbe č. 24 v 11. obvodu. Patří do hotelového řetězce Sofitel, který je součástí společnosti AccorHotels.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dům byl původně postaven pro firmu Boutet, pařížskou pobočku stejnojmenné společnosti se sídlem ve Vichy, která dodávala dřevo pro truhlářské dílny na předměstí Saint-Antoine. Budova ve stylu art deco, kterou navrhl architekt Achille Champy, byla postavená v roce 1926. Má železobetonový skelet a fasádu zdobenou okrovými a modrými glazovanými dlaždicemi firmy Alphonse Gentil et Eugène Bourdet. Markýza nad vchodem je pokrytá sklem žluté a modré. V letech 1944–1983 zde sídlila čokoládovna La Suisse normande. Kvůli strojům na výrobu čokolády byl probourán strop do vyššího patra. V roce 1989 prošla budova rekonstrukcí a byla přestavěna na administrativní budovu pro RATP.

Od konce roku 2015 slouží budova po rozsáhlé rekonstrukci jako luxusní hotel. Pětihvězdičkový hotel má 80 pokojů a apartmánů. Součástí hotelu je wellness, bazén, sauna, hammam a fitness.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hôtel Paris Bastille Boutet na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]