Gudžranvala

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gudžranvala
Stará městská brána v Gudžranvale
Stará městská brána v Gudžranvale
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška231 m n. m.
StátPákistánPákistán Pákistán
Gudžranvala
Gudžranvala
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha240 km²
Počet obyvatel2 027 001 (2017)
Hustota zalidnění8 445,8 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.gujranwala.gop.pk
Telefonní předvolba055
PSČ52250
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gudžranvala (paňdžábsky گوجرانوالا) je město v Pákistánu v provincii Paňdžáb. Má podle sčítání lidu z roku 2017 přes dva miliony obyvatel a je pátým největším městem v zemi.[1] Většinu obyvatel tvoří muslimové, hovořící paňdžábštinou a urdštinou. Město se nachází 70 km severozápadně od Láhauru v nadmořské výšce 226 metrů.

Bylo založeno v 18. století a narodil se zde Randžít Singh. Z doby počátků města se dochoval reprezentační pavilon (baradari), městské brány a osmiboký hrob súfijského světce s kopulí. Nyní je město významným průmyslovým centrem a vytváří asi 5 % pákistánského HDP. S městy Sjálkót a Gudžrát tvoří vysoce industrializovanou oblast zvanou „zlatý trojúhelník“. Hlavními odvětvími jsou elektrotechnika, zpracování kovů, činění kůží, výroba textilu, skla, keramiky a cukrovar, okolní úrodná oblast produkuje rýži, obilí, melouny a bavlnu.[2] Na nedaleké řece Čanáb byla vybudována vodní elektrárna.

Původními obyvateli byli kočovní Gudžárové, podle nichž je město pojmenováno.[3] Britové Gudžranvalu ovládli v roce 1848, jejímu ekonomickému rozvoji napomohla poloha na silnici Grand Trunk Road a na železnici z Karáčí do Péšávaru. Nejbližší letiště se nachází v Láhauru. V Gudžranvale sídlí jeden z kampusů Paňdžábské univerzity.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ten major cities’ population up by 74pc [online]. Pakistan Today, 2017-08-29 [cit. 2019-03-15]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. Gujranwala, Pakistan [online]. Encyclopaedia Britannica [cit. 2019-03-15]. Dostupné online. (angličtina) 
  3. Gujjar (Muslim traditions) in Pakistan [online]. Joshua Project [cit. 2019-03-15]. Dostupné online. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]