Fungus Rock

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fungus Rock
Il-Ġebla tal-Ġeneral (maltština)
Fungus Rock
Fungus Rock
StátMaltaMalta Malta
Topografie
Rozloha0,007 km²
Zeměpisné souřadnice
Nejvyšší vrchol (60 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel0
Hustota zalidnění0 obyv./km²
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Fungus Rock (maltsky Il-Ġebla tal-Ġeneral; někdy také nazývaný Mushroom Rock[1]; v češtině přibližně „Skála hub“) je malý ostrov, tvořený masivním kusem vápence o výšce 60 m u vchodu do téměř kruhové černé laguny na pobřeží maltského ostrova Gozo.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Příslušnici Řádu maltézských rytířů zde objevili to, co je populárně známé jako maltézská houba rostoucí na plochém vrcholu skály. Tyto rostlina je parazitickým druhem rostlinné říše a nepatří mezi houby. Má odpudivý zápach a lékaři v té době věřili, že má léčivé účinky. Rytíři je používali jako prostředek k zastavení krvácení v obvazech na rány a jako lék na úplavici. Velmi si jí vážili a jí často obdarovávali význačné šlechtice a návštěvníky maltéských ostrovů.

Velmistr řádu Manuel Pinto da Fonseca v roce 1746 vyhlásil skálu za uzavřené území a narušitelé riskovali tříleté tresty jako nucené veslování v galérách rytířů. Byla zde stálá stráž a koš lanovky ze skály na pevninu byl zbaven bezpečného užívání.[2][3]

Pintovo úsilí bylo ale zřejmě zbytečné. Farmakologové studují lékařské účinky Fucus coccineus melitensis dodnes, kdy je Fungus Rock přírodní rezervací, avšak nedaleké pobřeží je přístupné pro koupání a moře zde poskytuje perfektní podmínky pro šnorchlování.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GANADO, Albert. Bibliographical notes on Melitensia - 3. Journal of the Malta Historical Society. Melita Historica, 2005, s. 178. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 21 April 2014. 
  2. DHARMANANDA, Subhuti. Cynomorium: Parasitic Plant Widely Used in Traditional Medicine [online]. [cit. 2010-11-02]. Dostupné online. 
  3. The historical guide to the island of Malta and its dependencies. p. 88.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]