Filip, rytíř de Lorraine-Armagnac

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Filip Lotrinský
Narození1643
Úmrtí8. prosince 1702 (ve věku 58–59 let)
Paříž
Příčina úmrtícerebrovaskulární choroba
Povoláníaristokrat
Oceněnírytíř Řádu svatého Ducha
rytíř Řádu sv. Michala
RodičeJindřich Lotrinský, hrabě z Harcourt[1] a Marguerite-Philippe of Cambout[2][1]
RodGuiseové
PříbuzníLudvík Lotrinský[2], Karel Lotrinský, hrabě z Marsanu[2], Armande Henriette de Lorraine-Harcourt-Armagnac, Alfonse Louis de Lorraine-Harcourt-Armagnac a Raimond Berenger de Lorraine-Harcourt-Armagnac (sourozenci)
FunkceOpat-komendátor (Tiron Abbey; 1672–1702)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Filip, rytíř de Lorraine (16438. prosince 1702), známý jako Chevalier de Lorraine, byl dvořanem u francouzského dvora, členem rodiny de Guise a především milencem Filipa I. Orleánského.

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Byl synem Jindřicha de Lorraine a Markéty Filipíny du Cambout. O jeho dětství toho není mnoho známo.

Vztah s Filipem Orleánským[editovat | editovat zdroj]

Filip se stal milencem Filipa I. Orleánského roku 1658. Žili společně v Palais Royal v Paříži. Roku 1661 se Filip Orleánský na nátlak svého bratra Ludvíka XIV. oženil s Henriettou Annou Stuartovnou, Filip de Lorraine ženu svého milence nesnášel a jeho krutá povaha ho vedla k tomu aby Henriettě znepříjemňoval život. Filip měl na Filipa Orleánského po celý život velký vliv a rád ho uplatňoval. Roku 1670 byl králem uvězněn, ale král jej nakonec propustil. Roku 1670 také zemřela Henrietta Anna Stuartovna a Filip I. Orleánský se znovu oženil tentokrát s Alžbětou Šarlotou Falckou na rozdíl od prvního svazku Filipa Orleánského, byl tento i přes Filipovu homosexualitu šťastný. Alžběta Šarlota na rozdíl od své předchůdkyně manžela uctívala a vytvořila tak přátelský vztah. Přesto Filip Orleánský dál otevřeně vedl poměr s rytířem de Lorraine. Roku 1682 byl Filip poslán do exilu znovu, protože dle pramenů svedl Ludvíka Vévodu z Vermandois, nemanželského syna Ludvíka XIV. ke zhýralým sexuálním hrátkám. Nakonec byl z exilu už jako před tím propuštěn a dál vedl nákladný a rozmařilý život u dvora. Roku 1701 zemřel Filip I. Orleánský a kavalír de Lorraine ho následoval do hrobu rok na to. Zemřel 8. prosince 1702.

Osobnost[editovat | editovat zdroj]

Rytíř de Lorraine byl krutý a manipulativní muž. Svým výstředním a nákladným životem byl proslulý.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  2. a b c Dostupné online. [cit. 2016-01-18].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]