Ferrata Havranka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Via ferrata Havranka se nachází v Českém Krumlově na skalním útvaru Havraní skála. Jedná se o první zajištěnou cestu v Českém Krumlově o obtížnosti C. Délka zajištěné cesty je 110 metrů, doba výstupu je cca 30 minut. Vstup na zajištěnou cestu Havranka je pro veřejnost zdarma, nicméně pouze s kompletní výbavou na Via ferraty (helma, sedací úvaz, jistící set). Pro začátečníky se doporučuje použití hrudního, případně celotělového, úvazu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Via ferrata Havranka byla postavena v roce 2022 spolkem Českokrumlovské ferraty z.s. Zajištěná cesta byla vybudována na pravé straně Havraní skály, která je dobře známá mezi horolezci. Na Havraní skále je vybudováno několik horolezeckých cest různých obtížností. Samotná ferrata do těchto horolezeckých cest nezasahuje, naopak, je záměrně odkloněna mimo hlavní stěnu. Začátek cesty traverzuje doprava těsně na řekou a poté strmě stoupá po úbočí stěny.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ferratu Havranka najdete v Českém Krumlově na pravém břehu Vltavy po směru proudu řeky. Začátek zajištěné cesty je snadno dostupný. Automobil je možné zaparkovat na placeném parkovišti P2.

Začátek cesty je traverz kousek nad řekou, poté následuje asi nejtěžší část, krátký převis obtížnosti C, který může dělat problémy menším osobám. Cesta pokračuje směrem k vrcholu skály – tento úsek není nijak náročný. Kousek pod vrcholem je lanový most dlouhý 27 metrů, který spojuje oba vrcholy Havraní skály.

Za mostem je poslední náročnější úsek vedoucí strmě na vrchol, odkud se otevírají krásné výhledy na řeku Vltavu a město Český Krumlov. Cesta zpět je po dobře značené pěšině ústící do ulice Objíždková.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]