Farnost Evangelické církve metodistické v Mikulově

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Farnost Evangelické církve metodistické v Mikulově
FarářCtirad Hrubý
Filiální obce
Valtice
Kontakt
Doručovací adresaPurkyňova 1700/2A, 692 01 Mikulov
Webové stránkymikulov.umc.cz
E-mailmikulov@umc.cz
Datová schránkac4ucpe8
IČO67029884 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Farnost Mikulov na Moravě je místním společenstvím Evangelické církve metodistické v jihomoravském městě Mikulově a také ve Valticích.

Vznikla v polovině 20. století návratem krajanů z české vesnice Vojvodovo v severozápadním Bulharsku, kterou založili v roce 1900 ti, kdo pro nedostatek vody odešli ze Svaté Heleny (Banát). Po celou dobu života mimo vlast si tito lidé zachovali český jazyk i víru v Boha. V Bulharsku se připojili k metodistům.

Po přestěhování do Československa (1949/1950) vznikla v Mikulově nová farnost s dvěma sbory a čtyřmi kazatelskými stanicemi. Na začátku 50. let měla farnost i s dětmi přibližně 400 členů. V době čtyřicetileté náboženské nesvobody mnozí od víry odpadli. Po pádu železné opony v roce 1989 nastalo ve farnosti, podobně jako v celém bývalém Československu, duchovní oživení. V roce 1991 přišel kazatel bratr Jan Zajíc. Každoročně se pořádaly veřejné stanové evangelizace a přišlo mnoho nových lidí. Farnost omládla. Nyní máme ve dvou sborech - Valtice a Mikulov - kolem 70 aktivních členů zahrnujících všechny generace.

Bohoslužebná shromáždění[editovat | editovat zdroj]

Bohoslužby jsou ve Valticích v 9 hodin a v Mikulově v 10.30.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Oficiální stránky