F-Secure

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Společnost F-Secure Corporation (dříve známá jako Data Fellows) je celosvětovou společností v oblasti kybernetické bezpečnosti s více než 30 pobočkami po celém světě. Hlavní sídlo společnost je v Helsinkách ve Finsku.

Společnost má i své bezpečnostní laboratoře v Helsinkách a také v Malajsii. Hlavním produktem společnosti je antivirový software, software pro správu hesel, zajištění bezpečnosti a konzultace ohledně kybernetické bezpečnosti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Společnost F-Secure byla původně založena jako společnost Data Fellows Petrim Allasem a Risto Siilasmaem v roce 1988. Společnost Data Fellows vyučovala uživatele počítačů a budovala databáze na míru. O tři roky později se začala společnost zabývat svým prvním velkým projektem, kterým by první heuristický skener pro antivirové produkty. První antivirový software pro systémy Microsoft Windows byl představen v roce 1994 a společnost Data Fellows se v roce 1999 přejmenovala na F-Secure. Společnost F-Secure v roce 2005 vyvinula svoji první anti-rootkit technologii nazvanou BlackLight (Černé světlo)[1].

V červnu roku 2015 rozšířila společnost F-Secure své portfolio o další produkty. Toto bylo spojené s koupí firmy nSense, dánské společnost specializující na hodnocení zranitelností a poskytující bezpečnostní poradenství[2]. V únoru 2017 koupě společnosti Inverse Path[3], soukromé italské bezpečnostní společnosti, přinesla další příležitosti a zkušenosti v rámci leteckého a automobilového průmyslu.

V červnu roku 2018 koupila F-Secure společnost MWR InfoSecurity zabývající se kybernetickou bezpečností za 106 milionů dolarů [4].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Using Blacklight to detect and remove Rootkits from your computer. BleepingComputer [online]. [cit. 2021-04-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. OSBORNE, Charlie. F-Secure snaps up security consultation firm nSense. ZDNet [online]. [cit. 2021-04-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. F-Secure acquires consultancy player Inverse Path. MicroscopeUK [online]. [cit. 2021-04-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. STAFF, Reuters. F-Secure to buy cyber security firm MWR. Reuters. 2018-06-18. Dostupné online [cit. 2021-04-20]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku F-Secure na anglické Wikipedii.