Evangelický kostel (Senica)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evangelický kostel (Senica)
Evangelický kostel (Senica)
Evangelický kostel (Senica)
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajTrnavský
OkresSenica
ObecSenica
Souřadnice
Evangelický kostel (Senica)
Evangelický kostel (Senica)
Základní informace
CírkevEvangelická církev augsburského vyznání na Slovensku
Datum posvěcení1784
Architektonický popis
Stavební slohklasicismus
Výstavba1783
Specifikace
Stavební materiálkámen
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evangelický kostel na Hollého ulici v Senici na Slovensku je toleranční kostel původně bez věže vybudovaný v letech 17831784 v klasicistním slohu. Věž je z roku 1794. Kostel slouží Evangelické církvi augsburského vyznání na Slovensku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Seničtí evangelíci si vystavěli v roce 1631 kostel, který stojí na Náměstí osvobození. Od roku 1654 se stal katolickým.[1] Nynější kostel se jim podařilo postavit až po 130 letech od prvního. Bylo to v období ukončení protireformace a také díky tolerančnímu patentu, který vyhlásil Josef II. 13. října 1781. Mezi významné osobnosti sboru patřily Štefan Pilárik, Viliam Paulíny, Martin Braxatoris Sládkovič, kterým spolu s dalšími 18 faráři působícími ve sboru odhalili pamětní desku na tamní faře 15. května 2011 při příležitosti 420. výročí církevního sboru.[2]

Budova[editovat | editovat zdroj]

Obdélníková budova kostela s dodatečně dostavěnou věží, má jednořadé okna s půlkruhovým ukončením. Nahradily původní dvouřadé v roce 1884. Vnější fasáda je hladká s pásovou rustikou a je ukončena podstrešnou římsou. Na průčelí má kordonovou římsu. Podélný síňový prostor je zaklenut valenou segmentovou klenbou a medziklenbovými pásy. Ze tří stran je zděná pilířová empora s dřevěným parapetem, pilastry a geometricky dělenými kazetami. Bílé barvě kontrastuje zlatá.

Oltář[editovat | editovat zdroj]

Oltář je dřevěný, polychromovaný, klasické sloupové architektury, ukončené kladím s nástavcem v jehož středu je kazatelna, která má rezonanční stříšku. Oltář je ze stran opticky podpírán vertikálními meandrovými volutami. Oltářní obraz je olejomalba na plátně z roku 1884, namaloval ji malíř Oeser a jejím námětem je ukřižované Kristovo tělo. Obraz mě dramatickou, světelně kontrastní konpozici.

Varhany[editovat | editovat zdroj]

Podle věnování pochází z roku 1829 a daroval je Michal Žarnócsay. Varhany jsou dřevěné, polychromované a mají klasicistní dvoudílnou skříň. Varhanní skříň nese vysoký podstavec.

Křtitelnice[editovat | editovat zdroj]

Křtitelnice pochází z období vzniku kostela, je kamenná, kulatá s hnědozelenou polychromií. Kalich lupenové profilace je přikrytý dřevěným víkem, zdobeným plastickou skupinou křtu Krista.

Stallum[editovat | editovat zdroj]

Stallum je dvousedadlové, dřevěné a polychromované. Na parapetu je zdobené dvěma kazetami s volutami a rokaj. Podobné výzdoby prvky se objevují i na bocích bohatě zdobeného varhan.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Evangelický a. v. kostel na Wikimedia Commons
  • Braxatoris, Martin: HISTORIA církví evangelických AV senických ... Myjava: kníhtlačiareň Daniela Pažického, 1922, str. 197
  • Štefan Zajíček: Kulturně-historické památky Senice, v: Senica - dějiny města, Zůst. Benzol Mojmír, Senica Městský úřad, 1996, str. 165

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Evanjelický kostol augsburského vyznania v Senici na slovenské Wikipedii.