European Rover Challenge

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo soutěže European Rover Challenge
Logo soutěže European Rover Challenge

European Rover Challenge (ERC, ERC Space & Robotics) je mezinárodní soutěž vesmírných vozítek, tzv. roverů, která se koná v Polsku. První ročník soutěže se konal v roce 2014 v Regional Science and Technology Centre in Chęciny. V roce 2024 se soutěž uskuteční 6.-8. září 2024 v AGH University of Krakow.

ERC je největší robotická událost spojená s vesmírem v Evropě. Je cílená na vědce, zástupce průmyslu i širokou veřejnost.[1]

Českou republiku v soutěži reprezentují dva univerzitní studentské týmy - RoverOva z ostravské VŠB a CTU Robotics z ČVUT v Praze.[2][3]

Soutěž se od roku 2020 dělí na dvě verze. Prezenční formu ERC On-Site a dálkovou formu ERC Remote. Obě formy soutěže obsahují několik soutěžních úkolů, které se snaží soutěžní týmy splnit.

Soutěžní rover (ERC 2018)
Soutěžní rover (ERC 2018)

Historie[editovat | editovat zdroj]

Do roku 2020 byli všechny roboty a jejich operátoři fyzicky přítomni v místě konání soutěže (on-site). V roce 2020 se soutěž kvůli pandemii covidu-19 překlopila do vzdáleného režimu přístupu, kdy soutěžící z několika kontinentů vzdáleně řídili roboty umístěné na uměle vytvořeném povrchu Marsu v kampusu Technické Univerzity Kielce v Polsku.[4] V roce 2021 se organizátoři sice opět vrátili k prezenční formě soutěže, dálková forma zůstala zachována a týmy se dodnes mohou účastnit obou verzí současně.

Prezenční forma ERC On-Site[editovat | editovat zdroj]

V prezenční formě se univerzitní týmy celý rok zabývají vývojem a stavbou autonomního Marsovského vozítka dle pravidel soutěže.[1] Každý tým se skládá ze studentů zaměřených na mechatroniku, automatizaci, robotiku, autonomní řízení, komunikaci a navigaci. Dalšími odvětvími jsou například management týmu, marketing či finance.

Cílem je předvést výsledky při plnění zadaných úloh: navigace, mapování terénu, sběr a analýza vzorků, obsluha řídícího panelu s pomocí robotického ramena, sběr sond, prezentace a jiné.[5]

Dálková forma ERC Remote[editovat | editovat zdroj]

Soutěžní týmy mají k dispozici stejný hardware, každý však vyvíjí své řídící algoritmy a software. Hodnocenou součástí je v neposlední řadě i prezentace projektu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. European Rover Challenge. se.mathworks.com [online]. [cit. 2024-03-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. About. rover.vsb.cz [online]. [cit. 2024-03-26]. Dostupné online. 
  3. CTU ROBOTICS. cturobotics.fs.cvut.cz [online]. [cit. 2024-03-26]. Dostupné online. 
  4. BOGUSZ, Mateusz. Polish remote ERC MarsYard officially opened –. roverchallenge.eu [online]. 2020-08-05 [cit. 2024-03-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Competitor Zone – European Rover Challenge. roverchallenge.eu [online]. [cit. 2024-03-26]. Dostupné online. (anglicky)