Eudokia Baiané

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eudokia Baiané
Byzantská císařovna choť
Období900901

Narození9. století
Úmrtí12. dubna 901
Konstantinopol
Pohřbenakostel svatých Apoštolů
ManželLeon VI. Moudrý
PotomciBasil
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eudokia Baiané (řecky: Εὐδοκία Βαϊανή; † 12. dubna 901) byla byzantská císařovna choť jako manželka Leona VI. Moudrého.[1]

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Dílo Theophanes Continuatus bylo pokračováním kroniky Theofana Vyznavače napsané dalšími spisovately, působícími za vlády Konstantina VII. Kniha zaznamenává těch několik málo podrobností, které o ní víme.

Podle Theofana pocházela z themy Opsikiú. Thema Opsikiú se původně skládala z celé Bithýnie a Paflagonie, sahající od Abydosu na Dardanelách po Sinop u Černého moře a ve vnitrozemí po Ánkyru. Ve 20. století tvoří země kdysi patřící k themě většinu severozápadní čtvrtiny asijského Turecka.

Na jaře roku 900 se provdala za Leona VI. Stala se jeho třetí manželkou; obě jeho předchozí manželky zemřely. De Ceremoniis od Konstantina VII. jmenuje až tři dcery narozené z předchozích manželství, ale žádného syna. Leon si chtěl tímto sňatkem zajistit své nástupnictví. Georgij Aleksandrovič Ostrogorskij poukazuje na to, že třetí manželství bylo podle byzantského práva technicky nezákonné a proti praktikám tehdejší pravoslavné církve. Leon VI. musel požádat o povolení ekumenického patriarchy Antonína II. Konstantinopolského.

O rok později Eudokia zemřela při porodu. Theofanes považuje syna za mrtvě narozeného a nepojmenovaného. Nicméně De Ceremoniis při vypisování dětí Leona VI. jmenuje syna jménem Basil,[2] což by mohlo naznačovat, že přežil dost dlouho na to, aby byl pojmenován. De Ceremoniis udává místo jejího pohřbení jako baziliku Svatých apoštolů v Konstantinopoli.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eudokia Baïana na anglické Wikipedii.

  1. CAR, John. Fighting Emperors of Byzantium. [s.l.]: Pen and Sword Military, 2015. 288 s. ISBN 978-1783831166. (anglicky) „Overriding canon law and the grumbles of the clergy who damned third marriages as 'legal fornication', Leo wed a very attractive young woman from Phrygia named Eudokia Baïana...“. 
  2. RIONDA, Ramón. La sorprendente genealogía de mis tatarabuelos. [s.l.]: Palibrio, 2015. 278 s. (španělsky) „De su tercera mujer, Eudokia Baïana, tuvo a Basil.“. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Byzantská císařovna choť
Předchůdce:
Zóé Zaoutzaina
900901
Eudokia Baiané
Nástupce:
Zóé Karbónopsina