Eternal Flame Falls

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Eternal Flame Falls
Vodopády na jaře 2009
Vodopády na jaře 2009
Rozměry
Celková výška9,1 m
Poloha
SvětadílSeverní Amerika
StátUSAUSA USA
Zeměpisné souřadnice
Map
Ostatní
Vodní tokShale Creek
PovodíErijské jezero
Typkaskáda
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eternal Flame Falls („Vodopády věčného ohně“) jsou vodopády v Chestnut Ridge Parku na okraji města Buffalo ve státě New York. Nacházejí se na říčce Shale Creek, která se o 3 km níže vlévá do Eighteenmile Creek, přítoku Erijského jezera. Tvoří je dva stupně o celkové výšce přes devět metrů.

Za vodopády se nachází malá jeskyně, kde z břidlicového podloží uniká zemní plyn, který se dá zapálit a oheň pak efektně prozařuje padající vodu.[1] Plamen šlehá do výšky 76 centimetrů a spotřebuje zhruba kilogram plynu denně. Vědci z Indiana University Bloomington a Italského národního institutu pro geofyziku a vulkanologii zde naměřili mimořádně vysokou koncentraci ethanu a propanu (až 35 procent). Odhaduje se, že zdroj plynu se nachází až 400 metrů pod zemským povrchem.[2]

Místo je vyhledávanou turistickou atrakcí, což přináší množství odpadků, na druhou stranu popularita vodopádů vedla v roce 2012 k vlně občanských protestů proti plánu zřídit zde discgolfové hřiště.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FISCHLEINOVÁ, Klára. Blikající plamen za vodopádem v americkém Buffalu vědcům vrtá hlavou. Novinky.cz [online]. 2013-05-14 [cit. 2021-04-03]. Dostupné online. 
  2. TATARKA, David. Podivuhodná místa: Vodopády věčného ohně. Ábíčko.cz [online]. 2019-03-18 [cit. 2021-04-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]