Erik X. Knutsson

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Erik X. Knutsson
král švédský
Portrét
Erikova pečeť
Doba vlády12081216
Narozeníasi 1180
Úmrtí10. duben 1216
PohřbenKlášter Varnhem
PředchůdceSverker II.
NástupceJan I. Sverkersson
ManželkaRixa Dánská
PotomciErik XI.
OtecKnut I. Švédský
MatkaCecílie Johansdotter
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Erik X. Knutsson (asi 118010. dubna 1216) byl králem Švédska v letech 12081216. V době, kdy se stal králem, byl také známý jako Erik, který přežil („Erik som överlevde“), protože byl posledním přeživším synem Knuta I. a jeho manželky, pravděpodobně Cecílie Johansdotter.

Odkazování na Erika Knutssona jako na Erika X. je až pozdější vymoženost z doby Erika XIV. (1560–68). Ten a jeho bratr Karel IX. (1604–1611) přijali toto číslování na základě fiktivních švédských dějin. Počet švédských vládců jménem Erik před Erikem XIV. není přesně známý.

Erik Knutsson byl prvním švédským králem, který byl korunován.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Když v roce 1195 Erikův otec Knut zemřel, všichni jeho synové byli ještě děti. Erik z nich zjevně nebyl nejstarší. Díky vlivu mocného jarla Birgera Brosy byl králem zvolen Sverker II. z konkurenční dynastie Sverkerů.

Synové krále Knuta zůstali žít u dvora až do roku 1203, kdy jeho bratři a rodina obnovili své nároky na trůn. Sverker to samozřejmě nestrpěl, a tak se Erik a jeho bratři uchýlili do Norska. V roce 1205 se bratři vrátili do Švédska s norskou podporou. V bitvě u Älgaråsu ale byli poraženi a všichni tři Erikovi bratři – Jon, Joar a Knut – byli zabiti. V roce 1208 se Erik znovu vrátil do Švédska s norskými jednotkami a Sverkera porazil v bitvě u Leny. Sverker byl donucen odejít do dánského exilu. Erik se stal králem, v roce 1210 ale znovu svedl se Sverkerem bitvu u Gestilrenu, kde byl Sverker podruhé poražen a tentokrát i zabit.

V té době se Erik X. oženil s Rixou Dánskou, sestrou dánského krále Valdemara II. Dánsko tradičně podporovalo Sverkerovce a Erik se tak snažil získat dánskou podporu.

Erik X. zemřel náhle v horečkách v roce 1216 na hradě Näs a pohřbený je v klášteře Varnhem. Jeho syn a pozdější nástupce Erik se narodil už jako pohrobek.

Potomci[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Eric X of Sweden na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Sverker II.
Znak z doby nástupu Švédský král
12081216
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Jan I. Sverkersson