Egidova chata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Egidova chata
Egidova chata
Egidova chata
Poloha
AdresaSlovenskoSlovensko Slovensko
PohoříVysoké Tatry
Nadmořská výška1550 m n. m.
Souřadnice
Egidova chata
Egidova chata
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Egidova chata, Egýdiova chata (podle staršího pravopisu), (polsky Schronisko Idziego, německy Egydihütte, Egydi - Schutzhhütte, Egyde - hütte, maďarsky Egyed - menház, Egyed - ház, Egyed - gunyhó) je dávno zaniklá chata na břehu Zeleného plesa Kežmarského ve Vysokých Tatrách.

Z historie[editovat | editovat zdroj]

Dolina Bielej vody a Zeleného plesa byly cílem turistických výletů již v polovině 16. století. Uherský karpatský spolek ve snaze ještě více zpřístupnit tuto část Vysokých Tater a poskytnout turistům servisní služby se rozhodl postavit jednoprostorovou turistickou chatku (útulnu). Vyrostla na levém břehu potoka nedaleko betlianské ohrady, asi v nadmořské výšce 1520 m. Nazvali ji Egidova chata. Jméno jí dal tehdejší předseda Uherského karpatského spolku, veľkolomnický statkář Egid Berzevici. Chatu často navštěvovali a neoprávněně užívali pastýři ze Spišské Belé. Proto ji v roce 1880 přenesli na severní břeh Zeleného plesa. V roce 1883 vyhořela. Druhou Egidovu chatu postavili na stejném místě, ale tentokrát na jižním břehu jezera. Přemístili ji po špatných zkušenostech s mikroklimatem. V roce 1883 ji dva požáry poškodily a poté zpustla. Třetí, zděná, s pěti pokoji (nazývaná též Fridrichova chata) vyrostla na severním břehu plesa v roce 1897. Položila základy své pozdější nástupkyni Chatě u Zeleného plesa.[1][2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Egidova chata na slovenské Wikipedii.

  1. BOHUŠ, Ivan. Od A po Z o názvoch Vysokých Tatier. Tatranská Lomnica: ŠL TANAPu, 1996. ISBN 80-967522-7-8. S. 457. (slovensky) 
  2. GAŠPAR, Ján. Tatry, staré pohľadnice rozprávajú. Poprad: Región Poprad, 2002. ISBN 80-968725-6-7. S. 263. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]