Dustin Moskovitz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dustin Moskovitz
Narození22. května 1984 (39 let)
Gainesville, Florida
Alma materHarvardova univerzita
Vanguard High School
Povolánípodnikatel a informatik
Majetek14,4 miliardy dolarů[1]
Znám jakospoluzakladatel sociální sítě Facebook
ChoťCari Tuna (od 2013)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dustin Aaron Moskovitz (* 22. května 1984 Florida) je americký manažer a podnikatel, který společně s Markem Zuckerbergem, Eduardem Saverinem a Chrisem Hughesem založil internetovou sociální síť Facebook.[2]

V roce 2008 Facebook opustil a společně s Justinem Rosensteinem založil společnost Asana.[3]. V březnu roku 2011 ho magazín Forbes prohlásil za nejmladšího miliardáře všech dob na základě jeho 2,34% podílu ve společnosti Facebook.[4]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Gainesville ve státě Florida a vyrůstal v Ocale na Floridě. Navštěvoval Vanguardskou vysokou školu, obor programování. Dále pokračoval na Harvardově univerzitě, kde studoval dva roky ekonomii, než se s Markem Zuckerbergem odstěhoval do Palo Alta. V Palo Altu začal pracovat pro Facebook.

Profesní životopis[editovat | editovat zdroj]

Zakladatelé Facebooku, Mark Zuckerberg, Eduardo Saverin, Chris Hughes, byli jeho spolubydlící na vysokoškolské koleji na Harvardově univerzitě, kde založili v červnu 2004 sociální síť Facebook. První adresa Facebooku byla thefacebook.com. a měla být používána jako online adresář všech studentů Harvardovy univerzity. Síť jim měla pomoci v online komunikaci. V červnu v roce 2004 se rozhodl s Markem Zuckerbergem přemístit základy Facebooku do Palo Alta, kde si zároveň najali osm zaměstnanců. Byl ve Facebooku prvním technickým ředitelem, viceprezidentem pro inženýrství, vedl technický personál a dohlížel na architekturu webu. Stejně tak byl zodpovědný i za firemní mobilní strategii a rozvoj. Později se k nim přidal Sean Parker.

Dne 3. října 2008 oznámil svůj odchod od Facebooku. Poté s Justinem Rosensteinem, který opustil společnost Google, založil společnost Asana. V listopadu 2009 získali od sponzorů Benchmark Capital a Andreesse Horowitze 9 000 000 dolarů na financování své nové společnosti, další investice poskytl Ron Conway, Peter Thiel, Mitch Kapor, a Sean Parker. Dne 7. února 2011 společně s Rosensteinem představil softwarovou aplikaci Asana.

Ve filmu[editovat | editovat zdroj]

O zakladetelích facebooku byl ve Spojených státech amerických natočen životopisný film The Social Network, v němž postavu Dustina Moskovitze ztvárnil herec Joseph Mazello.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dustin Moskovitz na anglické Wikipedii.

  1. Dustin Moskovitz - profil. Forbes [online]. Forbes, 2018-02-23 [cit. 2018-02-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HICKEY, Kasey Fleisher. Dustin Moskovitz shares his lessons on leadership. wavelength.asana.com [online]. [cit. 2018-02-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. ROSENSTEIN, Justin. Who is the CEO of Asana? - Quora. www.quora.com [online]. 2011-02-08 [cit. 2018-02-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. FOX, Zoe. Forbes‘s Youngest Billionaire: Facebook Co-Founder Dustin Moskovitz Edges Out Mark Zuckerberg. Time [online]. Forbes, 2011-03-10 [cit. 2018-02-23]. Dostupné online. ISSN 0040-781X. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]