Nemocnice Bohunice (dopravní uzel)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dopravní uzel Nemocnice Bohunice
Zastávka Nemocnice Bohunice (2017)
Zastávka Nemocnice Bohunice (2017)
Poloha
AdresaStarý Lískovec, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nemocnice Bohunice je dopravní uzel, zastávka MHD a IDS JMK, který leží na komunikaci rovnoběžné s ulicí Netroufalky na hranicích městských částí Nový Lískovec, Bohunice a Starý Lískovec ve statutárním městě Brně. Na západ od uzlu se nachází nákupní centrum Campus Square, na severovýchod Univerzitní kampus a na východ je fakultní nemocnice Bohunice. Na jih od něj je pak parkoviště a ulice Jihlavská. Jezdí sem tramvaje, trolejbusy, městské a příměstské autobusy.

Dne 11. prosince 2022 byla do přestavěného dopravního terminálu zprovozněna tramvajová trať ze zastávky Osová.

Plány[editovat | editovat zdroj]

S dopravním uzlem Nemocnice Bohunice souvisí především dvě uvažované investice: záměr výstavby kabinkové lanovky a vybudování nové trolejbusové tratě.

Kabinková lanovka[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Lanová dráha Pisárky – Bohunice.

K uvažovaným dopravním stavbám v Brně patří záměr diskutovaný od roku 2014, kterým je kabinková visutá lanová dráha PisárkyBohunice. Dráha o délce 1,7 km s převýšením 71 metrů by měla stoupat k univerzitnímu kampusu v Bohunicích ze severu od vozovny Pisárky. Měla být uvedena do provozu již v roce 2017, ale v roce 2018 se teprve zpracovávala územně-technická studie; ta potvrdila jako jednu z konečných stanic lanovky právě Pisárky.[1][2] V roce 2018 začaly související opravy dopravního uzlu Pisárky a vozovny. Ačkoliv projekt v roce 2022 získal stavební povolení, jeho další rozvoj byl odsunut do pozadí potřebou dokončení tramvajové trati do kampusu (vedoucí z opačné, tj. jižní strany) a nedostatkem financí. Předpokládané charakteristiky:

  • Povede od budoucího dopravního terminálu Pisárky, od tamní nové tramvajové smyčky
  • Má mít tři podpěry a bude minimálně zasahovat do lesního porostu
  • Interval má být 30 s

Trolejbusová trať Vojtova – Univerzitní kampus[editovat | editovat zdroj]

Předpokládaná trasa nové tratě: Areál Nového Nádraží u Řeky – Zastávka linky 8 Vojtova – zastávka 2, 5, 6 Nemocnice Milosrdných bratří – ulice Vinohrady – jižní obchvat kopce – ulice Kejbaly – Kamenice – zastávka Univerzitní kampus.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GÁFRIKOVÁ, Eliška. Lanovka do kampusu? Stále ve hře. Stanice má vzniknout u nové smyčky v Pisárkách. Brněnský deník. 2018-09-20, roč. 2018. Dostupné online [cit. 2018-09-24]. 
  2. HLOUŠKOVÁ, Pavla. Tramvaj do kampusu: stavba začne v únoru, denně tam dojíždí 40 tisíc cestujících. Brněnský deník. 2018-06-11, roč. 2018. Dostupné online [cit. 2018-06-16]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]