Diviacka Nová Ves (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Diviacka Nová Ves
Účel stavby

kaštel slouží společenským potřebám obce

Základní informace
Výstavba15. století
Přestavba16. století, 20. století
Poloha
AdresaTrenčínský kraj, Diviacka Nová Ves, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Diviacka Nová Ves (hrad)
Diviacka Nová Ves (hrad)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaštel Diviacka Nová Ves je původně tvrz, která byla posléze přestavěna na renesanční zámek. Nachází se v obci Diviacka Nová Ves. Postavena byla na začátku 15. století. V roce 1568 byla přestavěna na renesanční zámeček.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Postavili ho členové rodu Diviackých v letech 13801401 jako opevněnou gotickou pevnůstku - doloženou začátkem 15. století, která tvoří jádro dnešního zámečku. Od 16. století tvrz patřila Rudnayům.

Gotický objekt v roce 1586 rozšířili a postupně přebudovali na renesanční čtyřkřídlý zámeček s ústředním nádvořím, který prošel několika dílčími úpravami v 17. a 18. století. V roce 1808 napadla a dobyla zámek baronka Splényiová-Ujfalussyová (z rodu Diviacků), která z pomsty za prohraný majetkový spor s Rudnayi rozdmýchala díky slibům a pálence selskou vzpouru . V roce 1886 zámeček Rudnayové prodali a byl zde zřízen lihovar. Památková úprava byla provedena v 70. letech 20. století podle projektu arch. J. Šefčíka.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Gotická tvrz má zachovány původní klenby a krby. Renesanční místnosti mají síťové hřebínkové klenby a křížové klenby se štukovými geometrickými a rostlinnými ornamenty. Zachovalo se mnoho renesančních architektonických detailů. Honosná místnost na patře má pozdně barokní, bohatě řešený štukový interiér s akantovou a rostlinnou ornamentikou.

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Nepravidelný čtyřkřídlý půdorys zámečku vznikl postupným rozšiřováním a přestavbami budov kolem původního gotického jádra, které se zachovalo v podobě blokové patrové opevněné věžové stavby s nárožním kvádrováním na fasádách. Na přístavbách se zachovala renesanční sgrafita; psaníčkové sgrafito někdejšího komína je datováno 1586. Nárožní stavba při vstupu měla tři malé kulaté bašty, které plnily funkci opěrných pilířů z dob romantických úprav. Kamenný renesanční vstupní portál měl padací most. Při barokních úpravách kolem poloviny 18. století budovy nádvoří byly sjednoceny arkádou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Diviacka Nová Ves (hrádok) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]