Disparitas cultus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Latinské disparitas cultus (česky rozdílnost kultu) je v římskokatolickém kanonickém právu zabraňující překážkou (dirimentum) a důvodem, proč nelze platně uzavřít manželství bez dispensu, pramenící z toho, že jedna osoba je určitě pokřtěná a druhá určitě pokřtěná není.

Smysl překážky[editovat | editovat zdroj]

Důvodem této překážky je, že manželství nebude svátostí pro toho z manželů, který není pokřtěn, že názory nepokřtěné osoby na manželství mohou být neslučitelné s katolickými názory a že takové manželství může bránit praktikování náboženství ze strany katolického manžela a případných dětí.

Rozdílnost vyznání nemá vliv na manželství katolíka nebo pokřtěného nekatolíka s osobou, jejíž křest i po pečlivém zkoumání ohledně křestního obřadu nebo jeho platnosti zůstává pochybný. Stejně tak nijak neovlivňuje manželství dvou, kteří jsou i po pečlivém zkoumání stále považováni za pochybně pokřtěné.[1]

Manželství mezi katolíkem a pokřtěným nekatolíkem je smíšené manželství (mixta religio).

Rozdílnost kultu může být prominuta ze závažných důvodů a na základě slibů (obvykle písemných) manželů: nepokřtěný, že nebude bránit manželovi v praktikování náboženství nebo ve výchově dětí v náboženství, a katolík, že bude praktikovat katolické náboženství a vychovávat v něm děti.[1]

Kodex kanonického práva[editovat | editovat zdroj]

Rozdílnost kultu upravuje kánon 1086[p 1] Kodexu kanonického práva z roku 1983[2] a týká se takzvaných „lichých manželství“, tedy manželství mezi pokřtěnou a nepokřtěnou stranou. V Kodexu kanonického práva z roku 1917 byla disciplína v této věci mnohem přísnější a stanovila také překážku pro „smíšená manželství“ (tzv. mixta religio), tj. mezi katolíkem a východním křesťanem, která dnes již neexistuje (manželství je možné, pokud je uděleno zvláštní povolení a katolické straně jsou zaručeny určité závazky, viz kánony 1125[p 2] a 1126[p 3]). Obecně lze říci, že kanonické manželské právo má dnes stejně jako v minulosti vždy tendenci odrazovat od uzavírání manželství s těmi, kdo nepatří ke katolické církvi. Pro existenci dirimentální překážky disparitas cultus je tedy nutné, aby jedna strana patřila ke katolické církvi na základě křtu a druhá strana nebyla pokřtěna nebo nebyla platně pokřtěna. Překážka disparitas cultus je božského práva, neodstranitelná, když nejsou dány žádné záruky ohledně víry a výchovy potomků; je lidského práva, odstranitelná, když jsou splněny tři podmínky: a) poskytnutí záruk ohledně ochrany katolické víry, b) slavení podle veřejné formy stanovené biskupskou konferencí, c) provedení pečlivé a důsledné pastorační přípravy sňatku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Kán. 1086 § 1. Neplatné je manželství mezi dvěma osobami, z nichž jedna je pokřtěna v katolické církvi nebo do ní přijatá a neodpadla od ní formálním úkonem, a druhá osoba je nepokřtěná.
    § 2. Od této překážky se může udělit dispenz až po splnění podmínek v kán. 1125 a 1126.
    § 3. Jestliže některá strana je v době uzavření manželství obecně považována za pokřtěnou nebo jestliže její křest byl pochybný, předpokládá se podle kán. 1060 platnost manželství, dokud se s jistotou neprokáže, že jedna strana je pokřtěna a druhá pokřtěna není.
  2. Kán. 1125 Toto dovolení může udělit ordinář, jestliže je pro ně spravedlivý a rozumný důvod; udělí je až po splnění následujících podmínek:
    1. katolická strana prohlásí, že je připravena chránit se nebezpečí odpadu od víry a poskytne upřímný příslib, že se ze svých sil bude snažit, aby všechny děti byly pokřtěny a vychovány v katolické církvi.
    2. o těchto příslibech katolické strany se včas uvědomí druhá strana tak, že bude známo, že si je opravdu vědoma příslibů a povinností katolické strany.
    3. obě strany se poučí o účelu a podstatných vlastnostech manželství, které žádný z uzavírajících nesmí vylučovat.
  3. Kán. 1126 Biskupské konferenci přísluší stanovit způsob, jímž se provedou tato prohlášení a přísliby, které se vždy vyžadují, a také způsob, jímž se toto zajistí pro vnější obor a oznámí nekatolické straně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Disparity of cult na anglické Wikipedii a Matrimonio canonico na italské Wikipedii.

  1. a b HERBERMANN, Charles (ed.). Disparity of Worship (Disparitas Cultus) [online]. Robert Appleton Company, 1913 [cit. 2022-10-25]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. Kodex kanonického práva. Překlad Miroslav Zedníček. Praha: Zvon, 1994. 826 s. ISBN 80-7113-082-6. S. 483. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VITALI, Enrico; BERLINGÒ, Salvatore. Il matrimonio canonico. [s.l.]: Giuffrè editore ISBN 88-14-09975-8. (italština) 
  • MONETA, Paolo. Il matrimonio nel nuovo diritto canonico. Genova: ECIG, 2008. (italština) 

Související články[editovat | editovat zdroj]