Diskuse s wikipedistou:Zhnka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 11 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu

--Tomas62 (diskuse) 23. 12. 2019, 10:14 (CET)Odpovědět

Šablona pro citát[editovat zdroj]

Hezký sváteční den, citát/výrok je někdy vhodné vkládat do šablony {{Citát}}, vyplňuje se následovně:

{{Citát|Text výroku, do někoika vět.|Zdroj/Autor}}

tato šablona dá:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
— Lorem Ipsum

V případě delšího výroku je vhodné použít šablonu {{Citát v rámečku}}, vyplňuje se následovně:

{{Citát v rámečku|Text dlouhého výroku|Autor|Dílo|Zdroj}}

tato šablona dá:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Autor, Dílo, Zdroj

Pokud budete mít jakékoli dotazy, neváhejte se zeptat na mé diskusní stránce. Pokud se mě chcete zeptat jinde (například zde), upozorněte mě, prosím, šablonou {{Odpověď|Janbery}}. S pozdravem, --janbery (diskuse) 24. 12. 2019, 14:19 (CET)Odpovědět

Kategorizujte[editovat zdroj]

Děkujeme za Vaše příspěvky do Wikipedie. Zároveň Vás prosíme, abyste každé nově vzniklé heslo vždy zařadil(a) do určité kategorie (příp. kategorií). Dělá se to připsáním [[Kategorie:Název kategorie]], například [[Kategorie:Němečtí fyzikové]] – každou na novou řádku na konci stránky.

Proč kategorizovat?

Kategorizace článků je výhodná, protože kategorizované články mohou uživatelé Wikipedie procházet nejen podle jejich názvů, ale také podle právě takto vytvořených kategorií. Jediným kliknutím na odkaz pod daným heslem získají seznam všech článků v dané kategorii, čímž získávají kontext k tématu, které je zajímá.

Nejčastější příklady
  • U osob, u nichž je znám rok narození (a/nebo úmrtí), se přidává [[Kategorie:Narození Rok_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Rok_úmrtí]], například [[Kategorie:Narození 1896]].
  • U osob, u nichž je znám den narození (a/nebo úmrtí), se přidává [[Kategorie:Narození Den_narození]], analogicky pak [[Kategorie:Úmrtí Den_úmrtí]], například [[Kategorie:Úmrtí 26. října]].
  • U žijících osob se přidává [[Kategorie:Žijící lidé]].
  • U všech osob též kategorizujte jejich pohlaví, pomocí [[Kategorie:Muži]] nebo [[Kategorie:Ženy]].
  • U věcí se známým datem vzniku či zániku se přidává [[Kategorie:Vzniklo Rok vzniku]], a/nebo [[Kategorie:Zaniklo Rok zániku]]. Lze kategorizovat i dobu vzniku a/nebo zániku nerozlišenou na roky ale na staletí, například [[Kategorie:Vzniklo ve 13. století]].
  • U obcí, okresů, krajů apod. je zvykem vložit minimálně kategorii státu, do kterého patří, například [[Kategorie:Estonsko]].
  • U bibliografií osob (popř. též u cizojazyčných názvů, které uvozuje určitý člen) je možno upravit pořadí, ve kterém se tyto budou v kategoriích zobrazovat. A sice přidáním šablony {{DEFAULTSORT:Název, tak jak má být zařazen}}, například pro heslo Jiří Stanislav Guth-Jarkovský by to bylo {{DEFAULTSORT:Guth-Jarkovský, Jiří Stanislav}}.
Další odkazy

--janbery (diskuse) 27. 12. 2019, 19:28 (CET)Odpovědět

Shrnutí[editovat zdroj]

Pro Vaši informaci Dobrý den, díky za Vaše příspěvky. Chci Vás však poprosit o pokud možno výstižné vyplnění shrnutí editace před uložením úprav. Je velmi žádoucí, aby měli ostatní wikipedisté představu, čeho se Vaše změny týkají. Umožníte tak snazší dohled nad stránkou posledních změn, ale i budoucí nalezení konkrétní změny v historii článku.

Registrovaní uživatelé mají navíc možnost si ve svém nastavení v sekci Editace zatrhnout položku Upozornit při vložení prázdného shrnutí editace a systém pak každé nevyplněné shrnutí před konečným uložením změn připomene. Děkuji za pochopení.
Děkuju za Vaše články o starověkém Egyptě, o kterém na wiki také píšu! Kdybyste potřeboval s čímkoli poradit nebo pomoct neváhejte se na mě obrátit. S pozdravem --Khamul1 (diskuse) 28. 12. 2019, 11:48 (CET)Odpovědět

Kvalita překladu[editovat zdroj]

Dobrý den, ještě jednou děkuju za Vaš příspěvky do Wikipedie. Dejte si prosím více záležet se stylistikou Vašich článků, na wiki nám jde nejen o kvantitu, ale především kvalitu hesel. Vaše články obsahují některé formulace připomínající strojový překlad, vyhněte se jim prosím. Poprosil bych Vás také o to, abyste do svých článků vkládal reference. Když překládáte, stačí reference převzít z originálu, jako jsem to udělal zde. Vezměte si prosím z mých úprav Vašich článků příklad, na co si při zakládání dalšího článku dát pozor. Předem díky a těším se na Vaše další články! S pozdravem --Khamul1 (diskuse) 28. 12. 2019, 14:26 (CET)Odpovědět

Infobox[editovat zdroj]

Dobrý den, v článcích o božstvech prosím používejte šablonu {{Infobox - božstvo}}, jako jsem to udělal zde. Pokud budete mít jakékoli dotazy, neváhejte se zeptat na mé diskusní stránce. Pokud se mě chcete zeptat jinde (například zde), upozorněte mě, prosím, šablonou {{Odpověď|Janbery}}. S pozdravem, --janbery (diskuse) 28. 12. 2019, 15:04 (CET)Odpovědět

Hieroglyfy[editovat zdroj]

Ten hieroglyfický text nesouvisle vložený do Egyptské knihy mrtvých by chtělo trochu objasnit a odzdrojovat. Zdraví, —Mykhal (diskuse) 26. 2. 2020, 20:45 (CET)Odpovědět

@Faraon Tomáš, Khamul: Tak už se toho zhostil kolega, ale přece jen by asi chtělo se tomu ještě pověnovat – na EN wiki je ten zápis trošku jinak a na FR wiki ještě jinak. Zdraví, —Mykhal (diskuse) 26. 2. 2020, 21:20 (CET)Odpovědět

Kvalita překladu (2)[editovat zdroj]

Dobrý den, dávejte si prosím více záležet na překládání Vámi založených článků. Leckde v nich formulace připomínají až strojový překlad. Jak jsem psal výše, nezáleží jenom na kvantitě, ale také na kvalitě. Méně někdy znamená více. Místo dvou mizerných článků je někdy lepší udělat pouze jeden kvalitní. S pozdravem --Khamul1 (diskuse) 5. 4. 2020, 21:17 (CEST)Odpovědět

Rozcestníky[editovat zdroj]

Zdravím a děkuji za články a rozcestníky. Dva jsem se pokusil upravit na obvyklý a "úspornější" formát. Chci jen upozornit, že odkazy na neexistující články mají své zastánce, ale také odpůrce (včetně mne). Důvod je jednoduchý: zatímco u článků se vyžaduje vykázání významnosti, červené odkazy rozcestníků nikdo neprověřuje. Anglická Wiki je proto v rozcestnících přímo zakazuje a já bych jen prosil, nedělejte rozcestníky "celé červené", protože to je jako kdybychom si ze čtenářů dělali legraci. Odkazy na jména, která nejsou ani červená (tj. nemají hypertext), nejsou ani na české wiki povoleny - z téhož důvodu. Poměrně často píší např. školní děti odkazy na své paní učitelky atd., k nimž článek nikdy nikdo nenapíše, a pokud existují červené rozcestníky, není snadné jim vysvětlit, že tu nemají co dělat. Děkuji za pozornost a přeji, aby se Vám tu líbilo. --Sokoljan (diskuse) 27. 10. 2020, 18:36 (CET) .Odpovědět

Zapojte se do Komunitního wishlistu![editovat zdroj]

Vážení členové komunity,

rád bych vám jménem spolku Wikimedia Česká republika oznámil spuštění projektu Komunitního wishlistu, kde můžete navrhovat témata akcí, kterých byste se rádi zúčastnili, nebo hlasovat o již navržených. Může jít např. o editaton, soutěž či cokoli jiného. Cílem komunitních wishlistů je zjistit, o jaké akce má komunita české Wikipedie zájem. Jednu ze tří vítězných akcí Wikimedia ČR ve spolupráci s komunitou zorganizuje.

Za Radu WMČR věřím, že se na stránce wishlistu nastřádá spousta nápadů i hlasů, které pro nás budou důležitým ukazatelem přání komunity, přinejmenším co se wiki-akcí týče.

Díky za vaše zapojení!

S pozdravem,
--Plánovací kalendář (diskuse) 9. 5. 2023, 23:32 (CEST)Odpovědět

Student[editovat zdroj]

Thank you for being a medical contributors![editovat zdroj]

The 2023 Cure Award
In 2023 you were one of the top medical editors in your language. Thank you from Wiki Project Med for helping bring free, complete, accurate, up-to-date health information to the public. We really appreciate you and the vital work you do!

Wiki Project Med Foundation is a thematic organization whose mission is to improve our health content. Consider joining for 2024, there are no associated costs.

Additionally one of our primary efforts revolves around translation of health content. We invite you to try our new workflow if you have not already. Our dashboard automatically collects statistics of your efforts and we are working on tools to automatically improve formating.

Thanks again :-) -- Doc James along with the rest of the team at Wiki Project Med Foundation 3. 2. 2024, 23:25 (CET)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:50 (CEST)Odpovědět