Diskuse s wikipedistou:ThomasMorta

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Návod k použití diskuse:

Pokud chcete něco sdělit vy mně, napište mi sem, odpovím vám tady.
Pokud chci něco vám, napíšu vám na vaši diskusi, odpovězte mi tam.


Přidat zprávu

Přeji Vám pěkný den a těším se na Vaše další příspěvky! -- Mercy (|) 23. 4. 2009, 08:33 (UTC)

Rozlišovač[editovat zdroj]

Ahoj, jen jedna technická. Pokud používáš rozlišovač při wikifikaci hesla, pak dělej mezery, tzn. nikoli Sběratel(kniha)|Sběratel, ale Sběratel (kniha)|Sběratel. Pak se bude správně odkazovat na Sběratel. Díky za Tvůj literární přínos, je to zde potřeba. --Kacir 6. 11. 2009, 04:34 (UTC)

Děkuji za upozornění, v další editaci to plošně opravím v celém článku -- ThomasMorta 6. 11. 2009, 04:49 (UTC)

Projekt Literatura[editovat zdroj]

Prosím dobrovolníky, aby se hlásili zde. --ThomasMorta 17. 11. 2009, 01:53 (UTC)

Portál Literatura[editovat zdroj]

Dovolím si upozornit, že tu existuje mnoho let Portál:Literatura a související projekt. Téměř všichni jejich tvůrci se z Wikipedie stáhli a svou práci nedotáhli do konce. Jsem jeden z těch, co se snažili to letos rozhýbat, neuspěl jsem. Je tu dvojkolejnost kategorií - novější Knihy versus původní, s daleko větším záběrem Literární díla. Nicméně, neobjevujte objevené, ty diskuse si přečtěte. Když nový projekt, tak doporučuji jej označit jako druhý a první uzavřít.--Zákupák 17. 11. 2009, 04:57 (UTC)

Jak jsem psal, ještě jsem se plně nesžil se všemi vnitřnostmi Wikipedie, tak je možné, že jsem něco důležitého přehlédl. Projekty jsem zběžně prolétl, ale nalezl jsem spíš nekonstruktivní hádky (Wikiprojekt Spisovatelé), či nejspíš vymřelé projekty. Nechci objevovat objevené, spíš se dohodnout na jednotné koncepci a úpravě a to, co je hotové unifikovat a pokud tu ještě existují lidé, kteří se ještě o Portál Literatura zajímají, tak se k nim rád připojím a přispěji svou trohou do Wikipedie. Je mi opravdu upřímě jedno jestli se připojím ke star(onov)ému projektu, či vytvořím nový - jde mi o kvalitní články o literatuře, nikoliv o honění si ega:-)
To, že tvůrci portálu Literatura odešli bez dokončení práce je smutné, ale asi logické, protože zpracovat kvalitně literaturu v plné šíři vydá na celoživotní poslání celé skupiny lidí. Proto bych rád dal hlavy dohromady, řekl si, co nefungovalo a dal si jako primární cíl vymyslet funkční koncepci, kterou bychom mohli odkázat těm, kteří přijdou po nás. Řekně te mi, kde utvoříme poradní sál a zda budeme komunikovat na Wikipedii či přes nějaký diskusní klub (já osobně preferuji Nyx.cz a mám i několik pozvánek, přes které bych mohl případné nové ID vpustit dovnitř) či využijeme například ICQ. Nejspíš bych pár nápadů měl a rád bych konzultoval se zkušenějšími, jestli vy to fungovalo, nebo je to cesta do pekel. --ThomasMorta 17. 11. 2009, 05:47 (UTC)
Mel bych poznamku - kolem Wikipedie se pohybuje spousta lidi, kteri maji sve zajmy, pristup k vybranym zdrojum apod. a podle toho prispivaji. Par prikladu - treba kolega Zákupák zpracovava ruzna temata s pomoci literatury z mestske knihovny. Profesor Jan Sokol zase vyuziva svych znalosti k psani hesel o nabozenstvi, filozofii a politice. Dvanactilety Martin Sluka mezitim napsal stovky clanku o fotbale a hokeji. Pak je tu treba kolega Elm nebo Gampe, kteri sami prilis nepisi, ale prochazeji Posledni zmeny a opravuji chyby + vandalismus. Cili kazdy dela neco jineho, a na konci je encyklopedie s clanky o filozofii, kosmonautice, fotbale a spouste dalsich temat. Nepocitejte prilis s tim, ze oblast, kterou si vyberete Vy, bude nekoho inspirovat k tomu, ze Vam bezprostredne s jejim zpracovanim pomuze. Podobne jako Vy (nejspis) nebudete pomahat Martinu Slukovi s fotbalem nebo prof. Sokolovi s filozofii, tak ani jini aktivni wikipediste nebudou po Vasem prichodu najednou nadseni pro literaturu. Nenechte se tim odradit, na nikoho necekejte, piste nezavisle podle Vasich predstav a moznosti, a vysledkem usili Vaseho i jinych bude zase o neco kvalitnejsi, sirsi a hlubsi encyklopedie. E.S.O.!
P.S. Pisu z vlastni zkusenosti - na mou vyzvu ke zpracovavani historickych casopisu z ohrozeneho webu akademie ved (viz mou osobni stranku) zareagoval jeden clovek napsanim cca 3 kratkych clanku. Ale koneckoncu je to dobre - kdyby se vsichni vrhli na toto tema, zase by chybely clanky o pamatnych stromech, obcich, biologii, historii apod. Osobne bych se navic nastval, kdyby mne nekdo na Wikipedii zacal ukolovat - a podobnou reakci predpokladam i u ostatnich. Vsichni mame vic napadu, co zlepsit, nez casu na provedeni.
P.P.S. Omlouvam se za psani bez hacku a carek - mam jen anglickou klavesnici.--Sapfan 21. 11. 2009, 21:42 (UTC)
Má očekávání nejsou nijak veliká - poptával jsem se známých a u nich to dopadlo tak, že Ti, kterým věřím, že mají dostatečné odborné znalosti, nemají bohužel čas, tak jsem chtěl zjistit, jestli se tu nepohybuje jiná zbloudilá duše, která hledá někoho, kdo by také pracoval na literatuře. Zatím alespoň nějak zareagoval jen kolega Zákupák a Vy.
Když nenajdu nikoho, kdo by mi pomohl, tak tu holt budu dál plichtit články o současných spisovatelých, šlo mi spíš o to, že ve spolupráci bych mohl svůj potenciál rozvinout více směry - v přilehlých oblastech třeba mohu pomoci doladit či dohledat další zdroje, ale nemám dostatečnou erudici na založení článku.
Co se týče oněch časopisů - sběžně jsem prolétl a objevil i časopisy o české literatuře. Když se domluvíme, můžeme společně zpracovat nějaké články z literární oblasti. (Nechci Vás samozřejmě nijak úkolovat, jenom nabízím spolupráci s tím, že rád pomůžu, protože mě samozřejmě zajímá literatura jako celek, ale aktivně zakládat hesla o spisovatelích z 19. století nebudu.)
Děkuji za reakci --ThomasMorta 21. 11. 2009, 23:48 (UTC)

Hagiografie[editovat zdroj]

Zdravím. S pojmem "hagiografie" se lze občas setkat i jako s označením literárního oboru, tj. nejen "svatopis", nýbrž i "svatopisectví". Není to tedy plné synonymum slova "legenda", označuje to i další pojem. Možná by stálo za to to zohlednit. --Mmh 28. 11. 2009, 11:03 (UTC)

Já to slučoval především proto, že podle definice se jednalo o totéž. Je-li Hagiografie označení vědy, které se zabývá hagiografiemi ve smyslu legend, pak by možná stačila jedna věta či odstavec. Přiznám se, že o tom nevím skoro nic, upravoval jsem to z hlediska literární vědy, nikoliv z hlediska teologie či religionistiky. --ThomasMorta 28. 11. 2009, 15:36 (UTC)
Zatím to nechme takhle, nemám teď páru na nový článek. Chtěl jsem na to jen upozornit. --Mmh 28. 11. 2009, 15:41 (UTC)

recenze článku Cormac McCarthy[editovat zdroj]

Dobrý den, vážený kolego.

Všiml jsem si Vašeho revertu mnou odstraněného článku Cormac McCarthy z listu žádostí o recenzi. Usuzuji tedy, že stojíte o další připomínky k článku; pokud jsem se správně podíval, tak článek jste podal 14. a od té doby jej komentovali tři uživatelé. Na stránce žádostí je pak text: „Pokud článek recenzovali alespoň dva wikipedisté, žádost by měla být odstraněna.“ – je to zakomentované, takže to spatříte až když si otevřete zdrojový kód.

Samozřejmě nechci, abyste mou zprávu pochopil nějak špatně, třeba buzeraci, nebo že máte nárok „nárok“ jen na dvě shlédnutí a více už ne. Tak to není. Pokud jsem pochopil správně, tak chcete prosté vyjádření, zda článek již má, anebo ještě nemá na dobrý. V tom případě Vám mohu doporučit spíš nadále komunikovat přímo s lidmi, kteří článek přímo recenzovali a jsou s ním seznámeni, ti budou moci posoudit, jak jste na jejich výtky reagoval a jak se článek zlepšil, aby splňoval kritéria dobrých. Eventuálně zkontaktujte nějakého recenzeta ze seznamu. Mohu-li si dovolit dalšího někoho doporučit jmenovitě, tak myslím, že kolega User:Ioannes Pragensis je zkušený a téma mu bude blízké; recenzoval literární články, např. Literatura Španělska. Každopádně se odpovědi a spolupráce určitě dočkáte rychleji, než na veřejném inzerátu, kde je zájemců hodně o recenze, články jsou mnohdy dlouhé a zaberou spoutu času, přičemž lidí, kteří by se tomu věnovali, je poměrně málo. Zvažte, prosím, zda by nebylo lepší postupovat touto cestou, pak by již (podle mého neefektivní) inzerát nebyl třeba.

Rozhodně Vám však chci poděkovat za dotyčné články i ochotu nechat si je recenzovat a recenzím se věnovat. Cormac McCarthy na dobrý článek podle mého názoru má. Přeji Vám hezký víkend. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 5. 12. 2009, 12:09 (UTC)

Rozhodně to jako buzeraci neberu a i ten revert jsem dělal nerad. Jak jste správně pochopil, jde mi o vyjádření, co je na článku ještě třeba dodělat, aby dostal ocenění dobý - šlo by totiž o první profil nefantastického spisovatele, který by toto ocenění dostal a nebyl zároveň jinak významná osobnost, a také o jeden z prvních čistě literárních článků vůbec. V rámci časových možností budu na Wikipedii pracovat i nadále, budu-li mít dobrý článek jako vzorovou předlohu, bude pro mě formální úprava hesel jednodušší.
Doporučovaného kolegu zkusím kontaktovat, děkuji za radu. --ThomasMorta 5. 12. 2009, 12:43 (UTC)

Ahoj, zde jsem začal pracovat na novém vzhledu : Wikipedista:Hagar/Pískoviště4, pokud by jsi něco mohl pravidelně aktualizovat, nebo chtělů nějákou novou rubriku, napiš na moud diskuzní stránku. V brzkou spolupráci doufá --Hagar 11. 3. 2010, 19:08 (UTC)