Diskuse s wikipedistou:Plikous/2023

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 měsíci od uživatele Mahaj v tématu „Vrahovice v čuhánském nářečí

Demagogie wikipedisty Chalupy

Reaguji zde na Vaše obvinění z demagogie. Odpovídám zde, abychom nezaplenili stránku původního projektu, protože jse diskuzi dostal do osobní rovíny, Takže se, pane kolego, ptám, čeho mám nechat. Požádal jsem Vás o doložení, že titul není součástí příjmení, o vyjmenování mých argumentačních faulů (vy jste použil množné číslo) a o vysvětlení té poznámky o tom, že všechny Vámi použité termíny tu na Wikipedii máme. Kde je tu nějaká demagogie, kde jsou ty apriori pravdy a co mám na tom dokazovat?. Prosím o vysvětlení té demagogie a apriori pravd, protože já je tam nějak nevidím. A to, že nikdo něco nyní netvrdí a že to neznamená, že to nebude za chvíli chtít, není žádná demagogie, ale skutečnost (podej někomu prst a chce celou ruku - že by již toto přísloví byla demagogie?). Naopak, Vaše obvinění z demagogie zavání jednak diskuzním klamem Argumentum ad lapidem (řečník nepohodlné tvrzení bez dalších argumentů odmítne jako „očividně“ nesmyslné nebo jinak nevěrohodné, takže se mu nemusí věnovat), jednak osobním útokem. Doufám, že mi slušně odpovíte a svá rčení vysvětlíte, případně, že se omluvíte. Do diskuze se mnou jste se nemusil pouštět (dokonce jsem k tomu vyzýval), ale když už jste to udělal, pak neschovávejte vysvětelní svých argumentů za nic neříkající obviňování z demagogie. S přáním hezkého večera --Chalupa (diskuse) 5. 1. 2023, 17:23 (CET).

Děkuji, že již nepokračujete v diskuzi na původní stránce, protože už dávno to bylo z vaší strany silně off-topic. Žádná osobní rovina to není, reaguji pouze na to, co je psáno, a je mi úplně jedno, kdo to píše. Pokud si něco berete osobně, tak je to jen vaše hloupost. Pokud nevíte, co je demagogie, tak prosím: demagogie. A kde je ta vaše apriori pravda? Cituji: „Nesnažte se tvrdit, že titul není součástí příjmení (vyvraťte to).“ a „protože titul je součástí příjmení“ Takže vy něco tvrdit můžete a já to tvrdit nemohu? Co to má znamenat? Dokažte prosím Vy, že titul je součástí příjmení. A prosím věrohodným zdrojem. A je zajímavé, že vám tolik jde o to, aby všichni rozuměli pojmům jako obecné jméno a vlastní jméno, ale to, že "titul je součástí příjmení" berete jako naprosto zřejmý fakt, který všichni chápou a se kterým všichni souhlasí. Docela nekonzistence, že? Pochybuji, že tomu všichni rozumí a jsou na 100 % přesvědčeni o tom, že "titul je součástí příjmení". Dokažte to. A vypůjčím si vaši rétoriku. Nesnažte se tvrdit, že věk není součástí příjmení (vyvraťte to). Protože věk je součástí příjmení.
A opravdu budeme řešit něco, co není problém, jenom protože je nějaká minimální šance, že by to někdo snad mohl tvrdit a ještě k tomu v diskuzi o něčem jiném? To zavání diskuzním klamem red herring / whataboutismus (odvedení pozornosti od meritu věci k nesouvisejícímu tématu). Pokud si skutečně myslíte, že je to potřeba diskutovat, tak prosím založte pro to vlastní diskuzi a nespamujte v jiné diskuzi.
Doufám, že mi slušně odpovíte a dokážete své tvrzení, případně, že se omluvíte. Pakliže své tvrzení dokážete, omluvím se já. Do diskuze se mnou jste se nemusel pouštět. S přáním hezkého večera. --Plikous (diskuse) 5. 1. 2023, 19:31 (CET)
Vzhledem k tomu, že jste mi neodpověděl ani na jednu otázku a dokonce hovoříte o mé hlouposit, jsem pochopil, že kromě urážek, skutečné demagogie, diskuzních klamů a opičení nemáte žádné jiné argumenty, takže diskuzi s Vámi končím, protože mi nestojí za to ztrácet s Vámi čas, který mohu věnovat tvorbě článků. Pokud byste chtěl (jak se to ve slušně vedené doskuzi dělá) na mé otázky odpovědět, prosím, zkuste to na mé diskuzní stánce, abych se o tom dozvěděl. Ale vzhledem k tomu. jak vedete diskuzi, o tom slině pochybuji.
Můžete křičet, klevetit jak chcete,
nepomůže vám žádná intrika.
Svou černou krví nikdy nesmyjete
svatou krev básníka.

Lermontov

--Chalupa (diskuse) 6. 1. 2023, 23:55 (CET)
Vážený pane kolego,
na otázky jsem odpověděl. Pokud někdo dělá slepého, tak s tím já nic nezmohu. Nebudu se opakovat.
Opět se projevila nekonzistence. Píše se: „...mi nestojí za to ztrácet s Vámi čas, který mohu věnovat tvorbě článků." Ale věnovat svůj čas neexistujícímu problému je v pořádku, že? Protože „to, že nikdo něco nyní netvrdí, neznamená, že to nebude za chvíli tvrdit.“
Když už byly zmíněny údajné osobní útoky, tak pokud někdo někde spatřuje osobní útok, nechť ať to řeší. Máme k tomu nástroje:
{{Osobní útoky}}, {{refaktorizováno}}, Wikipedie:Nástěnka správců, Wikipedie:Žádné osobní útoky
Ať povolaní rozhodnou, zda se skutečná jedná o osobní útok a rázně zasáhnou. Jsem zcela zásadně proti jakýmkoli osobním útokům a urážkám. Osobní útoky jsou něco, co by se podle mého názoru rozhodně nemělo tolerovat.
Určitě nebudu nikam dále psát. Já jsem chtěl vyjádřit pouze faktickou poznámku, abychom nemíchali hrušky a jablka. To je celé. Ale, kdo chce křičet, ať si křičí.
S pozdravem. --Plikous (diskuse) 9. 1. 2023, 19:14 (CET)
No comment. --Chalupa (diskuse) 10. 1. 2023, 09:14 (CET)

Student

Výslovnosti obcí

Dobrý den,

asi máte pravdu, na cs Wikipedii ty výslovnosti v podobě audia asi nemá smysl. Ale k tomu, proč to měla Třebíč, protože to kdysi dávno jeden z Wikipedistů nahrál. Možná je škoda, že jsme nikdy nedotáhli to, že bysme pro všechny obce ty výslovnosti nahráli a pak je uploadovali na commons. --frettie.net (diskuse) 13. 7. 2023, 10:21 (CEST)

Lašská nářečí

Dobrý den, prosím o vyřešení navrhovaného přesunu hesla Lašská nářečí. V diskusi se objevila námitka od autora M4op46, kterou neumím posoudit – nejsem odborník a nemám k dispozici Český jazykový atlas. Děkuji --Jvs 26. 7. 2023, 10:52 (CEST)

Český jazykový atlas je k dispozici pro každého online. Jinak vrátím se k tomu někdy později. Děkuji. --Plikous (diskuse) 16. 8. 2023, 02:24 (CEST)

Zdroje

Ahoj. Prosím o uvádění zdrojů k "názvům v místním dialektu" či podobným editacím. Ale v podstatě i obecně. Díky. --Harold (diskuse) 2. 8. 2023, 16:14 (CEST)

Onen přidaný zdroj uvádí jen to, že nějaká konkrétní paní používá pro tramvaj také slova "lokálka", "lokalka" a "tramvajka". Ovšem z toho vyvozovat, že tyto výrazy jsou používány nějak více, nelze, to už je podle mě za hranou vlastního výzkumu. Není ani jasné, zda jde o nářeční výrazy, dopravácký slang, či něco úplně jiného. Prosím tedy v tomto případě o lepší zdroj a zároveň zopakuji svou obecnou žádost o zdrojování vkládaných informací, včetně těch z minulých týdnů. Je to pro čtenáře a pro zvýšení kvality Wikipedie. Díky. --Harold (diskuse) 2. 8. 2023, 18:19 (CEST)

Děkuji za přidání zdrojů u tramvaje. (A myslím, že by bylo poněkud zdvořilejší reagovat zde na diskusní stránce, ne jen úsečně ve shrnutích editace.) --Harold (diskuse) 2. 8. 2023, 23:44 (CEST)

TJ Sokol Troubelice

Dobrý den. Protože jste zasáhl do zdrojového kódu stránek, v nichž jsem vložil odkaz na portál Morava, mezi nimi je např. stránka sportovního klubu, je vhodné napsat k tomu na vysvětlení toto: odkaz jsem vložil vzhledem k tomu, že i u jiných sportovních klubů to tak uživatelé dělají (fotbal, hokej aj.). A stejně tak v dalších skupinách článků (někde je odkaz v takové nebo makové podobě vložen, někde ne). Dále, doporučení a pravidla související s portály byla vymyšlena a napříč jazykovými verzemi Wikipedie zveřejněna již dávno. Je pak na Wikipedistech, aby je zohledňovali. V české verzi návodu je třeba upozornit na pravidlo vyjádřené několika slovy, které je jednoduché: "Odkazy vedeme jen z článků, které se týkají tématu wikiportálu. Vždy odkazujeme na wikiportál na nejnižším stupni." Sami uživatelé Wikipedie, kteří v diskuzi nyní horují za rušení portálů, nebo za slučování některých portálů, za vytváření nových pravidel, která by lépe odpovídala jejich představě o fungování této oblasti Wikipedie, jak si můžete přečíst v jejich vyjádřeních, hlavně na začátku, kdy začali diskutovat, po tom volali, když jsem byl upozorněn citací pravidla takto: "Hned následující věta, a právě ta podstatná, je: Vždy odkazujeme na wikiportál na nejnižším stupni." Uvědomili si totiž velice rychle (pravděpodobně brzy), co to znamená. Je/byl v minulosti tedy na Wikipedii zřízen wikiportál(y), a následně jsou s ním propojovány články, které souvisí s jeho tématem. Uživatelé, o nichž jsem psal, argumentovali přehledností. Když tedy narazím na přiřazení dvou geografických portálů, upravím stav podle pravidla. Je-li přiřazení portálu chybně provedeno, upravím zdrojový kód stránky podle pravidla. A proto je tu formulace "právě ta podstatná, je: Vždy odkazujeme na wikiportál na nejnižším stupni." Jestliže tedy ti samí uživatelé říkají, že chápou Wikiportál Česko jako pokrývající celé území státu, to, co je v důsledku tíží, je, že wikiportály na nejnižším stupni jsou Čechy, Morava, Slezsko. Z mé strany jsem v současné praxi ustoupil od posuzování osob a přidávání portálů k nim (dle pravidla), protože toto vnímám, že ne každý vnímal stejně jako já. Z hlediska geografie se ovšem všechny ty články zařazují Wikipedisticky na nejvyšší úrovni také v posledku v kategorii geografie.--Pavel Fric (diskuse) 22. 9. 2023, 19:38 (CEST)

Nečetl jsem. Jenom prosím, abyste už žádný portál nikam nepřidával, dokud se věc dostatečně neprodiskutuje a nedospěje se k nějakému konsenzu. Náležitá diskuze se vede zde. Zdravím. --Plikous (diskuse) 22. 9. 2023, 20:12 (CEST)

Vrahovice v čuhánském nářečí

Dobrý den, chtěl bych Vám poděkovat za vylepšení článku o Vrahovicích a za doplnění i názvu v čuháckém nářečí. Jen jsem Vás chtěl poprosit o přidání zdroje, odkud tato varianta názvu pochází. Klidně to tam pak i doplním sám, jen bych potřeboval zdroj. Děkuji. --Mahaj (diskuse) 27. 12. 2023, 11:01 (CET)