Diskuse s wikipedistou:Mejsnar

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 15 dny od uživatele Janbery v tématu „Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu

A díky za doplnění článku o Cholticích. Ať se vám tu daří! Mercy (diskuse) 5. 4. 2021, 10:45 (CEST)Odpovědět

Žádost o smazání[editovat zdroj]

Zdravím, standardní postup je označit nepotřebné kategorie šablonou {{Smazat|důvod}}. Pardom, všiml jsem si vašeho dodatku. Musíte při tom být v editoru kódu – tlačítko Editovat zdroj vpravo nahoře. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 5. 4. 2021, 11:10 (CEST)Odpovědět

Typografie[editovat zdroj]

Díky za úpravy. Jen bych dodal, že za spojkou „a“ uprostřed věty nezlomitelná mezera být nemusí. Viz Wikipedie:Typografické rady#Mezery. Silná shoda je na neslabičných předložkách, slabší shoda na slabičných samohláskových předložkách a na spojce „i“. Spojka „a“ je v tomto ohledu asi nejvolnější, nezlomitelná mezera se uplatňuje hlavně u její pozice na začátku věty (velké „A“). --Bazi (diskuse) 8. 4. 2021, 14:09 (CEST)Odpovědět

@Bazi: Díky za upozornění. V žádném případě jsem nechtěl nějak nesmyslně zveličovat obsah článku. Existuje nějaká konkrétnější pravidla, kromě těch, která jsou uvedena v W:TR? Zejména mi jde o to, jestli komunitou (nebo i jednotlivci) nemůže být vnímána pevná mezera za předložkou „a“ jako problematická. Já osobně svým studentům doporučuji jakékoli jednohláskové předložky či spojky na konci řádku nemít, tam se ale jedná o jiné formátování (blokové) textu… Díky za odpověď --Mejsnar (diskuse) 8. 4. 2021, 14:15 (CEST)Odpovědět
Myslím, že nějaká detailnější pravidla na Wikipedii v tomto ohledu neexistují. Ani ta odkazovaná stránka vlastně není vyloženě pravidlem, představuje spíš jenom nějaké rady, nápovědu. Ve wikikomunitě se názory různí, některé jsou striktnější, jiné volnější.
Obecně se používání nezlomitelných mezer vyžaduje nebo doporučuje hlavně u článků, které svým rozsahem a kvalitou aspirují na nejlepší nebo dobré články. Tam je to součástí posuzovaných formálních kritérií. U obsahu Wikipedie, který nemá takové ambice, to může být volnější, někteří lidé se to snaží uplatňovat i tam, jiným to naopak vadí. Mezi argumenty proti nezlomitelným mezerám, resp. jejich přemíře, zaznívají ty, že to znepřehledňuje kód stránky pro další úpravy nebo že s nimi neumí pořádně pracovat vizuální editor, což také znepříjemňuje další úpravy. Někteří lidé jsou přesvědčeni, že by se tyto záležitosti měly řešit na úrovni systému, ne takhle ručně a natvrdo.
Já proto jako rozumný kompromis vidím používání nezlomitelných mezer v těch prvcích, které jsou nějak prostorově omezené, třeba v buňkách tabulek, v popiscích obrázků nebo v infoboxech, zatímco v hlavním souvislém textu, jehož uspořádání/šířka/tok do značné míry závisí na rozlišení zobrazovacího zařízení na straně čtenáře, dávám přednost nepoužívání nezlomitelných mezer. Což je můj osobní postoj, ne nějaká obecně uplatňovaná zvyklost nebo pravidlo. (Samozřejmě u textů tištěných, resp. připravovaných pro tisk, s předem jasně daným formátem stránky, je to něco jiného.) --Bazi (diskuse) 8. 4. 2021, 15:09 (CEST)Odpovědět

Zveme Vás na editaton Československo ve Hradci Králové (+ online)[editovat zdroj]

Hezký den,

v rámci wikipedické výzvy Československo Vás ve čtvrtek 23. listopadu zveme na editaton Československo. Nebudete to na něj mít daleko, bude se konat v Muzeu východních Čech v Hradci Králové v Gayerových kasárnách. Zúčastnit se lze i online!

  • 📚 Budeme společně psát články o událostech, osobách a tématech týkajících se Československa.
  • ⏱️ Začínáme v 15:30.
  • 📍 Kde? V Gayerových kasárnách.

Editaton je určen jak pro úplně nováčky, tak pro zkušené wikipedisty a wikipedistiky. Vstup je zdarma. Pokud jste nikdy na Wikipedii nic needitovali, nebojte, naučíme vás to! ❤️🤍💙 ✅ Přispějete tak mapování historie Československa na české Wikipedii, ✅ setkáte se se svými wikipedistickými druhy a družkami, ✅ prvních 100 účastníků výzvy vyhraje ponožky od Klubu Pánů z Ponožkovic, ✅ zařadíte se do soutěže o krásné knižní ceny od nakladatelství Academia a nakladatelství Historického ústavu AV ČR.

Uvažujete o tom, že se editatonu zúčastníte? Vyplňte prosím registrační formulář. Všechny další potřebné informace najdete na stránkách soutěže.

Těšíme se na Vás,

--janbery (diskuse) 14. 11. 2023, 11:58 (CET)Odpovědět

Dotazník pro editory ke tvorbě strategického plánu[editovat zdroj]

Dobrý den,

jako aktivního editora Vás prosíme o pomoc při tvorbě strategického plánu spolku Wikimedia Česká republika do roku 2027. Pomozte nám rozhodnout, jakým směrem se mají programy pro editory v následujících třech letech ubírat. O vyplnění krátkého dotazníku Vás prosíme do 1. května 2024, obsahuje 7 otázek a zabere to asi 5 minut.

Vyplňte dotazník pro editory

V rámci probíhajících příprav strategického plánu spolku WMČR na léta 25–27 běží paralelně řada procesů. Různými formami postupně oslovujeme definované cílové skupiny. V rámci možností se snažíme o maximální stručnost a efektivitu, ptáme se vždy na to, co je pro danou skupinu primárně relevantní.

Více informací k procesu a průběhu přípravy SP najdete na pro tyto účely zřízené veřejné stránce. Na editorský dotazník navazuje termínově setkání se správci a patrolou – v gesci Pavla Bednaříka. V případě jakýchkoliv dotazů se mi můžete ozvat na diskusní stránce, nebo mailem na jan.beranek@wikimedia.cz.

Děkujeme za zapojení,

--janbery (diskuse) 20. 4. 2024, 23:50 (CEST)Odpovědět