Diskuse s wikipedistou:Lord Sirius

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přeji Vám pěkný den a těším se na Vaše další příspěvky! --Mercy 5. 2. 2010, 10:16 (UTC)

Screeny z Avataru[editovat zdroj]

Ahoj. Na Wikipedii nelze nahrávat screenshoty z filmů, počítačových her apod., pokud nemáš povolení jejich autorů. Takže oba obrázky jsem musel smazat. --Harold 21. 2. 2010, 16:49 (UTC)


Po pravdě řečeno - ten obrázek tu už je, v anglické wikipedii tady: http://en.wikipedia.org/wiki/Na%27vi#Na.27vi . Osobně jako začátečníkovi mi dělají ty licence celkem peklo, nevím, co kde mám zaškrtnout, či vybrat.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Lord Sirius (diskuse)

Ty zmatky v licencích chápu. Nicméně anglická Wikipedie jede podle amerického právního systému, který má oproti nám výhodu tzv. fair use – předpokládá se, že jeden takový malý obrázek pro ilustraci v článku by neměl autorům vadit. Proto na anglické wiki taky najdeš třeba přebaly hudebních alb, obrázky postaviček ze Simpsonů, apod. Bohužel český právní řád nic podobného nezná a vzhledem k tomu, že se pohybujeme v českém prostředí, musíme to respektovat. --Harold 22. 2. 2010, 12:15 (UTC)
Zajímavá odlišnost kontinentálního a anglosaského práva, ale já bych si položil malou myšlenkovou asociaci: vlastník (majitel) filmu je přeci ze Spojených států. Pokud tam podobné zveřejnění nenadělá žádnou paseku a pokud se běžně přechází, nedovedu si ani při své bujné fantazii představit, že tady by se majitel franšízy (anebo propůjčených práv), což nevím, kdo je, něčím podobným zabýval. Pžiznám se, že nejsem právník, ale na doméně cs.wikipedia.org, která je dá se říci "domovskou" (jelikož wikipedia.cz jen přesměrovává), nic z českého prostředí nevidím. Tudíž jsme v prostředí mezinárodního a to upravuje cokoliv, ale ne české právo - nebo se mýlím? Jak říkám, nejsem právník, jen jsme si dovolil logicky zauvažovat ... :-) --Lord Sirius
Trošku jsem to zjednodušil. Ano servery wikipedia.org jsou na Floridě, takže české právo se jich netýká. Problém ale nastává v okamžiku, že Wikipedie je pod svobodnými licencemi GFDL a CC-BY-SA, které dovoluje její přebíraní (i komerční) a další upravování pod podmínkou zachování licence a uvedení autora/autorů. Takže klidně se ty můžeš rozhodnout vydat tady v ČR knížku sestavenou z wikičlánků. A pokud by se v takovém díle nacházel fair use obrázek, už by byl problém. Já rovněž nejsem právník, jsem laik, co se o autorském právu trochu dozvěděl z vlastní činnosti na Wikipedii. Nicméně výsledek je ten, že fair use obrázky tu na české wiki byly a asi před třemi lety byly všechny smazány rozhodnutím komunity. Viz Wikipedie:Fair use, diskuse oproběhla třeba tady, tady je plán mazání. --Harold 23. 2. 2010, 10:00 (UTC)

Obrázky bez zdroje[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujících souborech:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --Mercy 28. 2. 2010, 12:36 (UTC)

http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.visitingdc.com/images/chrysler-building-address.jpg&imgrefurl=http://www.visitingdc.com/new-york/chrysler-building-address.asp&usg=__KFAPIH_OPXc43mdGQal0U0ECVqE=&h=520&w=406&sz=81&hl=cs&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=eJe5lSIZXUe_XM:&tbnh=131&tbnw=102&prev=/images%3Fq%3Dchrysler%2Bbuilding%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DG%26tbs%3Disch:1


http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.stoningtonhistory.org/images/a_factory_atwood-workers-lg.jpg&imgrefurl=http://www.stoningtonhistory.org/archiv19.htm&usg=__-KibObNvl0Ys1aMW173G0-z-aRQ=&h=603&w=800&sz=77&hl=cs&start=12&um=1&itbs=1&tbnid=Q1yFegPREWbVkM:&tbnh=108&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dold%2Bfactory%26um%3D1%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DG%26tbs%3Disch:1


Ano, obrázky jsou z webu ... podle mého názoru z neškodných propagačních stránek. Je to jako kdyby po vás chtěl někdo copyright obrázku, který jste si vystřihla z katalogu od cestovní kanceláře. Osobně mám takový dojem, že se na české wikipedii dělá z databáze obrázků zbytečný humbuk.

Obrázky jsem smazal. Nejde prostě jen tak odněkud stáhnout obrázek a publikovat ho pod nějakou licencí a ještě bez svolení autora. Tohle není humbuk, tohle nám stanovuje autorský zákon a platí to i kdekoli jinde na webu. Děkuji za pochopení. S pozdravem --Mercy 1. 3. 2010, 12:00 (UTC)

Eraversum[editovat zdroj]

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku Eraversum. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů atd. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit. S pozdravem --Harold 13. 5. 2011, 17:11 (UTC)