Diskuse s wikipedistou:Jirha

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přeji Vám pěkný den a těším se na Vaše další příspěvky! --Mercy 14. 10. 2010, 11:19 (UTC)

Zdravím! Úvodem bych se chtěl trochu představit.

Léta běží a důchod se blíží. Celý život jsem pracoval jako technik u firmy zajišťující funkci provozovatele hromadné dopravy osob.

Zdraví začalo haprovat, a tak jsem od přešel od fyzicky náročných aktivit na sedavé koníčky. Zajímám se o mapy, historickou geografii, dopravu, historii dopravy. Čtu hlavně sci-fi (vždy jsem měl rád pohádky), relaxuji u starých českých filmů. Jirha 14. 10. 2010, 11:59 (UTC)

Dobrý den, děkuji za vaše příspěvky, mohl byste k nim však uvádět také zdroje informací, ze kterých jste čerpal? Takto totiž nesplňují požadavky na ověřitelnost. Děkuji. --Ragimiri 16. 10. 2010, 15:02 (UTC)

Dobrý den, díky za upozornění. Doplňuji odstavce o dopravní obsluze obcí a územní příslušnosti obcí od roku 1850.

Jednotlivé informace hledám zejména v těchto zdrojích:

Portál veřejné správy ČR

ČSÚ Malý lexikon obcí ČR

Sbírky zákonů od roku 1849

Celostátní informační systém o jízdních řádech IDOS

Elektronický magazín o drahách ŽelPage

Historický lexikon obcí České republiky 1869–2005.

Amtliches Deutsches Ortsbuch für das Protektorat böhmen und Mähren

Chytilův místopis ČR 1929

Abecední seznam sudetoněmeckých obcí z databáze zaniklé obce.cz

historické i současné mapy z různých podkladů apod.

Jednotlivá data či útržky informací skládám dohromady, snažím se je ověřit z několika různých zdrojů. Opravdu neumím napsat jednoznačně konkrétní zdroj. Pokud by mi někdo poradil, byl bych rád. --Jirha 17. 10. 2010, 05:46 (UTC)

Mezi zkratku č. a konkrétní číslo patří mezera (při vypsání by to byla dvě slova), vkládejte ji prosím nelamatelnou ( ). Díky, Gumruch 12. 11. 2010, 10:28 (UTC)

Zdravím. Odkaz na to, ze kterého zdroje jste čerpal, uvádějte prosím přímo u konkrétní informace pomocí značky <ref>Autor: Název, vydavatel atd.</ref> - pokud z jednoho zdroje čerpáte více informací, tak referenci dáte název a pak už na ni stačí odkázat jen názvem (<ref name="název" />) Jde o to, že pokud je článek rozsáhlejší a čerpá třeba z deseti různých zdrojů, které by byly uvedeny jen v seznamu pod článkem, tak to vyjde skoro nastejno, jako by informace nebyly ozdrojovány vůbec - nejde poznat, která informace ze kterého zdroje pochází, respektive je po tom třeba pátrat skoro tak složitě, jako byste zdroj vůbec neuvedl. Zkuste se porozhlédnout po nějakých kvalitnějších článcích, jak se reference používají. Já jsem to zezačátku svého působení na Wikipedii dělal podobně jako vy a teď dodatečně je hodně těžké se v tom vyznat a dopátrat se, co přesně jsem vlastně ze kterého zdroje čerpal. Lépe je dělat to pořádně už od začátku. S pozdravem --ŠJů 13. 12. 2010, 16:43 (UTC)

Koukám, že u Veletova už jste použil reference u územněsprávního začlenění správně, takže to jsem vám asi už vysvětloval zbytečně. Stejně byste to měl udělat i s těmi údaji z adresáře 1932, t. j. na konec té věty o živnostech a obchodech přidat <ref>''Adresář republiky Československé pro průmysl, živnosti, obchod a zemědělství'', sestavila a vydala firma Rudolf Mosse, Praha 1932, svazek I, strana 1815. (česky a německy)</ref>, a protože žádné další informace jste z toho adresáře zřejmě nečerpal a nejde o nějaký komplexnější zdroj informací o obci, tak už není třeba ten adresář uvádět ještě jednou v sekci Literatura.

Ještě k té autobusové dopravě: v případě menších obcí s jednou či dvěma linkami by mi přišlo praktičtější tam jako příklad uvést, že v roce tom a tom jezdila přes obec ta a ta linka (a přímo název linky, ze kterého je zřejmé, odkud kam linka jede), případně i název dopravce a dopravního systému, k nimž ta linka patří. Taková informace se pak dá výhledově rozvíjet (např. doplnit, ve kterých letech došlo k zásadním změnám atd.). --ŠJů 13. 12. 2010, 16:58 (UTC)

Úměrnost statí[editovat zdroj]

Dobrý den. Všiml jsem si, že jste do několika hesel (zajímají mne hlavně Neratovice) vložil velice rozsáhlé informace ohledně železniční dopravy příslušné stanice obce. Myslím však, že všeho moc škodí, že takové specializované informace jsou vhodné buď jako samostatné heslo (přirozeně s odkazem na heslo obce), třeba s názvem Doprava v Neratovicích. Nebo rozšířit heslo té tratě, které se to nádraží týká. Ptal jsem se i dalších wikipedistů (teď kolegy ŠJů) a tak Vás prosím, promyslete to. --Zákupák 7. 6. 2011, 19:36 (UTC)

Díky za upozornění. Musím to posuzovat z širšího hlediska, a opravdu přemíra odborných informací nezajímá většinu běžných uživatelů. Svoje příspěvky se pokusím upravit a něco z nich přesunout do samostatných hesel.--Jirha 16. 6. 2011, 05:50 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Nováček (od 20. listopadu 2010)
Učeň (od 8. července 2011)

Ahoj. Všiml jsem si, že už máš nárok na dvě vyznamenání a ještě Ti nikdo ani jedno nedal ([1]). S podzravem Marek Koudelka (příspěvky / diskuse) 15. 8. 2011, 11:40 (UTC)

Běhounkova medaile[editovat zdroj]

Běhounkova medaile Dobrý den, uděluji Vám wikivyznamenání za rozvoj článků o českých obcích v oblasti historie územní příslušnosti. --Zirland 26. 8. 2011, 06:42 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

Student

Ahoj, uděluji Ti vyznamenaní Student za 2027 editací. Edisteewr (diskuse) 19. 5. 2012, 11:50 (UTC)

Železniční trať Frýdlant v Čechách - Heřmanice[editovat zdroj]

Kolego, děkuji za doplnění informací ze starých jízdních řádů do článku Železniční trať Frýdlant v Čechách - Heřmanice. S ohledem na skutečnost, že článek aspiruje na zařazení mezi zdejší nejlepší, je nutné, aby informace v něm uvedené byly podloženy referencí. Jinak totiž nemohu zaručit, že neozdrojované údaje nebudou napadeny ostatními kolegy žádajícími doplnění reference nebo smazání těchto údajů. Na reference je vhodné použít zdejší citační šablony. Díky za spolupráci a přeji pěkný den. --Jan Polák (diskuse) 10. 5. 2013, 07:07 (UTC)

Kolego, jen si dovolím upozornit, že jsem zahájil hlasování o zařazení článku „Železniční trať Frýdlant v Čechách - Heřmanice“ mezi zdejší Nejlepší články. Máte-li dojem, že mezi takové články může patřit, prosím o vyjádření podpory. Díky. --Jan Polák (diskuse) 13. 5. 2013, 23:28 (UTC)

Adresáře[editovat zdroj]

Vážený kolego, všimnul jsem si, že na Wikipedii systematicky doplňujete informace z různých starých adresářů. V této souvislosti by vás mohlo zajímat, že jsem právě vytvořil dva nové články: Adresář (seznam) a Alois Chytil. S pozdravem a přáním vytrvalosti ve vaší práci Blahma (diskuse) 8. 12. 2013, 15:57 (UTC)