Diskuse s wikipedistou:Irumik

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Eykeklos Omnia v tématu „Jaroslava Brokešová

--Juan de Vojníkov 17. 1. 2010, 10:11 (UTC)

Dobrý, den. Nadpisy není třeba psát tučně a s čárou jak to děláte.--Juan de Vojníkov 17. 1. 2010, 10:11 (UTC)

díky za radu, budu se jí řídit

Jaroslava Brokešová[editovat zdroj]

Děkuji Vám za informace v článku Jaroslava Brokešová. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů atd. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit. --Slfi 19. 1. 2010, 09:00 (UTC)


Odpověď: Co se týká Vaší pochybnosti o významnosti daného tématu, resp. osoby, dovoluji si Vás odkázat na stejnou sekci jako vy mě: významnosti lidí. Pravděpodobně ji nemáte dostatečně prostudovanou. Jak je zde psáno, jedním ze znaků, podle kterého lze určit významnost, je ZNÁMOST JMÉNA (jsem přesvědčen, že Jaroslavu Brokešovou zná díky skandálu s armádou velké procento populace). Externí odkazy v článku o Jaroslavě Brokešové jasně dokládají i další kritérium významnosti z předepsaných doporučení, a to: OSOBY PROSLULÉ ČI SLAVNÉ SVOU ÚČASTÍ V UDÁLOSTECH, O NĚŽ SE ZAJÍMAL TISK. Jediné, co mi snad můžete vytknout, je fakt, že část s externími odkazy je oproti jiným článkům ve Wikipedii poměrně obsáhlá. Avšak takové množství odkazů jsem tam dal v dobrém záměru, neboť disponují např. údaji o exekucích J. Brokešové a o aféře s armádou a podle pravidel Wikipedie mají být u žijících osob uvedeny veškeré zdroje, z kterých jsou např. takovéto choulostivé informace čerpány. Přesto se tuto záležitost pokusím co nejdříve napravit a externí odkazy zredukovat. Pokud však jde o významnost této osoby, myslím, že do Wikipedie naprosto bezpochyby patří – podle mého názoru je to průkopnice osvěty o doposud vládnoucí diskriminaci vůči transsexuálním lidem a díky zveřejnění celé záležitosti s Armádou ČR se ukázal zároveň i postoj většiny společnosti k transsexuálům. Já osobně si myslím, že tím pomohla nebo alespoň učinila první kroky k zamezení diskriminace nejen samotných transsexuálů, ale otevřením se se svým problémem tak nastínila i psychické stavy transsexuála mnohým lidem, kteří do té doby neměli o transsexualitě ani ponětí. Bez diskuze tím pomohla i některým jedincům se stejným problémem, aby se dál sami netrápili a svou situaci řešili s psychologem a sexuologem. Svým způsobem ji tedy, alespoň já osobně (a myslím, že nejsem sám), chápu jako takovou PRŮKOPNICI OSVĚTY TÝKAJÍCÍ SE TRANSSEXUALITY, a jak je známo, každá osvěta důležitá. Když jsem nedávno potřeboval nějaké informace a podklady týkající se transsexuality, všiml jsem si, že o Jaroslavě Brokešové není ve Wikipedii ani zmínky – právě proto mě napadlo tento článek založit. Navíc jsem přesvědčen, že pokud by tento článek měl přijít v niveč z důvodu Vašich pochyb o jeho významnosti, muselo by dojít i k odstranění desítek dalších článků o osobách, které zase podle mého názoru společnosti ničím nepřispěly, pouze se např. objevili v bulváru a jiných médiích či vykazují pouze účast ve sportovních klubech a za svůj krátký život mohly jen stěží cokoli prospěšného dokázat – viz. např. Lukáš Kohout, Petr Mareš, Daniel Kolář, Regina Holásková, Jan Králík, Jiří Mlika, Daniel Gajdošík, Martin Ides

Splnění jedné z podmínek doporučení automaticky neznamená významnost. V tomto případě vidím problémy hlavně ve zdrojování, článek také nesplňuje doporučení Články o žijících lidech. Pokud se chcete inspirovat, jak článek zlepšit do té podoby, aby mu nehrozilo smazání, doporučuji projít si wp:archiv diskusí o smazání. --Slfi 20. 1. 2010, 11:22 (UTC)


Můj článek splňuje ne jednu, ale několik podmínek, přesně tak, jak jsem výše uvedl. Vzhledem k tomu, že jsem prošel všechny informace a doporučení Vámi výše uvedené, a neshledal jsem stále žádná fakta, která by byla jakkoli v rozporu s pravidly Wikipedie, žádám Vás o konkrétní vyjádření, co Vám na mém článku vadí. Jinak musím pouze konstatovat, že nevím, co bych měl v článku ještě změnit a tudíž považuji celou záležitost za uzavřenou a nezbývá mi pravděpodobně nic jiného, než se domnívat, že jde z Vaší strany o zaujatý postoj vůči transsexuálům.

Jak jsem již psal výše, vašemu článku chybí ozdrojování a nesplňuje doporučení článku o žijících osobách. Pokud je osoba významná kvůli aféře s českou armádou, doložte toto tvrzení dvěma nezávislými netriviálními zdroji, návod naleznete v doporučeních odkazovaných mnou již výše. Nemám nic proti transsexuálům, ale podle mě to, že je člověk transsexuál a díky tomu byl pozván do několika televizních pořadů z něj automaticky nedělá ENCYKLOPEDICKY významného. Když se podíváte do archivu hlasování o smazání, najdete tam článek o jednom finském studentovi, který jednoho dne zastřelil 10 lidí. Událost otřásla celým světem a tento člověk se dostal na přední stránky světových novin a do televizních zpráv po celém světě. To z něj však nedělá ENCYKLOPEDICKY významného člověka. Encyklopedicky významná je ona samotná událost, o které zde existuje článek Školní masakr v Kauhajoki. Kdyby proběhlo hlasování o smazání článku Jaroslava Brokešová, je pravděpodobné, že by skončilo s výsledkem sloučit do článku o příslušné aféře. S pozdravem.--Slfi 20. 1. 2010, 14:03 (UTC)

Vážený pane, ozdrojování je uvedeno v sekci Externí odkazy. Upozorňuji, že všechny uvedené zdroje jsou zcela netriviální, věrohodné a na sobě nezávislé, takže pokud si z nich nemůžete vybrat 2, použijte např. metodu ententyky. Jak jsem již v předešlé reakci uvedl, Jaroslava Brokešová je významná ne tím, že se objevila v médiích, ale tím, že se zasloužila o osvětu spojenou s pojmem transsexualita a problémy (např. diskriminace) s ní spojenými. Proto nemůžete srovnávat článek o masakru v Kauhajoki s něčím naprosto neztotožnitelným. Kdyby se měl totiž článek o Jaroslavě Brokešové změnit na článek Aféra s Armádou ČR, nikdo by nevěděl oč jde, protože je tato kauza zkrátka spjata s jejím jménem a samo o sobě by to nedávalo vůbec žádný význam.

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku Jaroslava Brokešová. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů, hudby či jiné. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. S pozdravem -- Eykeklos Omnia (diskuse) 8. 7. 2019, 11:23 (CEST)Odpovědět