Diskuse s wikipedistou:Fidovec

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vážený kolego, prosím o vysvětlení – co znamená toto či tato editace stránky Sicherheitsdienst? Žádná taková osoba nikdy neexistovala. Pokud nedostanu rychle odpověď vaše editace smažu. S pozdravem --WWII (diskuse) 3. 1. 2013, 21:07 (UTC)

Existovala, pokud myslíte Sicherdientst tak to je nacistická elitní kontrarozvědka a jinak nevím o co tu jde, v hodné případech opravoval jsem gramatické chyby. Omlouvám se jestli jsem udělal néco špatně. Čerpám z velkého výběru knih o nacistických tajných službách. Fidovec (diskuse) 3. 1. 2013, 21:10 (UTC)

Ahoj, díky za odpověď. Vím, co je SD, ale nechápu vaší editaci, zvláště pak založení článku o Heydrichovi von oberstein. Kupříkladu: kde jsou jakékoli reference? Pokud mi ukážete alespoň dva netriviální nezávislé věrohodné zdroje, jsem ochoten uznat jeho existenci. Google ani enwiki nikoho takového nezná. Na stránku jsem již vložil šablonu o smazání. Odstraň ji, pokud nemám pravdu. S pozravem --WWII (diskuse) 3. 1. 2013, 21:13 (UTC)

Opírám se o stejnou knížku z které čerpám informace o SD, taky jsem se koukal jestli někde něco takového neni ale ne. Knížka to je tahle: Nacistické tajné služby od Edmunda L. Blandforda, a pak jsem se dočetl pouze o jeho jménu v knížce Počátky Waffen-SS - autora si teď nevzpomenu Fidovec (diskuse) 3. 1. 2013, 21:16 (UTC)

Další problémy:
  • Heinrich Luitpold Himmler – proč je v úvodu uvedeno jméno šéfa SS Heinricha Himmlera?
  • kde na obrázku (konkrétně) je ten tvůj von Oberstein. Nikde tam nikoho takového nevidím, ani v popisu na commons nikdo takový není

Díky za zodpovězení --WWII (diskuse) 3. 1. 2013, 21:19 (UTC)

Zadalší: žádná kniha Počátky Waffen-SS neexistuje, nkp také mlčí. --WWII (diskuse) 3. 1. 2013, 21:21 (UTC)


Takže to s tím jménem - kopíroval jsem tu tabulku ze stránky s himmlerem jelikož nevím jak se dělá.

To s tím obrázkem - Autor knížky Počátcích Waffen-SS uvádí že to je pravděpodobně jediný obrázek zachovaný s Heyndrichem von Obersteinem, zároveň říká že nemusí jít přímo o něj, ale že se Hitlerovi procházky účastnil jako "čestný" velitel jeho osobní stráže. Heydrich stál po levé ruce Hitlera v první řadě. V popiscích nic mít nemusíš, já se na knetářích k třisetileté válce dozvěděl, že ani anglická wikipedie nemusí mít pravdu. Sám autor knihy je amatérský badatel než historik. A tu knihu hledej v antikvariátech, podědil jsem to po tetě a je to koukám z roku 1964.

Dík za povšimnutí chyb Fidovec (diskuse) 3. 1. 2013, 21:27 (UTC)

Informace o tom von Obersteinovi jsem si hledal celý den a je to každopádně škoda, že jsi to smazal, doufám, že kdyby jsi seznal, že to co tvrdím pravda je, vrátíš tu stránku zpátky, jelikož je to osoba, která napomohla R. Heydrichovi k moci. Kdyžtak odcházím tak prosím nech trpělivě vzkaz budu rád, ale přečtu si ho až zítra ráno. Dobrou noc přeje Fidovec (diskuse) 3. 1. 2013, 21:33 (UTC)

Heydrich von oberstein[editovat zdroj]

Ahoj, Mám tady shrnutí mých připomínek k tvým editacím na poli SD a ohledně osoby Heydricha von oberstein. Co se mi konkrétně na článku nelíbí (a začněme pěkně odzhora dolů):

  • Název článku – Pouze drobný problém je ten, že Heydrich von oberstein není gramaticky dobře. Hlavní problém ovšem vidím v tom, že Google, známý internetový vyhledávač používaný po celém světě nám nic konkrétního po zadání dotazu na vaší osobu nevyplivne. Když zadám heslo Heydrich von oberstein do vyhledávače v anglické verzi wikipedie, taktéž nenaleznu nic.
  • Jméno – V úvodu je, jak jsem již zmínil minule, uvedeno jméno velitele SS, tedy úplně jiné organizace, Heinricha Himmlera. Můžete to mně, prostému záložákovi, nějak vysvětlit?
  • Hodnost – Nezdá se mi, že by o tak vysoce postaveném SSmannovi anglická wikipedie mlčela. Obergruppenführer se mi zkrátka také nezdá. Německý článek, vlastně seznam velitelů SS, který by ho měl uvádět ho také nezná. Zkuste sám.
  • ...do postu šéfa Sicherheitsdienstu (SD). – pokud vím, a následující literatura to může také dosvědčit, veliteli SD po celou dobu jejího trvání byli jenom: Reinhard Heydrich, Heinrich Himmler (dal by se také za něj považovat) a Ernst Kaltenbrunner. Váš člověk tam zkrátka není.

Slibovaná literatura je zde:

    • Gerwarth, Robert (2011). Hitler's Hangman: The Life of Heydrich. New Haven, CT: Yale University Press. ISBN 978-0-300-11575-8.
    • Longerich, Peter (2011). Heinrich Himmler: A Life. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-959232-6.
    • Lumsden, Robin, A Collector's Guide To: The Allgemeine - SS, Ian Allan Publishing, Inc. 2002. ISBN 0-7110-2905-9.
    • McNab, Chris. The SS: 1923–1945, Amber Books Ltd. 2009. ISBN 978-1-906626-49-5.
    • Williams, Max. Reinhard Heydrich: The Biography: Volume 1, Ulric Publishing, 2001. ISBN 0-9537577-5-7.
  • Obrázek v infoboxu – o obrázku v infoboxu jsem psal již minule.

Díky za zodpovězení. S pozdravem --WWII (diskuse) 3. 1. 2013, 21:40 (UTC)

P.S.:Koukám, že jsi mezitím odpověděl na některé připomínky. Tvojí stránku mohu samozřejmě okamžitě obnovit, ale obávám se, že šlo o mystifikaci ze strany autora knihy. Každopádně, teď ještě pohledám a pokusím se ti vyjít vstříc. S přáním hezké noci. --WWII (diskuse) 3. 1. 2013, 21:40 (UTC)

P.S.2:Ona knížka Nacistické tajné služby je dokonce k dostání. Patrně si jí objednám. Ale mám na Tebe jednu takovou prosbu: promiň mi, že jsem po Tobě na začátku diskuze tak vyletěl. Měl jsem toho dneska moc a tohle jsem přepísk. Myslím si, že knihu bohužel nemůžeme brát naprosto vážně, pokusím se vyhledat jiné zdroje, protože to, co jsem o ní četl například zde by nám neumožnilo článek znovu obnovit a vylepšit na nejvyšší úroveň. S pozdravem --WWII (diskuse) 3. 1. 2013, 21:49 (UTC)

Pátrání po Obersteinovi[editovat zdroj]

Ahoj, tak jsem začal s hledáním toho von Obersteina, zatím mám toto:

  • Mario Dederichs: Heydrich - tvář zla – V knize Maria Dederichse Heydrich - tvář zla se v anglické verzi píše na straně 29: They were joined in 1914 by Friedrich Karl von Oberstein, the son of his godmother., tj. Připojili se v roce 1914 díky Friedrichu Karlovi von Oberstein, synovi jeho kmotry. Mám pocit, že se v oné knize Nacistické tajné služby mohlo jednat o překlep, kdy skutečnou postavou neměl být Heydrich von Oberstein anóbrž Friedrich von Oberstein! Ono příbuzenství by pak ve skutečnosti bylo skrze kmotrovství. Pak jsem tedy pohledal dále k onomu Friedrichovi Karlovi von Oberstein, ale nic jsem k němu nenašel. Google vyhledal různé von Obersteiny, ale ten náš tam zkrátka nebyl. Moc by mne zajímalo, odkud čerpal Dederichs informace, protože vystopováním kanálu prvotního výskytu bysme se mohli rozhodně dobrat výsledků. Další důvod, který podporuje mojí tezi je ten, že Heydrich není zrovna běžné německé křestní jméno, může se jednat o zkomoleninu.
  • Obrázek – vzhledem k tomu, cos mi minule napsal o tom obrázku, totiž že pravděpodobně jediný obrázek zachovaný s Heyndrichem von Obersteinem, zároveň říká že nemusí jít přímo o něj, ale že se Hitlerovi procházky účastnil jako "čestný" velitel jeho osobní stráže, tak jsem teda pohledal, kdo z nich by mohl být oním Friedrichem/Heydrichem.:
  1. Zastrčená první hlava je neidentifikovatelná.
  2. Druhá hlava v popředí je SS-mann Karl Wolff
  3. Třetí hlava patří nějakému prostému vojákovi
  4. Čtvrtá hlava patří architektovi Hermannu Gieslerovi
  5. Pátá hlava za Gieslerem (otočená bokem) patří Wilhelmu Keitelovi
  6. Šestá zcela viditelná hlava patří hlavnímu hitlerovému pobočníkovi Wilhelmu Brücknerovi (jeho výška je patrná např. zde)
  7. Sedmá hlava patří architektu Speerovi
  8. Mezi Speerem a Hitlerem je nějaký voják, také by to mohl být von Oberstein, i když uniforma tomu nenasvědčuje
  9. Devátým je bezesporu Hitler
  10. Desátý muž není zcela vidět, protože je jeho tělo za Hitlerem, ale v mezeře mezi Hitlerem a Bormannem je vidět část jeho hlavy. Na hlavě má důstojnickou čepici, proto by mohl být oním von Obersteinem. Narozdíl od mužů číslo tři a osm je zde daleko větší šance na to, že je to právě on.
  11. Jedenáctý muž, který je poněkud menší, je Martin Bormann.
  12. Podobně oblečený jako Speer je jiný architekt a umělec – Arno Breker.
  13. Třináctý muž je bezpochyby hitlerův tiskový mluvčí Otto Dietrich.
  14. Poslední muž úplně napravo je neidentifikovatelný, ale dle čepice se opět jedná u vyššího důstojníka. Ale nemyslím si, že by to byl von Oberstein, protože tato fotka nám o něm neřekne skoro nic.

Tak tolik pro dnešek. Zítra nebo dnes večer snad ještě dodám více, ale zajímavá je jistě tato fotka ze stejné pařížské návštěvy Hitlera. --WWII (diskuse) 4. 1. 2013, 15:04 (UTC)

Ok. Pokud si myslíš že opravdu ta osoba je je mystifikace autora tak to nech smazaný, ale prosím nech aspoň ten článek o SD. Stejně o nic nejde. Jinak dík za informace a za tvůj čas. S pozdravem Fidovec (diskuse) 4. 1. 2013, 16:57 (UTC)

Nemosela by být. Právě nad v této části diskuse se snažím dokázet, že někdo takový existoval, i když to bude asi obtížné. Hezký zbytek dne přeju --WWII (diskuse) 4. 1. 2013, 18:15 (UTC)

Ahoj kolegu, Tak jsem si konečně objenal to knihu, cos o ní referoval a kní ještě jednu další. Jakmile jí projdu, uvidím, co se dá dělat. S pozdravem --WWII (diskuse) 5. 1. 2013, 14:05 (UTC)


Ok, jde vidět že máš evidentné zájem o pravdivost informací na wikipedii, s tou knihou nebudeš sklamaný a zmínku o Heydrichovi von Obersteinovi najdeš v kapitole Sicherheitdienst. Fidovec (diskuse) 5. 1. 2013, 20:10 (UTC)

Díky za uznání:) Kniha byla dnes zabalena a tak snad dojde v pondělí či v úterý. Zdraví --WWII (diskuse) 5. 1. 2013, 21:00 (UTC)
Kniha dnes dorazila, ovšem k wikipedii se teď dostávám spíše zřídka. Myslím ale, že už vím, o kom autor knihy píše. S přáním hekzého zbytku dne --WWII (diskuse) 11. 1. 2013, 14:51 (UTC)

Koukej, našel jsem jednu nesrovnalost v článku o jednom koncentračním táboře: Odhady se různí, ale táborem Majdanek prošlo více než 300 tisíc vězňů, většinou Židů a Poláků. Dle různých pramenů jich v táboře zemřelo asi 80-400 tisíc. - tohle je kravina (jak by mohlo táboře umířt víc lidí než tam přišlo?) http://cs.wikipedia.org/wiki/Koncentra%C4%8Dn%C3%AD_t%C3%A1bor_Majdanek#Ostraha_a_zabezpe.C4.8Den.C3.AD_t.C3.A1bora tu je odkaz Fidovec (diskuse) 11. 1. 2013, 20:13 (UTC)

Díky, skouknul jsem to a vyreklamuju to u autora. Jenom nevím, zda mi on dá adekvátní odpověď. Pokud ne, postarám se o nápravu. S pozdravem --WWII (diskuse) 11. 1. 2013, 20:25 (UTC)