Diskuse s wikipedistou:Arthur Murray

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vítám pěkně v české Wikipedii. Nahoru jsem Vám vložil takový oficiální uvítací letáček, který zde dáváme místo chleba a soli. Najdete v něm základní odkazy pro začátek. Teď bych jen podotkl, že zatímco články nepodepisujeme, tak jednotlivé diskusní příspěvky ano. Jak se podpis vkládá, je uvedeno výše. Přeji hodně štěstí při psaní encyklopedických článků na Wikipedii! --Luděk 20:17, 22. 10. 2006 (UTC)


Manifest[editovat zdroj]

Zkopírována dosavadní diskuse o Hackerském manifestu.


Pokud něco takového jako hackerský manifest existuje a není to jen dílem malinkaté skupinky vtipálků, tak se to spíš hodí na wikizdroje a ne do encyklopedie. --Luděk 16:24, 22. 10. 2006 (UTC)

To Luděk: Říká ti něco slovo hacker či snad cracker? Jestli jo pak by ti taky mělo říkat něco jméno "The Mentor". Jeto mimojiné člen hackerské skupiny "Legion of Doom". Krom toho něco o Hackerském manifestu je i na anglické wikipedii. http://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_Manifesto
Myslím si že by byla škoda kdyby to na české wikipedii nebylo.
Arthur Murray

Zdravím. Za prvé doporučuji k přečtení Wikipedie:Na EN wiki to tak mají. Za ruhé je zde problém s autorskými právy, a to jak na zdrojový text, tak na překlad (jsou obě díla zveřejněna pod patřičnou licencí?). A za třetí na dokumenty je zde projekt Wikizdroje. --Luděk 19:33, 22. 10. 2006 (UTC)

D Tys ten manifest asi nečetl co? Autor toho manifestu mluví také o tomto.

No, pakliže se budeme zabývat tím kdo a kdy tento manifest přeložil asi se nedostaneme k jednoznačnému výsledku. A jestli autorská práva bereš až takto do důsledků pak by jsi měl z wikipedie odstranit všechny citáty dosud žijících lidí. A i citáty které nejsou starší než 50 let!

(Bez podpisu 21:49, 22. 10. 2006 Arthur Murray)

Přelítl jsem to očima zběžně. O onom manifestu se píše v článku Hacker, je tam na jeho znění link a cituje se z něho. Na citáty samozřejmě autorský zákon pamatuje. Nicméně v onom manifestu jsem nenašel to, že autor manifestu uvolňuje dílo pod nějakou licencí, která by umožňovala jeho umístění na Wikipedii a to samé se týká překladatele. Asi je nutné to považovat za umělecké dílo, práva vyprší po 70 letech od zveřejnění (jde-li o anonymní dílo) nebo 70 let po úmrtí autora (je-li znám). Na překlad běží lhůta zvlášť. Viz také Autorské právo, Wikipedie:Autorské právo. No a stále platí to, že na celé dokumenty je zde projekt Wikisource. Obávám se však, že ani tam ten dokument nebude moci být zveřejněn právě kvůli autorským právům. --Luděk 20:17, 22. 10. 2006 (UTC)

Licence a zdroj[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujícím souboru:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 15:54, 23. 10. 2006 (UTC)


Nějak jsem nepochopil kam mám ty informace napsat. Mám je napsat k popisu nebo k Licenci? --Arthur Murray 16:17, 23. 10. 2006 (UTC)


Předně: Do popisu je třeba uvést zdroj obrázku, ten tam chybí. A dále: Označil jsem to jako soubor bez licence, protože to používá logo firmy, a to volné není. V případě, že doložíte souhlas firmy s vámi prezentovanou licencí, můžeme ji navrátit, jinak bude obrázek nutno smazat.
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 16:23, 23. 10. 2006 (UTC)


Promiň, že ti to tak řeknu, ale trhni si! Kde sou ty časy kdy byl internet svobodný! Sbohem... --Arthur Murray 16:28, 23. 10. 2006 (UTC)


Promiň že ti to tak řeknu ale to nebylo dobrý. S pécéčkem si hraju tak od 1982 (byl jsem v záp. Německu), onen hamburský i jiný computer chaos club znám, dnes se berlínská sekce wikipedie schází v klubu CCC v Kreuzbergu atd. Internet nebyl ale volný nikdy, to ani když pár hackerů vniklo do počítače NASA či ministerstva obrany USA. Tohle bys měl ale vědět taky. Takže pohov, autorská práva musíme respektovat, stojí to jinak prachy a ty nemáme. BTW, já jsem ten, co Ti Ludek říkal, že bys snad mohl něco zveřejnit na Wikisource. -jkb- 16:54, 23. 10. 2006 (UTC)


(Reakce na "Kde sou ty časy kdy byl internet svobodný!") Ale vždyť přece jde o to, aby byla Wikipedie svobodným zdrojem. Cílem je, aby každý mohl informace z Wikipedie a dalších projektů nadace bezplatně používat, a to i komerčně. Citace z Wikipedie: Obsah Wikipedie je licencován pod svobodnou licencí GNU FDL, což znamená, že při dodržení jistých pravidel je možno jej volně kopírovat a upravovat. Oproti běžné praxi na webové síti, kde je běžnou a tolerovanou praxí nerespektování autorských práv, se v projektu Wikipedie důsledněji dbá na oprávnění k volnému užití obrázků i textů. --Luděk 17:01, 23. 10. 2006 (UTC)


Ale mohl by být! Klidně si to logo smažte mě je to více méně jedno. Chtěl jsem jen obohatit Wikipedii. Stejně by za vámi nikdy nepřišla firma Psion a neřekl by vám, že to logo tam být nemá a že porušuje autorská práva. --Arthur Murray 17:12, 23. 10. 2006 (UTC)


Tak ještě jednou to samé. Je třeba u souboru Soubor:Psionweb.gif doplnit zdroj a licenci. Tlusťa 13:34, 12. 11. 2006 (UTC)

Jak to? Vždyť jsem to tam napsal. --Arthur Murray 14:10, 12. 11. 2006 (UTC)

Povídání o psionwebu[editovat zdroj]

Chcete-li si povídat o psionwebu, tak ne na Nástěnce správců. Ta slouží k jiné věci, jak je ostatně napsáno hned nahoře. Proto sem přenáším dosavadní diskusi, která nepatří na Nástěnku správců. --Luděk 17:26, 14. 11. 2006 (UTC)


No tak důvod, že neexistuje chápu, ale pořád mi není jasný proč informace o ČSFD tady mohou být a informace o PsionWebu ne. --Arthur Murray 14:54, 13. 11. 2006 (UTC)

Protože ČSFD si za celá léta existence vybudovala pověst seriózního zdroje. Nepotřebuje žádné berličky typu Wikipedie, aby se jí významně zvyšovala návštěvnost. Je to prostě léty prověřený a osvědčený projekt, je to zdroj pro jiné. --Luděk 15:06, 13. 11. 2006 (UTC)

Jestli má tedy ČSFD tak dobrou pověst jak říkáš tak nepotřebuje žádné další vysvětlování projektu a proto je zcela zbytečné aby článek o ní a o jakémkoliv jiném webu na internetu jako je třeba atlas.cz či centrum.cz zabíraly místo na Wikipedii. Můžeš ty sám říct (aniž by jsi po tom nějak pátral) co je to Psion? Já myslím, že ne. A to je o důvod víc proč by se ten článek "PsionWeb" měl vrátit zpátky na původní místo. --Arthur Murray 17:15, 14. 11. 2006 (UTC)

Onen článek nepojednával o počítači Psion, leč o webových stránkách, které prý o něm někdy v budoucnosti budou pojednávat. Článek o Psionu klidně napište. --Luděk 17:26, 14. 11. 2006 (UTC)

Můžu jo? Nebude mi pak někdo říkat, že to tu nemá co dělat jak to máte ve zvyku. Stejně si mi neodpověděl na otázku. --Arthur Murray 17:30, 14. 11. 2006 (UTC)

Jistě že můžete, bude to dokonce vítáno. Zachovejte však encyklopedický styl. Zkuste se inspirovat třeba článkem IQ 151 (čímž nechci oba přístroje srovnávat). Můžete k článku přidat i obrázky, které najdete na commons. --Luděk 17:39, 14. 11. 2006 (UTC)

Takže použití jiného obrázku bude zase problém co? No tedy dobrá. Pokusím se. Když už jsem u těch obrázků, může i někdo pomoci s tímto obrázkem http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Psionweb.gif ? --Arthur Murray 17:49, 14. 11. 2006 (UTC)

Imagevio[editovat zdroj]

MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV

©

Oceňujeme Váš příspěvek, ale bohužel nemůžeme přijmout obrázky či jiné dílo chráněné autorským právem převzaté bez dovolení z jiných webových stránek či odjinud. Podívejte se, prosím, na Soubor:Psionweb.gif a pokud jste autorem původního díla nebo máte od autora svolení, pošlete o tom e-mail do OTRS.

Připomínáme, že je nutno v popisu obrázku či jiného souboru jasně uvést jeho zdroj a licenci. Důvody, proč je žádnoucí tyto údaje uvádět, jsou popsány na stránce WikiProjektu Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obratťe se na diskusi WikiProjektu Licence souborů.

Užitečné rady o přispívání do Wikipedie a některých základních pravidlech najdete na stránkách Wikipedie:Průvodce, Wikipedie:Váš první článek a Nápověda:Obrázky.

Díky za pochopení. Věříme, že potřebné údaje doplníte a přidáte do Wikipedie ještě další potřebné obrázky a soubory, u kterých již tyto údaje ihned uvedete.

Tlusťa 14:53, 18. 11. 2006 (UTC)

Já už fakt nevim co by jste chtěli? Prostě jste divní vy nebo já, ale všude píšete, že nemám vysvětlen původ toho obrázku. Ten obrázek udělal můj kamarád a uvolnil ho pro libovolné užití. Já jsem ho pouze uploadnul na wikipedii. Nevim kam k tomu obrázku tuhle informaci mám napsat, ale asi to dopadne tak, že ji přilepím přímo k tomu obrázku, aby jste byly spokojení. --Arthur Murray 19:02, 19. 11. 2006 (UTC)

To logo je téměř shodné s originálním logem. Doplnění textu WEB do logo z tohoto obrázku rozhodně nedělá Vaše (nebo někoho jiného) autorské dílo a pod GFDL by ho tak šlo uvolnit pouze za předpokladu, že jste držitelem práv na původní obrázek či by byl původní obrázek také v public domain. Tlusťa 19:14, 19. 11. 2006 (UTC)

Licence obrázku[editovat zdroj]

Dobrý den. Díky, že nahráváte na Wikipedii obrázky. Abychom měli jistotu, že je možné je zde použít, je u každého třeba uvádět jeho původ a licenci. Protože obrázky, které tyto údaje postrádají, jsou po týdnu mazány, prosím Vás o doplnění informací v následujícím souboru:

Podrobnosti o problematice autorských práv na Wikipedii jsou na stránce Wikipedie:WikiProjekt Licence souborů. Přehled použitelných šablon pro licence je k nalezení na Wikipedie:Popisky licence souborů. Budete-li mít nějaké dotazy, obraťte se na mne, rád Vám pomohu. --Sevela.p 28. 6. 2010, 11:57 (UTC)


Nevim jak to tam nastavit. Je to můj vlastní výtvor.--Arthur Murray 29. 6. 2010, 18:58 (UTC)