Diskuse ke kategorii:WikiProjekty

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jaké založit podkategorie[editovat zdroj]

Ahoj, zkusím tu diskusi Wikipedie:Pod_lípou_(návrhy)#Jmenná_konvence přenést spíš sem. Bylo tam dohodnuto, že většinu WP přesuneme do nově založených podkategorií, ale váhám, jak úzké by ty podkategorie měly být. Takže první nástřel k zahájení diskuse: Pod kategorií "WikiProjekty" by byly:

  • WikiProjekty vědy - matematika, kryptologie aj.
    • WikiProjekty přírodních věd - fyzika, chemie, biologie apod.
    • WikiProjekty humanitních věd - otázka je, co sem spadá kromě hebraistiky, proto bych ji zatím nezakládal. Ani nevím, jestli správný název pro "všechny vědy kromě formálních a přírodních" je spíš "humanitní" nebo "společenské"
    • WikiProjekty historie (patří to pod "WP vědy" nebo pod "WP"?)
    • WikiProjekty medicíny
  • WikiProjekty geografie bude pod "WP" a asi i pod "WP vědy"
    • WikiProjekty států
  • WikiProjekty dopravy
  • WikiProjekty kultury - WP hudební alba, WP spisovatelé...
    • WikiProjekty filmů (nebo "WikiProjekty filmů a seriálů"?)

Kladu si otázku, jestli jsem to příliš nerozdrobil na příliš velký počet mrňavých kategorií. No, mám dojem, že WikiProjektů je cca 75, takže po rozdělení na těchto 10 podkategorií (počítám i "WikiProjekty") bude průměrný počet WikiProjektů v kategorii kolem osmi, ale v některých třeba jen tři (např. medicína). Je to takto rozumné, nebo jsem to přehnal?

Pokud mám počet navržených podkategorií ztenčit, tak bych vypustil "WikiProjekty medicíny" jako nepočetnou a dále "WikiProjekty států" a "WikiProjekty filmů" jakožto kategorie, které přeberou tolik článků své nadřazené kategorie, že v ní nechají dost málo. Ovšem na druhou stranu všechny tři tyto kategorie jsou hodně logické a řekl bych, že urychlí a zpřehlední vyhledávání, takže bych je spíš taky založil. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 2. 8. 2011, 04:58 (UTC)?

A co to vzít podle části Tematické portály na HS? Nebo ji pak bude asi potřeba předělat (bacha i na Listování kategoriemi). --2. 8. 2011, 14:12 (UTC), Utar

Když už chcete zavádět podkategorie, bych se inspiroval dělením na HlavníStraně/Listování kategoriemi a dělením Portálů na Portál:Obsah. Rozhodně nezaváděl vícestupňovou kategorizaci a začal s nižším počtem podkategorií, přidat se dají vždycky. Stačilo by mít pět skupin: Přírodní vědy, Humanitní a společenské vědy, Technika a doprava, Geografie, Kultura. Když se budou projekty probírat, taky by se mohly do léta neaktivních vložit odkazy na nadřazený aktivní projekt (ve stylu tento wikiprojekt je neaktivní, diskuze k oboru probíhá na wikiprojektu...). --Jann 2. 8. 2011, 15:27 (UTC)

Na tom svém názoru nijak netrvám, přizpůsobím se většině. Jenže můj názor je někde mezi Jannovým a Fafrinovým (blíž k tomu Fafrinovu.) Takže co teď? Mám to udělat podle středního (tj. mého :-) ) názoru, nebo čekat až se vyjádří ještě někdo? Hodím to na Wikipedie:Třetí_názor. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 4. 8. 2011, 06:22 (UTC)
Pochopil jsem, že se lišíme v existenci mezikategorie Vědy a počtu "věd". Ale Kulturu, Techniku a dopravu a Geografii můžete založit zrovna. --Jann 4. 8. 2011, 13:12 (UTC)
Dobrý nápad, Janne. Udělal jsem to, co podle mého názoru šlo (ufff). Ale hodně toho zůstává, protože jsme se zatím neshodli na kategorii "WP filmů" pod "WP kultury", ani na "WP států" pod "WP geografie" a ani na tom, zda Techniku a Dopravu dát dohromady do jedné kategorie (v té poslední věci jsem slabě nakloněn proti). --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 4. 8. 2011, 15:27 (UTC)

S prominutím mám pocit, že se tady snažíte kopírovat strom kategorií hlavního jmeného prostoru. To si myslím, je zbytečné. Jsou dva důvody, proč jsou Wikiprojekty kategorizovány. Jeden, že je tu zvykem vše kategorizovat, ale členové Wikiprojektu kategorizaci nijak prakticky nevyužívají. Pak chápu, že někdo může navrhovat dávat všechny geografické Wikiprojekty do jedné geografické Wikiprojektí kategorie. Pokud pak chcete subkategorie, tak se s tím musíte nějak poprat, třeba kopírováním kategorizačního stromu hlavního ns.

Výrazný problém, ale nastane u přechodných WikiProjektů typu Mapování, NK ČR, Pseudověda či GLAM. Navíc některé tyto WikiProjekty používají svoji subkategorizaci pro různé účely. Zde si nedovedu představit, jak by jste zavedli jednotnou kategorizaci a subkategorizaci aniž by jste ohrozili funkčnost těchto WikiProjektů, nebo jejich členům nepřidělali zbytečnou práci.--Juandev 10. 11. 2011, 07:43 (UTC)

Nesnažím se kopírovat hlavní strom kategorií. Kategorizuju, aby hledající snadno našel, které WikiProjekty z dané oblasti (například věda) již existují. Snažím se volit kategorie hlavně podle toho, aby v nich nebylo příliš mnoho ani příliš málo WikiProjektů. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 13. 11. 2011, 14:13 (UTC)

Formální vědy[editovat zdroj]

Na stránce Wikipedie:Pod_lípou_(návrhy)#Jmenná_konvence Fafrin napsal: "Co tady udělat 1. krok k lepšímu třídění a zařadit ji do Modelových věd?"

Neříká se spíš "formální vědy"? Já proti tomu nic nemám; pod "WP vědy" by byla kategoprie "WP formálních věd" s wikiprojekty Matematika, Kryptologie a Křivky. Já jsem to nenavrhl, protože jsem se bál, abych to nerozdrobil na příliš mnoho malých kategorií, ale jinak souhlasím. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 2. 8. 2011, 05:06 (UTC)

Klidně Formální vědy. Jde o tu vlastně současnou změť co nejefektivněji a nejpřehledněji rozbít, na jednotlivé smysluplné podkategorie. "Vědy" jsou vedle "Kultury" dobrá složka. Vědu ovšem budeme potřebovat dále rozbít. A pokud můžeme udělat první krok k oddělení Formálních věd od věd přírodních tady, proč ne.--Fafrin 2. 8. 2011, 16:33 (UTC)

Neshoda o stromu kategorií je rozhodnuta[editovat zdroj]

Na podporu mého návrhu, jak uspořádat WikiProjekty do kategorií, se ozval ještě jeden hlas (Wikipedista:Jvs), což už bohatě stačí, abych to udělal podle svého. Brzy to udělám. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 13. 11. 2011, 14:10 (UTC)

AnoAno Hotovo. Nezařazených (které jsem nedokázal přeřadit do podkategorie) tam zůstalo jen 11. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 13. 11. 2011, 15:03 (UTC)

Má být projekt z jedno-projektové kategorie i v nadřazené?[editovat zdroj]

Myslím tím např. jestli WikiProjekt Dánsko, když je v kategorii "WikiProjekt Dánsko", tak jestli má být i v její nadřazené kategorii.

Já si myslím, že většinou nebývá, a proto jsem při své činnosti u dvou projektů tu nadřazenou odebral (Jezera a Autorské právo). Ale při pohledu do Kategorie:WikiProjekt Geografie (ze které právě přemisťuju obsah jinam), vidím, že u většiny států to je i v nadřazené kategorii. Mně se zdá lepší, když to v nadřazené kategorii není (protože kategorie je přehlednější, když součet jejích podkategorií a článků není zbytečně velký), ale jestli myslíte, že jsem udělal chybu, tak po sobě obě editace zase zrevertuju. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 4. 8. 2011, 15:05 (UTC)

Tohle se tu kdysi dávno diskutovalo (bohužel už nevím kde, jen si matně pamatuji jestli onu diskusi nevedl kolega Beren) a dospělo se k názoru, že má být i v nadřazené kategorii. Výsledkem toho například je, že článek Dějiny Česka je jak v kategorii Kategorie:Dějiny Česka, ale i v kategorii Kategorie:Česko (viz i další články v hlavní kategorii Česko). --Faigl.ladislav slovačiny 4. 8. 2011, 15:43 (UTC)

Pokud Vám rozumím, tak se ta diskuse vedla pro obecné kategorie (ne pro kategorie obsahující jeden WikiProjekt), a myslíte, že pro jedno-WikiProjektové kategorie by se to mělo také dodržovat. Mám tedy všechny takové projít a zařadit jejich článek i do nadřazené kategorie? Ať je to jednotné. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 4. 8. 2011, 15:51 (UTC)

Vedla se pro obecné kategorie, ale myslím, že je poplatná i pro portály a wikiprojekty (tedy u portálů se také tak postupuje). Byl bych pro jednotnost. --Faigl.ladislav slovačiny 4. 8. 2011, 16:08 (UTC)
(s ed.konfl.) Obecně skutečně platí, že hlavní článek (tj. titulní) je jak ve své kategorii, tak v kategoriích do kterých "jeho" kategorie patří. Je na to doporučení (3. odstavec). Přehledně je aplikováno třeba v Kategorie:Severské státy.--Jann 4. 8. 2011, 16:16 (UTC)

Ty dvě své editace jsem zrušil. Projít všechny jednoprojektové kategorie a přidat projekt i do nadřazené, to bude asi lepší nechat až potom, co přesuneme projekty z kategorie:WikiProjekty do podřízených. --Pavel Jelínek diskuse příspěvky 6. 8. 2011, 05:21 (UTC)