Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Star Trek/Archiv1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Star Trek
portál
Diskuze portálu
Star Trek projekt
Diskuze projektu

Toto je stránka archivu, pro nové příspěvky využijte Diskuzní stránku projektu Star Trek

Archiv s příspěvky od 11/2009 - 03/2010


Nápady Zákupák[editovat zdroj]

  • Ze stránky projektu odstranit všechny nadpisy, které nebudeme alespoň rok potřebovat a možná nikdy. Třeba podřízené a nadřízené projekty a portály. Nadřízený by mohl být jednou projekt/portál o všech SF filmech a seriálech dohromady, jako jejich rozcestník. Podřízený třeba jen o původní sérii,(nebo NG atd) kdyby už tento existující nabobtnal na 1000 a více hesel a stal se nepřehledným.
  • Zatímco stránka projektu je pracovní, jen pro editory a není z hlediska grafické úpravy náročná, pak titulní stránku Portál navštíví mnoho lidí cizích ze zvědavosti, aby nás porovnali s zavedenými Startrekovými portály odjinud (které u nás utichají). Vzhled musí být perfektní, musí zde být galérie fotek filmových postav ze všech TV seriálů známých z naší televize. Protože chceme získat editory z řad trekkies, musíme jim nabídnout okénko kam se zapsat, pár jednotlivých tipů chybějících hesel, informaci o hnutí -klubech, organizacích. Odkazy na pahýly. A subpahýly, u nich nadpis - hrozí smazání, pomozte doplnit. Určitě tam musí být odkaz na nejlepší hesla oblasti ST, zatím vytipujeme nějaká 3, pak už jen s označením DĎ a NČ.
  • Do cílů se nebát dát si (a hned je tam napsat) vysoké: Portál a 1-3 hesla dovést k označení DČ, alespoň 1 heslo na NČ. Jedině tak se dostaneme do první ligy cz-wiki. Dále uvést do seznamu cílů: získat pro portál alespoň 5 editorů, vést záznamy nových hesel. To co už je tam psáno - souhlas.
  • Musíme vymyslet i aktuální věci, které jinde nemají. Třeba nové knihy, na kterém TV kanálu a kdy lze ST vidět atd.. To je ta zmiňovaná diskutabilní rubrika Víte že. Teď na to nemáme, ale jednou bych se k tomu vrátil. Tolik první návrhy--Zákupák 19. 11. 2009, 20:10 (UTC)
Body 2 a 3 provedeny. Se zbytkem souhlasím, ale napadá mě otázka. Momentálně, kdy máme cca 170 článků, upřednostňujeme kvalitu (rozšiřování) nebo kvantitu (nové články)? Je fajn si říct "obojí", ani nemám námitek proti usilování o DČ, ale otázka je, jestli nejprve nevyhnat počet alespoň na 300 hesel, ze kterých pak můžeme říct „Tohle předěláme na DČ/NČ!“ --El Carlos 20. 11. 2009, 13:57 (UTC)
Nu, já těch 170 projdu do 10 dní a vytipuji 5 nejlepších, ty napíšu jako tip na DČ. Vy z nich vyberete jeden,co Vám sedí nejvíc. Já ho pak dám do latě pravopisem a najdu odkazy, případně i obrázky na commons. Nu a na Vás bude zbytek, zadat do recenze a reagovat na připomínky. Pokud je všechny vyřídíte, nehlasuje se, prostě tam ten puzzlík vetknete a je (zhruba do Silvestra) hotovo.Nu a ty další DČ si necháme, až přibyde pár desítek dalších hesel a nějací editoři. Nikdo nás nehoní. --Zákupák 20. 11. 2009, 15:29 (UTC)
Tomu říkám plán, kapitáne. Jdeme do toho! :-) --El Carlos 20. 11. 2009, 18:51 (UTC)

Kategorie[editovat zdroj]

Ohledně kategorií, o kterých jsem mluvil zde, jsem měl na mysli toto: Kategorie: Epizody seriálu Star Trek: The Next Generation nebo toto Kategorie: Epizody seriálu Star Trek: The Original Series, stejně jako názvy článku, např.: Seznam dílů seriálu Star Trek: The Next Generation či toto Seznam dílů seriálu Star Trek: The Original Series. Já nevím jak je zde kdo starý, a kde a jak Star Trek sleduje/sledoval. Já jsem ale sledoval například TNG na České televizi, když ho vysílala premiérově, a to pod názvem Star Trek: Nová generace. Jde mi tedy o ty české názvy. Ne že bych byl na wiki zrovna bojovníkem za ně, ale například u Hvězdné brány se to povedlo. --zipAcna 20. 11. 2009, 16:18 (UTC)

Jsou na to různé názory, já neznajíce angličtinu přirozeně uvítám názvy jen české, kam bych ty původní přesměroval. Ale velmi mnoho lidí na Wiki preferuje název originálu. --Zákupák 20. 11. 2009, 16:35 (UTC)
Mě ani tak nejde o angličtinu nebo češtinu, spíše o jednotnost. Já nikdy s angličtinou problém neměl, takže pokud si komunita odlasuje anglické názvy, zůstanou anglické. Já se adaptuju i když budou latinsky :-) --zipAcna 20. 11. 2009, 17:00 (UTC)
Já vždy a všude zastávám české názvy (viz. třeba diskuze The IT Crowd). Zde jsem již přišel k hotovému a při hledání zdrojů a informací na českém internetu narážel spíše na orig názvy seriálů (nikoliv jednotlivých epizod!) a potom je tu ještě onen český paskvil "Hluboký vesmír 9" - ten snad i TV nakonec vrátila do originálu. Je zřejmé, že přes české i anglické heslo se člověk dostane na to samé a popravdě se nezastávám moc ani jednoho: (české názvy vyjma DS9) vs. (originální názvy všude). Wikipedie říká, ať použijeme to, co je více zažité. Zkuste Google test. Já se přizpůsobím, ale prosím bez latiny ;-)
Prostě a jednoduše: já to měnit nebudu (lenost, jiné úkoly), ale jestli to změníte, neřeknu ani popel. --El Carlos 20. 11. 2009, 18:50 (UTC)

Já jsem taky pro české názvy. Filmy i seriály byly vysílány i u nás, takže není důvod používat anglické názvy. --Harold 16. 1. 2010, 12:46 (UTC)

Hmmm, tady to teda žije... :-( --Harold 20. 1. 2010, 20:12 (UTC)

To je pravda ;-) Poslední dobou Star Trek na české Wikipedii docela ožil. Já jsem svůj názor napsal. Ale mám na Wiki teď jenom pár minut za den, protože mám jinou práci. Taky bych byl pro české názvy, ale jak například s klasickým seriálem Star Trek? Star Trekem nazýváme celé univerzum, TOSku, první film, poslední film... Chtělo by to vážnou debatu, hlasování a případně nějakého bota, který by to všechno opravil, protože epizody zde přibývají, a stále na zde na Wiki nejsou české názvy nijak urovnány. Abych řekl co si opravdu myslím: "Je tu pěkenj bordel" :-) --zipAcna 21. 1. 2010, 13:12 (UTC)

Odpověď dole. --Harold 21. 1. 2010, 17:50 (UTC)

Kvalita hesel[editovat zdroj]

Prošel jsem 170 hesel, která mají na sobě odkaz k portálu. Z nich je 38 minipahýlkem, 19 lepším průměrem, zbytek heslem průměrným. Z oněch 19 jsem vybral 7, které mají k označení DČ nejblíž a jsou ryze Startrekové. Mezi lepšími jsou také hesla o autorech, ale to reprezentovat portál nemůže. Všech 7 mnou vybraných má k DČ velice daleko, ale je šance je rozšířit. Jsou to

Vyberte jeden, do kterého se pustíme. A ještě něco, Doporučuji minipahýlky (je jich 10) o planetách spojit do jednoho pořádného hesla a z nich ponechat jen přesměrování na to společné s kapacitou na DČ. Hesla ubydou, kvalita se zlepší.--Zákupák 21. 11. 2009, 09:03 (UTC)

A vítězem se stává... Star Trek :-). Moc to na vybírání není, protože o "mé" epizodě toho už moc nezjistím, TNG opravdu neznám na tolik, abych někam dotahoval, film 2009 a Enterprise jsou na delší dobu a více úprav (plánuju naporcovat a udělat jeden řádný článek o základu s odkazy na jednotlivé lodě). No a borgy jsem viděl včera jejich první vystoupení Kdo je 'Q' a tedy taky žádná sláva. Během dneška na tom trochu zapracuju, zkusím předělat, přidat zdrojování a Vy pak zkouknete. --El Carlos 21. 11. 2009, 13:19 (UTC)
Jsem za dnešek naprosto vyčerpán tím heslem Star Trek. Víc mě toho opravdu nenapadá. Tedy mrkněte na to, pročtěte a myslete přitom, že jsem to psal do dvou do rána, tedy co se Vám bude zdát jako divné, bude patrně chyba a ne úmysl. Zvažte, jako odborník na dotahování k DČ, jestli tam něco chybí nebo je něco navíc, konkrétně těch externích odkazů mi tam přijde moc. Těším se na reakce. --El Carlos 22. 11. 2009, 00:51 (UTC)

Tak máme heslo ST roztažené na zajímavou míru a myslím, že i zajímavými informacemi. "Infobox" je šitý na míru a co teď? Budete přidávat nějaké ty reference nebo prohodit obrázky nebo to už dáme k posouzení na wiki-kvalita? --El Carlos 24. 11. 2009, 23:56 (UTC)

Udělal jste na něm hodně práce, je na dostatečné úrovni jako hlavní heslo kategorie i portálu. Ale na označení DČ nemá. Nicméně, další diskusi o něm doporučuji vést u něj, ne tady.--Zákupák 30. 11. 2009, 16:02 (UTC)

Planety ve ST[editovat zdroj]

Co se těch planet týče, mohl bych to udělat já. Jsem samozvaným odborníkem na planety ze sci-fi :-) (mám jich v osobní databázi kolem 1500). Takže pokud souhlasíte z kompletací do jednoho článku, během příštího týdne bych to udělal, vylepšil, přidal další planety apod. --zipAcna 21. 11. 2009, 17:12 (UTC)

No to by bylo parádní. Promyslete i napojovací články typu Klingonská říše, Kvadranty Galaxie, Romulanské impérium. Spojená federace planet, ty bych nechal dál sólo jako větší celky. Ale nechám to na Vás. Hezký večer --Zákupák 21. 11. 2009, 17:22 (UTC)
Iniciativě se meze určitě nekladou :-) --El Carlos 22. 11. 2009, 00:52 (UTC)

Hodnosti[editovat zdroj]

Máme hezké 4 hodnosti, coby motivaci pro nás i nově příchozí, ale jedno mi není moc jasné. Jak (a kdo?) pozná, který uživatel má kolik založených hesel? V některých věcech na wiki nejsem tak sběhlý a tak nevím, jestli jde nějak vyfiltrovat u daného wikipedisty pouze hesla na kterých se vyskytuje odkaz na portál apod. --El Carlos 22. 11. 2009, 01:01 (UTC)

Přes kategorie jsem se dopídil k existenci 169 hesel plus Portál a udělal jsem si jejich seznam v excellu, roztřídění na rasy, planety atd., a když už jsem je procházel kvůli tipům na DČ, napsal jsem si i jejich autory. Problém v návaznosti na potřebu kvality, před 2 roky pár lidí vychrlilo 10-20 minipahýlků, které nám dělají ostudu a za to těm lidem dávat vyšší ocenění se mi příčí. Čili jsem rád, že některá minihesla spojíme do skutečného hesla, že se budeme navzájem oceňovat za hesla a ne minipahýlky. Zredukujeme počet třeba na 100 hesel, ale každé musí mít min.dva zdroje, kategorizaci, alespoň 10 vět textu. Zatím vč.těch minihesel na zrušení má nejvíc Aktron 13, Zákupák 22, El Carlos 38. Dále jsem vyčetl, že zmiňovaná ocenění předávají lidé zapsaní mezi spolupracovníky portálu/projektu. Počkal bych tak měsíc a pak začneme? --Zákupák 22. 11. 2009, 03:30 (UTC)
  1. I když se mi to trochu příčí, zmenšíme počet hesel pro zlepšení kvality
  2. Je nějak označen minipahýl od pahýlu nebo jenom prostě že je tam málo textu?
  3. S tím měsícem klidně souhlas. Budete ty počty sledovat? Já dokonce ani nevím, jak zjistit počet článků u portálu jinak, než si přepnout výpis po 20 článcích (články co obsahují odkaz na portál, ale jenom hlavní) a pak počítat obrazovky. :-) --El Carlos 22. 11. 2009, 10:16 (UTC)
Problém je, že výpis ukazuje na mnohá podružná hesla (z hlediska tohoto portálu), která v sobě mají odkaz sem. Skutečný počet je tedy menší. Jsou i hesla, která "nám" náleží jen okrajově, třeba spisovatel píšící také knihy o ST. Někteří s velkým počtem knih odkaz mají, pro jiné to byla jednorázová záležitost. Ale třeba je jednou také označíme, tak jako filmové pracovníky, studia a společnosti, které se mj.zabývaly Star Trekem. Menší počet hesel, to nikdo mimo nás dvou nehodnotí, podstatná je kvalita a abychom měli pokrytý hlavními hesly celý fenomém ST. A je tolik nezmapovaných desítek knížek, TV epizod - však ta hesla budou přibývat i po dočasném úbytku. Označení subpahýl je obsaženo v šabloně a jsou mazány správci. Minipahýl je moje subjektivní posouzení velmi krátkého hesla bez jakýchkoli kvalitních zdrojů. Bývají pochoutkou zdejším zuřivým mazačům--Zákupák 22. 11. 2009, 11:09 (UTC)
Přesvědčil jste mě. Je pravda, že Ferengové je trochu jiný pahýl, než Miri. Já označuju za pahýl, když mám dojem, že tam může ještě někdo něco dodělat, což bych měl asi přehodnotit, protože nikdy jsem snad nezaložil tak malý článek jako je třeba právě Ferengové.
Aha, teď jsem si konečně přečetl Wikipedie:Subpahýl a asi mi to začíná být jasné. Zvážím tedy ještě existenci pahýlových šablon v článcích z 1. série TOSky. --El Carlos 22. 11. 2009, 11:49 (UTC)

Takže, tady je náčrt: Planety ve Star Treku. Takto nějak bych si to představoval. Prosím udejte námitky a připomínky, abych mohl pokračovat tímto, případně jiným směrem. --zipAcna 23. 11. 2009, 08:36 (UTC)

Úvod je výtečný, a pak je najednou skok rovnou na planety. Co takhle mezistupeň, místo nadpisu pod úvodem Planety volit Planety (či planetární systémy?) alfa kvadrantu, ..beta, atd.. a v každém odstavci ať už to pokračuje systémem nahoře Hlavní planeta (tedy ty jste vytvořil), pod ní ostatní z onoho kvadrantu. Pod těmi čtyřmi kvadranty-kapitolami nechť je patá třeba Planety na rozmezí, nebo Planety neurčené. Nu a jinak pro začátek bohatě stačí Vámi zvolený rozsah textu u jednotlivých planet, rozšířit se to dá (o měsíce, vládce, odkazy na epizodu atd..), až nebude co dělat.--Zákupák 23. 11. 2009, 14:33 (UTC)
Rozumím jak to myslíte, ale... To už je zase o nadpis nižší úrovně více. Půjde potom na jednotlivé planety odkazovat z jiných článků? --zipAcna 23. 11. 2009, 16:16 (UTC)
Takže takto jste to myslel? Co se týče textu, úvod je můj, ale popisky k Vulkánu, Romulu a Qo'noSu jsou převzaté a úpravené ze samostatných článků. --zipAcna 23. 11. 2009, 16:25 (UTC)
Jasně, systém jako návazné kategorie. A protože navrhuji pak některé či spíš všechny z původních hesel, vesměs pahýlečků zlikvidovat, čím víc toho z nich překopírujete (tedy zachráníte před budoucím smazáním) tím lépe. Jak bude hotovo, požádáme správce o jejich smazání, ať nedělají ostudu--Zákupák 23. 11. 2009, 17:28 (UTC)
Kdybyste měli zájem, vyrobil jsem vám českou verzi obrázku. :-) --Harold 23. 11. 2009, 16:46 (UTC)
My děkujeme ;-). Definitivně jí použijeme. Ještě dnes. Díky --zipAcna 23. 11. 2009, 17:06 (UTC)

Takže základ je hotov. Doplnil jsem stručné popisky ke všem planetám které jsem do seznamu vložil (aby nedošlo k nějakým nepěkným praktikám). Teď už jde jen o vylepšování a doplňování. Ty obrázky mohou být později přemístěny k určeným planetám. Texty z pahýlků jsou všechny použity. Udělejte z nich prosím někdo přesměrování, nebo je smažte. Čekám na reakce a další návrhy, či se do toho vrhněte sami. --zipAcna 23. 11. 2009, 17:38 (UTC)

Fajn, já si tedy vezmu na starost to přesměrování, čili ponechám původní název, celý text smažu a vložím reedict na toto společné heslo. Správce otravovat nebudu. Vytvořím sérii přesměrování ze všech názvů planet, které v tomto společném heslu objevím teď i v dalších týdnech. Kdyby nějaký nováček vytvořil pahýlek další planety, upozorním ho a udělám s jeho heslem to samé. Na druhou stranu, kdyby někdo vytvořil opavdu kvalitní heslo jedné planety, klidně ho ponecháme, což? Pak naopak tady mu uděláme odkaz a můžeme u jména té planety udělat poznámku, více to a to heslo. Smysl je likvidace subpahýlů.--Zákupák 23. 11. 2009, 17:51 (UTC)
Tak hotovo, pět subpahýlků je pryč. Ještě nevím co s Sha ka ree, asi bych ji připíšete v hesle dolů?--Zákupák 23. 11. 2009, 18:34 (UTC)
Dovolím si vstoupit, když jsem viděl poslední příspěvek. Ačkoliv jsem inkluzionista, tak mi ten článek přijde zbytečný. Klidně by mohl být součástí článku Vulkánci s uvedením, jak označují ráj. Nicméně 2 dny zpět jsem viděl zrovna ten film a nejsem si 100% jistý, jestli jde vůbec o planetu a ne prostě o ráj, jako nedosažitelné místo. Faktem je, že ani v tom filmu to nebylo to, co hledali. --El Carlos 23. 11. 2009, 19:28 (UTC)
Já si taky nejsem zrovna jistý, že se jedná konkrétně o jednu planetu, ale o ráj jako takový, který může stělesňovat například planeta. Doporučuji všechno kontrolovat na anglické MA (Memory Alpha), protože tu vytvářejí ti nejzarytější fanoušci a experti na Star Trek, a informace na MA jsou kánonické. Co se týče samostatného článku o planetě, pokud bude delší a pěkný, tak samozřejmě souhlasím s postupem, který navrhuje Zákupák (obráceně nan něj odkazovat z článku Planety ve Star Treku. Ještě nyní měním v tomto článku kategorii Planety, na Planety a měsíce, ledaže by to někdo chtěl dělat samostatně. Pro příklad, Andoria, hlavní domovská planeta Andorianů a Aenarů je měsíc obýhající plynného obra --zipAcna 24. 11. 2009, 12:21 (UTC)

Mimozemšťané[editovat zdroj]

V článku Planety ve Star Treku jsem udělal mnoho odkazů na mimozemšťany. Některé odkazují na existující články. Některé jsou kraťoučké, některé delší. Mnoho jich chybí. Nechtělo by to udělat podobný seznam jako u těch planet? --zipAcna 24. 11. 2009, 12:31 (UTC)

No jasně že jsem to chtěl navrhnout, je to stejný shluk minipahýlů, ze kterého spojením uděláme pořádné heslo. A zas systém přesměrování. Nechtěl jsem to uspěchat, máte teď starostí s planetami dost.--Zákupák 24. 11. 2009, 12:42 (UTC)

Tipy hesel k vytvoření[editovat zdroj]

Ty tipy vpravo nahoře bych doplnil účelově o hesla (třeba postav), které nám chybí pro zamodrání v heslu Star Trek. Dokonce na čas škrtnout i ta ostatní, abychom se soustředili jen na to, co potřebujeme teď. To platí při každé nominaci nějakého hesla na DČ. Nebo vytvořit odstavec: Potřebujeme vytvořit především Ať nám portál pomáhá i takto.--Zákupák 30. 11. 2009, 16:55 (UTC)

Máte-li na mysli ty na portálu, tak ty jsou účelové. Jinak samozřejmě by jich mohlo být 10x tolik :-). Pokud tato nepovažujete za důležité nebo byste přidal jiné, stačí říct nebo upravit. --El Carlos 30. 11. 2009, 22:29 (UTC)
Nepochopil jste mi, možná jsem se nevyjádřil dobře. Teď pracujete na heslu Star Trek s cílem ho dovést k DČ. Jsou v něm červené odkazy na neexistující články. Ty je vhodné dát sem na první místo v seznamu tipů na vytváření nových článků. Až budeme připravovat jiné heslo, tak zas i tuto rubriku můžeme co do priorit upravit, jako první uvést, co potřebujeme dřív. Teď jsem to zde udělal, přidal jako první Trekkies a Katheryn Janeway. Že tu chybí cca 200 hesel vím, ale nelze dělat teď vše.--Zákupák 1. 12. 2009, 03:36 (UTC)
Pomalu ale jistě začínám rozumnět. --El Carlos 1. 12. 2009, 17:01 (UTC)
Upřesnil jsem odkaz na Janewayovou. Jednak je to Kathryn (bez „e“) a jednak jsem jméno přechýlil, vzhledem k tomu, že i tam uvedené jméno Beverly Crusherové bylo přechýlené. No a článek Kathryn Janeway už existuje, jedná se ovšem o copyvio. Autor mi psal na mail, že je autorem původního textu z trekkies.cz, tak jsem mu standardně odpověděl (poslat mail do OTRS). --Harold 1. 12. 2009, 17:17 (UTC)
Díky za pomoc. Když bude smazáno, neva, udělá se znovu.--Zákupák 1. 12. 2009, 17:43 (UTC)

Autoři hesel[editovat zdroj]

Podle mých záznamů napsal hesla: El Carlos 44, Zákupák 25, Aktron 10, Juan de Vojnikov 7 a ostatních 89 různí jedinci, anonymové. Celkem mám v evidenci 178 hesel. Přehled si lze udělat kliknutím na ttl stránce našeho portálu vlevo na nápis Odkazuje sem a vytřídit odkazy z vedlejších stránek, diskuzí, osobních, jiných portálů atd.. Já k tomu číslu došel jinak, vypisováním z kategorií a poslední měsíce hlídáním novinek. Určitě mi něco občas uteklo.--Zákupák 18. 12. 2009, 23:11 (UTC)

Víceméně jsme tedy všichni pro české názvy (viz #Kategorie), nastává tedy otázka jaké ty české názvy budou. Píši sem tedy svoje návrhy, které vychází z názvů, pod kterými byly seriály vysílány u nás:

To je asi prozatím všechno. --Harold 21. 1. 2010, 17:50 (UTC)

Až na dvě záležitosti jsem pro. Star Trek: Deep Space Nine, byl u nás vysílán jako Hluboký vesmír devět (nebo 9), Star Trek (film 1979) bych nechal jak je. Pokud se mají používat české názvy, tak kompletně (včetně DS9). --zipAcna 21. 1. 2010, 17:56 (UTC)

DS9, to je otázka... Však jsem psal, že přesně nevím, ale asi máš pravdu, mělo by to být česky, takže Star Trek: Hluboký vesmír devět s nejrůznějšími redirecty (velká písmena a devět/9)?

Ale ten film bych přesunul, osobně tam nevidím důvod používat rozlišovač, když se to dá vyřešit takhle elegantně názvem, se kterým byl v ČR vysílán. --Harold 21. 1. 2010, 18:27 (UTC)

V případě DS9 to asi bude oříšek. Já osobně v rozhovorech s Trekkies používám výhradně "Deep Space Nine". Ale ty jsi psal, že jména lodí a stanic (případně planet a ras) by se neměla překládat. V tom s tebou naprosto souhlasím, jen v tomhle případě se jedná o jméno seriálu A stanice. Tedy například jméno seriálu by jsme měli mít česky, ale název stanice nechat v originále.
Co se týče toho filmu, česky jsem ho neviděl. Říkali v dabingu přímo "Star Trek: Film"? Pokud ano, přesuň ho, protože to jako argument stačí. Ale už několikrát jsem narazil na různé názvy na ČSFD a poté f dabingu ve filmu (teď ale nemluvímo Star Treku). --zipAcna 22. 1. 2010, 16:23 (UTC)

S tím nepřekládáním jmen lodí/stanic a dalších věcí mám jenom pocit, že jsem to někde četl, fakt už nevím. Ale to tvoje řešení přeložit název seriálu a název stanice ponechat v originále se mi líbí.

Ano, v dabingu, když najedou titulky Star Trek: The Motion Picture, říkali přímo Star Trek: Film. Jinak viz taky http://www.startrek.cz/startrek.php?x=1099001 . --Harold 22. 1. 2010, 18:25 (UTC)

Film Star Trek (film 1979) přesunut na stránsku Star Trek: Film. --zipAcna 25. 1. 2010, 09:55 (UTC)

Fajn, díky. Pokud by nebyly námitky, zbytek bych dneska, až budu mít čas, taky přesunul. Nebo to klidně může udělat někdo jiný. :-) --Harold 25. 1. 2010, 10:54 (UTC)

Buď tak hodný, a přesuň to, pokud ti to nevadí. Mám málo času. Díkes. --zipAcna 25. 1. 2010, 16:20 (UTC)
Takže přesunuto. --Harold 25. 1. 2010, 18:45 (UTC)
Super. Takhle to vypadá lépe. --zipAcna 27. 1. 2010, 16:18 (UTC)
Když už jsme u toho, ještě jsem si všiml kategorií:
Vzhledem ke konzistentnosti založím nové kategorie a rekategorizaci nechám na botech. --Harold 27. 1. 2010, 17:08 (UTC)

Hvězdná flotila[editovat zdroj]

Založil jsem článek Hvězdná flotila, protože mě strašně znervózňoval článek Hvězdné lodě Spojené federace planet, který nebyl podle mě zrovna dvakrát "košer". Odstavec o vzniku flotily z druhého jmenovaného jsem upravil a přemístil do nového. Prosím, kdyby někdo znal správné či lepší české názvy pro jednotlivé složky Hvězdné flotily, upravte to, prosím. --zipAcna 1. 2. 2010, 09:22 (UTC)

DS9, postavy, šablony[editovat zdroj]

Jen chci přiblížit své plány. Jak jste si asi všimli, pustil jsem se do epizod DS9, jelikož si seriál zrovna v současnosti ve volných chvílích pouštím. Můžu taky udělat šablony ke zbývajícím seriálům (DS9 už jsem udělal). Všiml jsem si na portálu rubriky čekající práce, tak jsem se chopil seznamu postav DS9. Můžu udělat i k ostatním (kromě TAS), pokud se na to nechystá někdo jiný. --Ulathaar 7. 3. 2010, 18:44 (UTC)

Meze se určitě nekladou :-) Mě stále visí ve vzduchu práce okolo TOS, pak bych se chtěl vrhnout na TAS, ale to bude ještě dost trvat. Navíc stále uvažuju, jak tady s těmi postavami??? --El Carlos 8. 3. 2010, 10:03 (UTC)
Když jsem to viděl v rubrice čekající práce, tak jsem si říkal, že to prostě bude jen seznam, jméno, případně pozice v posádce a oddělit hlavní a ostatní postavy, ale pak jsem objevil ten seznam postav TOS, kdes to udělal trochu podrobněji, tak jsem to udělal taky tak. Je ale otázka, jestli nevznikají zbytečné duplicity, protože v článcích o jednotlivých postavách je určitě totéž, co na tom seznamu. Tak jestli neudělat jen nějaký holý seznam s tím, že pořádné info bude v článcích těch postav. To bychom asi měli rozhodnout, než se případně začnou vyrábět seznamy postav ostatních seriálů. Takhle v těch tabulkách s barvičkami je to určitě efetkní, ale jestli je to i efektivní... Vyrábíme vlastně tři úrovně informací (seriál-seznam postav s informacemi-postavy) místo dvou (seriál-postavy). --Ulathaar 8. 3. 2010, 15:24 (UTC)
Inspiroval jsem se u en-wiki, kde mají takto třeba i epizody, resp. seznam epizod nejen v barevné tabulce každou zvlášť, ale i cca 2-řádkový popisek příběhu + samozřejmě informace (premiéra, režisér, HD apod.) Zase tak moc bych to nehrotil, ale myslím, že souhrn informací v seznamu jako TOS není na škodu. Samozřejmě, nesmí se tam rvát 4 odstavce - od toho je článek o dané postavě, ale napsat tam, že jde o kapitána a jeho základní povahu... prostě něco podle čeho jej bude moci určit hledající člověk, nepamatující si jméno oné postavy.
Příklad: Budu si chtít najít stránku o tý kočce z jednoho z novějších ST, ale nevzpomínám si na jméno. Vím, že byla Borg, byla součástí posádky lodě a šlo o jednu z hlavních postav. No tak zde budu hledat v seznamu postav, ale najdu, co hledám (bez šíleného klikání), když nevím jméno? Právě jenom s tím stručným popiskem, kde by tato informace o Sedmé z devíti být měla. ;-) --El Carlos 9. 3. 2010, 13:34 (UTC)
Když se to podá takto... Co bychom neudělali pro fanoušky Sedmé z devíti (a nejen jí) :-) Takže pokračujeme ve stylu seznamu postav TOS a DS9. --Ulathaar 9. 3. 2010, 15:34 (UTC)
To je chybný příklad, na Sedmou se nedá zapomenout. :-))) --Harold 9. 3. 2010, 15:35 (UTC)
Ale jinak jsem pro pokračování v dosavadním stylu. Ty celkové seznamy postav jsou takovým dobrým přehledem se stručným popisem. --Harold 9. 3. 2010, 15:36 (UTC)

Originální názvy v seznamech epizod[editovat zdroj]

Mám návrh - do všech seznamů epizod přidat sloupec s originálním názvem (ten by byl asi bez wikiodkazu). Jednak ne všechny epizody mají český název (to je případ DS9, kde by wikiodkaz samozřejmě zůstal u orig. názvu) a jednak třeba já se v českých názvech moc neorientuju a trochu mě zdržuje při tvorbě článků vždycky dohledávat ten český název. Takhle by to bylo na jednom místě. Je někdo proti? :-) --Ulathaar 10. 3. 2010, 06:46 (UTC)

Sám jsem nad tím už přemýšlel a pravdou je, že vyhledávání při překladu je občas zábavné. Buď si musím domýšlet nebo si tu epizodu pustit od začátku a čekat, až se název objeví na obrazovce :-D. Nejsem tedy proti. Pokud bude schváleno, rovnou bych se pustil do TOS a TAS. --El Carlos 10. 3. 2010, 10:36 (UTC)
Taky podporuji. --Harold 10. 3. 2010, 11:57 (UTC)

Šablony Star Treku[editovat zdroj]

Chtěl bych vědět, jak vidíte vkládání startrekových šablon do článků. Teda primárně mi jde o {{Star Trek}}. Jsou totiž postupně zakládány šablony k jednotlivým seriálům a pak jsou do článků o epizodách vkládány obě dvě (viz třeba Pravidla poznání). Ač jsem zastáncem šablon, považuji toto za ne úplně vhodné řešení, imho šablony by měly být vkládány do článků, které jsou v nich obsaženy a které tak spolu úzce souvisejí. Čili v článcích o epizodách by stačila jedna "seriálová" šablona, protože jak třeba souvisí epizoda DS9 Pravidla poznání s filmem Pátrání po Spockovi? Myslím, že tam postačuje odkaz na portál, odkud by se měl člověk dostat ke všem startrekovým článkům... Snad jsem to, co jsem měl na mysli, vysvětlil pochopitelně. :-) --Harold 11. 3. 2010, 12:31 (UTC)

Mně "vrstvení" šablon nevadí, v každé jsou trochu jiné informace. V tvém příkladě sice epizoda nesouvisí s filmem Pátrání po Spockovi, ale v šabloně jsou zároveň i jiná hesla (např. Ferengové, Dominion, kvadranty galaxie), které s epizodou souvisejí. Vzhledem k tomu, že při větším počtu se šablony "schovají", myslím, že tam nijak nepřekážejí. Můj dojem z šablon byl, že slouží k tomu, aby se člověk rychle dostal někam jinam. V EN wiki (aniž bych ji chtěl nějak protěžovat) jsem viděl i čtyři šablony (mají tam šablony na epizody s Ferengy, s Cardassiany, o cestování v čase..., myslím, že se hodí, mít to takhle sepsané na jednom místě, než se k tomu dostávat přes úvodní stranu portálu). A když už si s těmi šablonami jednou někdo dal práci (mj. moje maličkost), proč je maximálně nevyužít. --Ulathaar 11. 3. 2010, 12:48 (UTC)

Já se samozřejmě přizpůsobím většině. :-) Ano, máš pravdu, že tam jsou odkazy na články, které s tou epizodou souvisejí, ale pokud je ten pojem opravdu pro tu epizodu důležitý, měl by být odkazován přímo z textu článku. Ono často mi připadá, že na en: už to mají přešablonováno, myslím, že navigační šablony by se měly používat s mírou a rozumem, ne je cpát všude (imho pak zase ztrácí smysl ta šablona {{Portál Star Trek}} a vůbec celý portál, když všechno startrekové může být v jedné navigační šabloně, která bude ve všech článcích :-) ). --Harold 11. 3. 2010, 13:02 (UTC)

Beru to tak, že šablona portálu symbolizuje náležitost k určitému tématu, navigační šablona ST obsahuje hlavní témata a oboje bych dával všude. Jakékoli další dílčí šablony bych pak dával jen k těm článkům, které daná šablona sama obsahuje (je na autorovi(autorech) šablony, aby do ní dali vše podstatné a relevantní). Ale vrtám se ve Wiki teprve měsíc, tak zas nechci dělat moc chytrýho. Uvidíme, kdo další se k tématu vyjádří a jak. --Ulathaar 11. 3. 2010, 13:32 (UTC)
Asi bych je tam ponechal. Jak bylo řečeno, při větším počtu se schovají a občas je sám používám pro přesun na něco jiného. Navíc považuju tu hlavní za důležitou pro případy, kdy se jedinec dostane z Googlu na naši stránku (třeba DS9) a ve skutečnosti ho bude více zajímat TOS :-D --El Carlos 15. 3. 2010, 01:01 (UTC)

Pahýly bez zdrojů[editovat zdroj]

Vůči heslům o fiktivních světech existuje na wiki u mnoha kolegů averze, viz nynější hlasování. Tím spíš musíme dbát na doplnění dvou zdrojů u všech hesel ST, které jsme každý kdy vytvořili a tvoříme. I to je důvod proč jsem se obrátil na kolegu Aktrona, který kdysi 10 pahýlů ST vytvořil. Pokud zdroje doplní, pak bude mít nárok i na naše startrekové vyznamenání a já mu ho moc rád udělím. Když nebudeme mít co dělat, projděme si každý zpátky hesla námi vložená, ať jsou nenapadnutelná. Zdroje jsou konstantní, nemůže s tím být problém. Díky--Zákupák 11. 3. 2010, 18:42 (UTC)

Souhlasím s Vámi. Jenom, dokud jsem nepsal o ST, bral jsem za referenci jenom to, co je uvedené v článku pod nadpisem "reference", ale jestli tomu dobře rozumím, jsou to v podstatě části článků Reference, Literatura a Externí odkazy? Určitě bych zavedl nepsané pravidlo, které jste v podstatě zmínil - článek bez zdrojů / odkazů / referencí nebude brán jako plnohodnotný a tím se nebude počítat u vás v žebříčku vyznamenání. Zkusím projít zpětně moje vytvořené a najít nedostatky. Teď jsem to prováděl u mých prvních článků na wiki vůbec a je zajímavé, co člověk s odstupem času najde za nedostatky.
Btw, o jakém hlasování je řeč? --El Carlos 12. 3. 2010, 15:21 (UTC)
Já se ke každému vytvářenému článku (ať už je to ST nebo cokoliv jiného) snažím vždycky přidat aspoň jeden, dva externí odkazy (a to nejlépe je uvést jako zdroje), neboť tam čtenář většinou najde další rozšiřující informace. Zákupák má na mysli tohle. Bohužel tu někteří bojují za tzv. čistotu Wikipedie a takové problémy kvůli argumentaci, že se jedná o in-universe článek, mohou nastat u čehokoliv... :-( --Harold 12. 3. 2010, 16:24 (UTC)
Jsem si jistý, že pokud si údaje do článku člověk nevycucá přímo z prstu, může pro reference použít věrohodnou Memory Alpha, Voyager.cz nebo Star Trek.com. --zipAcna 12. 3. 2010, 16:56 (UTC)

Překlady pojmů ze Star Treku[editovat zdroj]

Rád bych upozornil na existenci slovníku Star Trekových pojmů [1], který by pro nás mohl být užitečný, abychom zachovali určitou pojmovou jednotnost. Pokud vím, autor slovníku se podílel minimálně na dabingu seriálu Voyager, takže uvedené překlady jsou jakýsi "český kánon", a pro ty, kteří seriál sledovali, by měly být známé a srozumitelné. --Ulathaar 17. 3. 2010, 14:27 (UTC)

Hesla postav[editovat zdroj]

Už jsme o tom psali při diskusi o spojení planet do jednoho společeného hesla. Že nebudeme tvořit sólo hesla všech postav, ale mimo těch hlavních že vytvoříme hesla společná. Domníval jsem se, že se tomu děje vytvářením hesel Seznam postav u jednotlivých řad, TV seriálu. Možná všechny diskuse nesledujte, proti všem odvozeným heslům (namátkou podružné postavy, lodě, technickým vynálezům) je tu prudký odpor řady wikipedistů. A je jen otázka času, kdy nějaké z hesel ST dají ke smazání, připravte se na to kolegové, určitě to přijde a hrozně to autora naštve. Já doporučuji když samostatná fikt.postava, tak jen ty, které jsou na několika wikipediích. A velmi dbát na odkazy. A možná se pojďme dohodnout předem na seznamu hesel hlavních postav, které utvoříme a zbytek jen do postav TV řad. Dne 22.10.2010 Zákupák

Předpokládám, že tento bod byl inspirován mými dvěma dnešními pahýly postav DS9 (někde Pod lípou jsem četl, že lepší pahýl než nic, aby "kolemjdoucí" měli co editovat; ale plánuji na článcích dále pracovat). Vycházel jsem přitom z položky čekající práce, kde jsou hesla hlavních postav některých seriálů. Výše na této stránce v bodě "DS9, postavy, šablony" se dohodlo v případě hlavních postav vytvořit seznam (jakýsi stručný přehled) a následně články jednotlivých postav. Pokud jde o další postavy (které se neobjevují v úvodních titulcích epizod), jsem také pro udělat článek typu planety, tj. jeden článek o vedlejších postavách se stručným popisem. Jinak samozřejmě uvítám jakákoli varování týkající se toho, co nemá cenu dělat. Energie se pak dá věnovat něčemu jinému. --Ulathaar 22. 3. 2010, 18:52 (UTC)
Rozhodně Vás nechci brzdit, jste velmi aktivní a byla by to velká škoda. Ale prostě s tím počítejte, přečtěte si diskuzi s návrhem na smazání Antické technologie ve Hvězdné bráně, v posledních změnách nahoře. Je lépe být připraven na argumentaci takových skupin. Mě už smazali 2 hesla a neměl jsem šanci. Uznávají jen některé zdroje a diskutovat s nimi nemá smysl. - Dne 22.10.2010 Zákupák
No, zmíněná diskuze je tedy celkem závažná. Nicméně, budu vycházet z toho, že článek Worf, který odpovídá zhruba tomu, co jsem včera vytvořil, přežívá už skoro 3 roky. Když přežil ten, snad přežijí i obdobné články ostaních hlavních postav. Můžu se zeptat, jakáže hesla Vám byla smazána? Nějaký Star Trek? Abych měl představu, u čeho je smazání pravděpodobné až nevyhnutelné. --Ulathaar 23. 3. 2010, 14:36 (UTC)
Ne, byla to jedna knížka a jedno nakladatelství, obojí mimo ST. A hlasování jsem přežil s jedním časopisem. Právě proto všechnA hesla kolem ST zdrojuji min.2x, spíš 3x. A pokud narazím na nějaký další papírový zdroj, ještě je tam dodám. Sledujme ty diskuze, abychom se připravili. Zásadním argumentem pro setrvání hesel má existence inwiki. Dne 23.10.2010 Zákupák
On zase ten článek SG byl opravdu trochu na okraji. Je to jako bych zakládal článek "Použité materiály při stavbě Enterprise D". Samozřejmě nepopírám nutnost dobrého zdrojování. Zpravidla mnoho "těch druhých", kteří rádi mažou články je "auf" z enwiki a je-li článek i tam, tak má velkou šanci. Na ten smazaný článek si vzpomínám, tuším Člověk a kůň, nebo tak něco?
Taky mě jako možnost obrany napadá získat co nejvíce členů našeho týmu a společně pak vždy "ty druhé" přehlasovat při mazání :-D --El Carlos 23. 3. 2010, 15:04 (UTC)

Jak na apostrof[editovat zdroj]

Jelikož ve Star Treku je spousta jmen obsahujících apostrof, chtělo by to sjednotit jeho psaní. Podle mě se má používat znak ' , tj. klasický anglický apostrof a nikoli ´ , tj. naše samotná čárka. Anglický apostrof lze najít i na české klávesnici (byť to na klávese nemusí být vyobrazeno, zrovna takovou klávesnici vlastním, na které to není vidět, chce to tedy vyzkoušet), na klávese vedle BACKSPACE, když se stiskne se SHIFTem (na některých klávesnicích je tato klávesa umístěna vedle ENTERu, tj. zcela vpravo v řadě a-s-d-f... Může to zlobit u wikiodkazů (např. Miles O'Brien vs. Miles O´Brien), takže to chce na to dávat pozor. ---Ulathaar 2. 4. 2010, 06:37 (UTC)

Jo, taky používám ten anglický apostrof, který se mimochodem používá i pro kurzívu a tučné písmo. Nicméně jsem už zvyklý ho psát jako levý ALT + 39 (asi zbytečně složitě :-)). --Harold 2. 4. 2010, 08:46 (UTC)

Hesla postav - jak dál[editovat zdroj]

Podařilo se mi ve snaze o zamodření ST šablon dodělat hesla všech hlavních postav seriálů v podobě pahýlů. Kdo chce, nechť neváhá je dále rozpracovat. Na stránce projektu je však napsáno jako cíl "Založit hesla o hlavních postavách filmů a seriálů". Otázka zní, jak zpracovat "hlavní postavy filmů"? Pokud mohu začít tím, co napadlo mě, představoval bych si jeden dlouhý článek (nazvaný třeba "Hlavní postavy Star Trek filmů"), kde bude vždy nadpis=jméno filmu a pod ním těch pár hlavních postav co stojí za řeč, např. u ST:FC by to mohli být Zeframe Cochrane, Lily Sloan, Královna Borgů, poručík Hawk a možná pár dalších, vždy s jedním odstavcem nějakého povídaní. Tak nějak. Nebo jinak? --Ulathaar 9. 4. 2010, 12:05 (UTC)

Výtečná práce, v podstatě je úkol splněn. Při Vaší nesmírné píli Vám doporučuji, ba přímo vás prosím, vyberte si libovolné heslo a zkuste ho dotáhnout na tzv.DČ (dobrý článek), aby konečně portál získal svou "vlajkovou loď", tedy heslo k chlubení. Kolega El Carlos se pokusil, nedotáhl to, byl na to skoro sám a je to tuze obtížné. Umíte-li anglicky, zkuste takové oceněné heslo najít na en-wiki. Dohodněte se s El Carlosem. --Zákupák 9. 4. 2010, 13:42 (UTC)
Myslím, že "vlajkovou lodí" by mělo být především heslo Star Trek. Popřemýšlím, co by bylo v mých silách s ním udělat a případně se v něm začnu "vrtat". --Ulathaar 12. 4. 2010, 06:22 (UTC)
Jsem stejného názoru, že by to mělo být heslo ST a jenom dodávám, že jsem nedotáhl, protože jsem nevěděl co dál. Resp. to nevím dodnes. Když se dnes na to koukám, tak mě napadá, že by jednotlivé části šlo asi trochu rozšířit, ale nic konkrétního. V budoucích plánech mám vytvořit stránky Star Trek hry a Historie ve Star Treku. Obojí by mělo být i součástí hlavního článku s odkazem na samostatné hesla. Jinak jsem připraven s dotahováním na DČ pomoci, když se mi ukáže směr. --El Carlos 13. 4. 2010, 22:52 (UTC)
Já to teprve moc nevím, snažím se okoukat jinde. Rozšířím trochu popisy seriálů podle vzoru EN wiki (již jsem učinil u TNG) a přidal jsem tabulku historie (bylo to zde v nějaké diskuzi jako tip). U té by pak mohl být odkaz na tvůj plánovaný hlavní článek Historie v ST. Ono to nějak půjde:-) --Ulathaar 14. 4. 2010, 05:50 (UTC)

Jak na Reference v našich článcích[editovat zdroj]

Díky přítelkyni, která píše bakalářku, jsem objevil zajímavý web. www.citace.com, kde jedna z položek menu je GENERÁTOR. Pokud ještě nevyužíváte, doporučuji se na toto zaměřit. Vytvořit tak reference (tolik potřebné) pro naše články je podstatně jednodušší. Protože jsme elektronická publikace, doporučuji webovou adresu (reference - generátor jí vyhodí na konec citace jako "Dostupné online:...") použít pro název stránky. Výsledek lze vidět třeba u Cesta k Babylonu.

To jak moc citace potřebujeme snad ani nemusím zdůrazňovat. Hlavně se řídím pravidlem, že i naprostá blbost při dobré úpravě vypadá líp než užitečný článek naházený páté před deváté. Co jsem tím chtěl říct, je snad každému jasné ;-) Není nutné hledat Star Trek v akademických pracích, ale při dobré úpravě působí lépe i zdroje z normálnějších stránek, kde se ST hledá lépe. --El Carlos 21. 4. 2010, 18:26 (UTC)

Kolegové, z nudy a z nedostatku nápadů, co zlepšovat na hlavním článku Star Trek jsem zkusil posunout k DČ heslo Star Trek (seriál) a kromě recenzentů projektu Kvalita bych chtěl oslovit i Vás, abyste se na článek podívali z pohledů znalců Star Treku a do recenze přidali svůj názor, co upravit nebo rovnou sami upravili, půjde-li o drobnost.

Mám však jedinou prosbu, když budete přidávat svůj názor, protože kapitola s recenzí neúnosně narůstá, pište pod poslední příspěvek a označte začátek svým jménem ve stylu nadpisu 2. úrovně, tedy třeba === Připomínky P.Novák ===. Nerad bych některé poznatky přehlédnul. Předem díky --El Carlos 23. 5. 2010, 16:22 (UTC)

Slučování hesel[editovat zdroj]

Kolega Faigl vložil do několika ST pahýlů technologií šablonku s návrhem Sloučit. Myslím to špatný návrh není, vede ke zkvalitnění a redukci pahýlů. Pahýly lze nahradit reedictem. Tím nechci říct, že finální heslo budu v dohledné době dělat já, ty reedicty slíbit mohu. --Zákupák 12. 9. 2010, 09:18 (UTC)

Co jsem se díval, tak Warp jádro a Transwarp pohon by se daly sloučit do článku Warp pohon (jako to mají na en:), se zbytkem už je to takové horší... --Harold 12. 9. 2010, 09:59 (UTC)
S tím sloučením do tří článků které píše Harold souhlasím. Další články jako např. Phaser by se možná dali sloučit do článku Zbraně ve Star Treku, kde by se mohli přidat např. kvantová a trikobaltová torpéda, disruptory apod. Ale rozhodně to také není parketa pro mě, jen návrh. --zipAcna 12. 9. 2010, 10:48 (UTC)
Můj osobní názor je nechat zrovna ten phaser tak jak je nebo jej samozřejmě rozšířit. Podle mého jde o docela důležitou věc, která by si samostatnou stránku zasloužila. Tím se samozřejmě nevylučuje její začlenění do zmíněného seznamu zbraní, ale tam bych dal odkaz na samostatný článek. --El Carlos 19. 9. 2010, 19:02 (UTC)

Trošku se na to pozapomnělo a před nějakou chvílí odstranil kolega Oashi šablony na sloučení. Vrátil jsem je do článků Warp gondola, Warp jádro a Transwarp pohon s cílem sloučení do článku Warp pohon. Pokud to nebude nikomu vadit, tak bych tyto články zhruba za týden sloučil. --Harold 6. 12. 2010, 19:39 (UTC)

Byl bych pro sloučení, ty pahýle dle mne nesplňují významnost. Zagothal 13. 12. 2010, 12:31 (UTC)

Takže všechno slouženo do Warp pohonu. --Harold 13. 12. 2010, 16:10 (UTC)

Rasy Star Treku[editovat zdroj]

Nechce se někdo zhostit vytvoření globální stránky s rasami ze Star Treku obdobně, jako to máme u planet? Těch pahýlků je tu dost, tedy by některé mohli zmizet a větší články (Vulkánci) by šlo zmínit šablonou Podrobně. Samozřejmě bych pak doplňoval průběžně rasy z TOSky a TASky. --El Carlos 13. 9. 2010, 22:47 (UTC)

Tak jsem onen článek vytvořil, takže můžeš přidávat. :-) --Harold 6. 12. 2010, 21:24 (UTC)
Je to dobrý krok ke zkvalitnění wiki a nevadí, že klesá počet hesel = pahýlečků. V hlavní přehledové šabloně Star Trek, kde jsou vyjmenovány samostatné civilizace chybí desátá, Dominion. I v tomto případě navrhuji obsah přepsat do společného hesla a ponechat reedict.--Zákupák 6. 12. 2010, 22:35 (UTC)
Nechápu, jak to myslíš. Máme článek Dominion (Star Trek), který je uveden v šabloně {{Star Trek}}, přičemž jedná se o civilizaci, nikoliv rasu. --Harold 7. 12. 2010, 17:37 (UTC)

Šablona postavy Star Treku[editovat zdroj]

Udělal jsem novou navigační šablonu. Prosím o shlédnutí každého, kdo k tomu má co říci. Ještě nemám shlédnutý ten Star Trek celý (teď jsem u Voyageru) a tak ocením, když doplníte nebo upravíte mé nedostatky. --El Carlos 28. 11. 2010, 19:21 (UTC)

Šablona Star Trek[editovat zdroj]

Prosím o vyjádření názoru k šabloně {{Star Trek}} na její diskusní stránce, poté co tam Oashi provedl nějaké změny. --Harold 7. 12. 2010, 17:37 (UTC)

Kategorizace[editovat zdroj]

Dále jsem vytvořil Kategorie:Civilizace Star Treku a zároveň smazal Kategorie:Planety Star Treku, protože všechny planety byly sloučeny v jediný souhrnný článek Planety ve Star Treku. Kromě něj tam byl už pouze článek Spojená federace planet, což byl sám o sobě nesmysl. --Harold 7. 12. 2010, 17:44 (UTC)

Pozvání k diskusi o kritériích významnosti uměleckých děl[editovat zdroj]

Milí kolegové, před časem proběhla diskuse o smazání článku Brumbálova armáda. Ačkoli článek měl řadu interwiki (včetně Dobrého článku na španělské Wikipedii), bylo nutné ho odstranit. Jediné kritérium významnosti, které se na něj na české Wikipedii vztahuje, jsou totiž nyní 2 nezávislé netriviální věrohodné zdroje (2NNVZ), a ty se nepodařilo najít.

Osud Brumbálovy armády navíc v současnosti hrozí i velké řadě dalších článků o různých literárních, filmových a jiných dílech a jejich motivech.

V některých oblastech se takový stav řeší existencí specializovaných doporučení, která umožňují vedle 2NNVZ doložit významnost i jiným způsobem. Příkladem takového doporučení na české Wikipedii je Wikipedie:Významnost (hudba), která např. umožní i bez 2NNVZ existovat článku o kapele, jež drží zlatou desku.

Obecným principem takových doporučení je, že encyklopedická významnost se považuje za doloženou také u takového objektu, který dosáhl něčeho mimořádného – vyznamenání, rekordy, tituly apod. – nebo jinak získal dostatečnou pozornost na to, abychom mohli říci, že je významný po větší počet lidí po delší čas, a tedy patří do encyklopedie. (Obecné pravidlo WP:2NNVZ přitom stále umožňuje významnost doložit také, takže se počet možných témat zařaditelných do Wikipedie jednoznačně rozšíří.)

Jako reakci na Brumbálovu armádu jsem na základě podobných pravidel anglické Wikipedie navrhl doporučení Wikipedie:Významnost (umění). Rád bych, abychom se jím jednak přiblížili zvyklostem na jiných Wikipediích a jednak nemuseli pracně dohledávat dva zdroje pro důkaz, že např. román nositele Nobelovy ceny za literaturu patří na Wikipedii.

Aby se podařilo doporučení doladit a schválit, potřebuji Vaši podporu. Prosím, pojďte diskutovat na tuto stránku.

Hezké vánoční svátky,--Ioannes Pragensis 18. 12. 2010, 15:23 (UTC)

Jsem zmaten, co má Brumbálova armáda společného se Star Trekem? Možná Vám nejde o ní, ale o zdrojování částí fiktivních děl obecně? Nemáme problém s filmy, knihami, autory, trochu s fiktivními vynálezy, planetami atd.. Může nám snad pomoci výskyt inwiki u konkretního hesla, uvádět v které konkretní knize, filmu se to vyskytuje. Diskusí už jsme na to téma vedli hodně při pokusu dostat jedno heslo mezi DČ --Zákupák 18. 12. 2010, 16:16 (UTC)
Jenže ani 31 interwiki a jeden DČ na španělské wiki nezachránil Brumbálovu armádu. --Harold 18. 12. 2010, 16:18 (UTC)
Tak konkrétně. Když Vám teď někdo navrhne na smazání Planety ve Star Treku a 99 jiných článků, které tu teď v projektu spravujete, tak s vysokou pravděpodobností bude výsledek smazat. Nemáte totiž pro ně WP:2NNVZ. Možná ještě nikdo nenapsal knihu, článek nebo disertaci o planetách ve Star Treku. Já tady navrhuji, aby se u uměleckých a zábavních děl braly v úvahy i jiná kritéria. Tím by se některé takové články daly zachránit i bez 2NNVZ. Jde mi o to, aby se enc. významnost v některých případech posuzovala i podle širších kritérií než jen 2NNVZ.--Ioannes Pragensis 18. 12. 2010, 16:26 (UTC)
Už rozumím. Protože jsem si nebyl jistý, v jaké míře mají fiktivní pojmy místo na naší encyklopedii, už před více jak rokem jsem vyvinul úsilí, abychom hromadu špatně ozdrojovaných sub a pahýlů spojili do obsáhlejších hesel, třeba ty planety či postavy. A navrhuji (bohužel jsem to zatím neudělal) využívat ve velkém reedicty, které fanoušky dovedou k tomu heslu, kde je pojem rozveden. Do odkazované diskuse s ortodoxními mazači na naší wiki se ale pouštět nechci, je nepřesvědčí vůbec nic, je to ztráta času (a nálady). Je to na Vás mladších.--Zákupák 18. 12. 2010, 16:52 (UTC)
Stačilo by napsat aspoň, že nějaké takové pravidlo podporujete. Jinak ho nepřijmeme a vše zůstane při starém.--Ioannes Pragensis 18. 12. 2010, 17:16 (UTC)
S názory pánů Tchoře a Kyknose jsem v příslušné diskusi vyjádřil velmi stručně nesouhlas--Zákupák 18. 12. 2010, 18:50 (UTC)
Já bych heslo podporoval v původní podobě. V té současné mi přijde, že "vše při starém" bude lepší, nebo se pletu? --El Carlos 19. 12. 2010, 14:57 (UTC)
Jaké heslo? V jaké původní podobě? Mluví se o úplně novém doporučení, které by Vám mělo pomoci, kdyby Vám někdo šel třeba mazat epizody Star Treku. V současnosti byste totiž musel pro každou z nich dohledat WP:2NNVZ. Kdyby doporučení platilo, odvolal byste prostě na to, že jde o sérii citovanou odbornou literaturou jako milník v oboru sci-fi, a tečka. Stačilo by Vám doložit tohle jedno tvrzení a měl byste vystaráno. Nově navrhované doporučení nic nezpřísňuje - to, co se cituje v jeho úvodu a Paluovi se nelíbí, je prostě popis toho, jak to na Wikipedii nyní platí. S tím se v rámci tohoto doporučení nedá nic dělat. Ale nová je ta poslední sekce, kde se zavádějí alternativní kritéria, která umožňují významnost díla doložit i jinak než dohledáním dvou "silných" zdrojů o tomto díle, což je dosud jediná možnost.--Ioannes Pragensis 19. 12. 2010, 15:09 (UTC)
Ne heslo, ale doporučení - oprava. Původní podobou je myšleno to, co tam bylo původně, prostě před úpravami. --El Carlos 19. 12. 2010, 17:16 (UTC)
Když už se tu mluví o mně: Skutečně si myslím, že jednotlivé epizody seriálu, které nemají své vlastní 2NNV zdroje, by měly být pokryty nanejvýš tak podrobně, jako na en u Teorie velkého třesku. Nehodlám proti článkům o jednotlivých epizodách vést mazací válku, ale pokud na takový článek narazím při kontrole nových článků, tak bych ho dost možná označil za nevýznamný (protože skutečně o významnosti jednotlivých dílů pochybuji).--Tchoř 19. 12. 2010, 15:24 (UTC)
Vaše představy si dovedu docela představit. Má představa je zase mít klidně toho více, než na en.wiki. Ničemu to nevadí, pokud půjde o informace pravdivé. Jenže to tady zatím řešit nemusíme, protože i k té četnosti ST na en.wiki máme ještě hodně daleko. --El Carlos 19. 12. 2010, 17:16 (UTC)
Zde se musím připojit, opravdu si myslím, že se např. o různých věcech ze Star treku píše jen v něm samotném, a nic co by dalo nazvat nezávislým zdrojem neexistuje.--Mirek256 19. 12. 2010, 16:12 (UTC)
Domnívám se, že nebude problém prokázat encyklopedickou významnost ani klasickým způsobem. Vezměme si například zapadlou epizodu Nástrahy lékařské péče (nejde tedy o žádný pilotní či jinak zvýhodněný díl).
  1. Dá se najít řada netriviálních elektronických monografií. S jejich vyhledáním nebyl problém, jako už se mi v pár jiných případech netýkajících se Ster Treku stalo, že jsem chtěl napsat o něčem článek, ale po velmi dlouhém hledání jsem nalezl třeba jen 1 NNVZ. Snažil jsem se dát si pozor, aby šlo o zdroje věrohodné, nikoliv fanoušké stránky, ale raději to ještě překontrolujte. Příklady: [2], [3], [4] (více textu níže, na první pohled se může tvářit jako triviální zdroj), [5] (nikoliv amatérský, ale velmi starý web z roku 1994), [6]
  2. Epizody splňují i náročnější kritéria významnosti, než jsou 2 NNVZ, například oblíbený desetiletý či stoletý test. Desetiletý test naprosto bez ztráty kytičky, např. Nová generace byla natočena na přelomu osmdesátých a devadesátých let a nyní po dvaceti letech stále panuje neutuchající zájem televizních společností o to tyto díly vysílat (momentálně vysílá např. Prima Cool). Ke splnění stoletého testu už aspiruje TOSka, vytvořeno v 60. letech, tedy nyní již uplynulo 50 let a nezdá se, že by upadl v zapomnění (momentálně vysílá např. AXN Sci-fi). Jak toto prokazuje významnost jednotlivých epizod a nikoliv jen svých zastřešujících článků (TOS, TNG)? Z jejich vysílání se stala už jakási „odrhovačka,“ jsou vysílány nejrůznějšími stanicemi neustále dokola a nic nenasvědčuje, že by zájem o jejich vysílání upadal. Pokud by už televizní společnosti nejevily zájem a zůstal by tu jen všeobecný Star Trekovský odkaz, pak by byly významné jen zastřešující články. V této pasáži jsem se pokusil aplikovat stoletý test raději nazpět, tedy ohlédnutím se, nikoliv věštěním, co bude za deset, sto let, aby byly mé závěry o to věrohodnější. Ještě je třeba poznamenat, že toto kritérium je součástí Wikipedie:Významnost (lidé) a na jiné věci by se tedy vztahovat nemělo, leč když jej mnozí používají i jinde, udělal jsem to rovněž.
  3. Pokud Vás předchozí slova nepřesvědčila, pak mi nezbývá než pokusit se prosadit zlehčující pravidlo, o kterém mluví Ioannes Pragensis, ale rád bych připojil ještě „selskorozumní“ pohled: Z vysílání těchto epizod se stala klasika, na kterou se ani na konci první desetiny 21. století nebaví televizní společnosti vsázet, stále jde o výnosný business. --Wespecz 19. 12. 2010, 18:15 (UTC)
Pokud mají dostatek NNVZ, tím lépe, v tom případě nepatří mezi problémové články (zdroje jsem nekontroloval, není to v tuto chvíli mou prioritou).--Tchoř 19. 12. 2010, 18:44 (UTC)
@Wespecz klasika se při stovkách televizních kanálů stalo hodně věcí např. třicet případů majora Zemana, Žena za pultem to u nás.....jestliže vezmete sci-fi chanell tak vše co se vyrobilo v toto oboru, něco se 24 hodin vysílat musí. Star trek je kultovní, nicméně má své příznivce a nikdo jiný se na to moc nekouká, takové ghetto. Dokola vysílají televizní stanice dneska snad úplně vše, to je stejné, jakoby napsali o knížce, že je povinný výtisk v Národní knihovně a lze si ji půjčit. Aspoň já to tak vidím, odpovídám na argument, že když se něco vysílá, je to klasika. Seriály, co můžete vidět, ani nebudu jmenovat, byl by to hrozně dlouhý seznam.--Mirek256 20. 12. 2010, 18:57 (UTC)
Troufnu si tvrdit, že ST je trochu někde jinde. Rozhodně nejde o uzavřené ghetto trekkies. Dokonce si troufnu tvrdit, že v řadách mých vrstevníků každý zná Star Trek a každý ještě přidá vzpomínku na kapitána Picarda, Data (nebo Sedmou z devíti), ale také vím, že ne každý bude znát Ženu za pultem. Máte ale pravdu, že nejde jenom o to vysílání. Vezmeme si třeba černobílé filmy Dracula nebo Frankenstein. Nikde se nevysílají, v podstatě nevím o nikom, kdo by jeden z nich shlédl a přesto je každý zná, protože (pro nás) vtipné scény z těchto filmů převzala řada filmů novodobých. Star Trek (a Hvězdné války) jsou pojmy, které zná tak nějak každý. Někdo více, někdo méně. Schválně si zkuste sám udělat tento test v okolí a zeptat se, jestli znají Star Trek i lidé, kteří zaručeně nejsou trekkies. Věřím, že vám většina z nich dodá i několik jmen postav a nejlepší si i vzpomenou na nějaký příběh. P.S: Prima COOL není sci-fi channel ;-) --El Carlos 20. 12. 2010, 23:53 (UTC)
Já určitě znám pár lidí okolo 27 let, kteří Star Trek znají na úrovni „to je nějaký nic moc sci-fi seriál, ne?“, případně pak ještě dodají něco, z čeho bude jasné, že si to navíc pletou s Hvězdnými válkami. Ale i pár znám lidí, co to sledovali. Netroufám si ani tvrdit, koho je víc. A nevím, jestli je to pro Wikipedii nějak podstatné. --Tchoř 21. 12. 2010, 00:16 (UTC)
Negativní publicita – také publicita. Souhlas, významnost není subjektivní. --Wespecz 21. 12. 2010, 00:21 (UTC)

Postavy Star Treku[editovat zdroj]

Už jsme to tu několikrát naťukli a tak se chci zeptat otevřeně, co si ostatní myslí ohledně sloučení stránek seznamů postav seriálů do jednoho velkého seznamu postav celého Star Treku. Ještě stále rozmítám nad formou, aby to bylo přehledné a šlo třeba v tom i dobře vyhledávat nebo na to odkazovat. Snad odstavce H1 - Star Trek seriál, H2 - hlavní/vedlejší postavy, H3 Jméno postavy. Pak by měl jít vytvořit odkaz na postavu z jiných stránek bez nutnosti zakládat heslo o postavě vyskytující se ve 2 epizodách. Hlavně bych rád věděl, jestli někdo (pomyslní správci ostatních seriálů ST) nebude protestovat. --El Carlos 19. 12. 2010, 17:29 (UTC)

Myslíš jako Seznam postav seriálu Star Trek apod.? To se mi zrovna moc nelíbí, seznamočlánek de:Figuren im Star-Trek-Universum za přehledný zrovna moc nepovažuji. Můj návrh je pokračovat ve víceméně stávajícím způsobu. Mít tu články o postavách základních posádek (tedy těch, co jsou uvedeni při úvodní znělce, výjimku bych udělal u doktorky Pulaské, která byla pouze jako "special guest star", nicméně jako náhradu za Crusherovou bych ji nechal). Články o jednotlivých dalších (vedlejších) postavách nezakládat, ale naopak dozaložit Seznam postav seriálu Star Trek: Vesmírná loď Voyager a Seznam postav seriálu Star Trek: Enterprise. V takových seznamech mít potom sekci Vedlejší postavy, kde se dá vložit jak jedno-, dvouslovný popis, tak i popis několikavětný. No a na tyto jednotlivé postavy udělat přesměrování (dá se to i bez nadpisu pomocí kotvy, jak je to třeba v en:List of Star Trek races#Breen). --Harold 19. 12. 2010, 23:11 (UTC)
No neříkám, že by měl být v takové formě, jako to mají Němci, ale přijde mi zbytečný tu mít pro každý seriál (jeho postavy) vlastní stránku. Třeba takový Khan by si tu zmínku jistě zasloužil, ale zakládat zase kvůli němu článek mi přijde zbytečné. Nebo ještě lepší příklad je Sarek, který se objevuje napříč 2 seriály, několika filmy a zmínky o něm jsou v dalších seriálech. Tedy kromě otázky "jestli vůbec" je tu druhá o té formě. Když bych to udělal v tabulce, mohlo by se to řadit podle polí (abecedně jméno / datum narození / výskyt...), ale zase na to nepůjde odkazovat. Nejde nějak na wiki si udělat vlastní pískoviště, kde bych mohl načrtnout návrh? --El Carlos 20. 12. 2010, 12:32 (UTC)
Já to považuji za dobré, ony ty seriály totiž jsou zcela odlišné, odehrávají se v jiném prostředí a až na vyložené výjimky hlavních (Worf, O'Brien) a možná pár vedlejších (např. onen Sarek) mají různé postavy. Jasně, Spock se objevil v jednom díle TNG, stejně jako Scotty, Picard je zas v pilotu DS9, naopak Bashir má větší roli v jedné epizodě TNG, Janewayová se mihne jako admirál v Nemesis, a myslím, že Sulu je v jednom díle VOY a Riker s Deannou se objeví v posledním díle ENT, ale to jsou prostě taková jednorázová hostování. O Khanovi můžeš něco napsat do té tabulky, jak jsem pal, mělo by jít na jeho řádek přímo odkázat. Jestli by ti to nestačilo, pak mě ještě napadlo vytvořit „Seznam vedlejších postav ve Star Treku“ (něco jako en:List of recurring characters in Star Trek: Deep Space Nine ale pro celý ST), kde by mohly být rozsáhlejší informace dejme tomu o vybraných postavách, kterým by nestačila ta tabulka. :-) Jinak pískoviště si klidně založ, třeba na Wikipedista:El Carlos/Pískoviště. --Harold 21. 12. 2010, 00:06 (UTC)

Omlouvám se, že reaguju ať teď, ale tyhle diskuse mě nechávají zapomenout. To je docela dobrý nápad s těmi vedlejšími charaktery :-). Když si tu stránku pískoviště uložím, vznikne pískoviště nebo se to bude chovat jako klasická stránka, ale pouze mimo jmenný prostor? Jde mi o to, že mám pár nápadů a než se pustím do editací, tak bych to chtěl vždy tady kolegům ukázat "nanečisto". --El Carlos 5. 1. 2011, 19:20 (UTC)

V pohodě, taky docela zapomínám, co jsem kam napsal. :-) Pískoviště je klasická stránka jako každá jiná (nechová se jinak) a tohle je podstránka ve tvém uživatelském prostoru, takže by na to nikdo jiný neměl bez tvého dovolení sahat (já si dělám bábovičky zde). Každý si může založit kolik podstránek chce a defacto tam můžeš mít cokoliv, i třeba články, co byly smazány přes AfD.

Aha, děkuji za objasnění :-) Jsem jenom myslel, že tam musí být takový to tlačítko "uhrabat" nebo něco na ten způsob. --El Carlos 5. 1. 2011, 23:22 (UTC)

Odpor je marný[editovat zdroj]

Chci se zeptat, co uděláme s článkem Odpor je marný. Osobně bych jej začlenil do článku Borg (Star Trek), vždyť i na en: má všehovšudy pět vět. --Harold 19. 12. 2010, 23:11 (UTC)

Ano, na anglické má pět vět a přesto je samostatným článkem. Článek vezdejší je podstatně obsáhlejší, popisujíc jak první variantu, tak i další častá použití ve Star Treku atd... Navíc ta věta je opravdu sama o sobě jedním ze symbolů Star reku, konkrétně tedy toho od TNG výše.
Na anglický wiki mají "frázeologii" Star Treku podrobnější, maj tam další řadu ST frází jako samostatné články a řada dalších má redirect do článku, v němž je podkapitola dané frázi se věnující. To na český chybí a proto Odpor je marný tak nějak vyčuhuje z řady.
Osobně se domnívám, že v současném stavu jsou články nesloučitelné. Současná podoba článku o frázi je příliš obsáhlý na sloučení. Nedovedu si představit, že by se to dalo sloučit a zachovat přitom seznam citovaných variant. Jeho odstranění by ale zároveň znamenalo ztrátu informací.
N i u s e r e s e t 20. 12. 2010, 01:05 (UTC)
No, zrovna na en: mají všechno možné. Jen jsem chtěl se vyhnout se situaci, aby článek někdo označil šablonou {{významnost}}, tedy v rámci spojování méně významných pojmů bych jej osobně radši sloučil. Ale v tomhle případě na tom nijak zásadně netrvám, na rozdíl třeba od molekuly Omega. Proto jsem se nejprve zeptal zde. --Harold 20. 12. 2010, 12:08 (UTC)
Já bych doporučil zkusit najít 2 NNVZ, abychom se vyhnuli jakýmkoliv oplétačkám z významností, podobně, jako probíhá ostatní slučování roztroušených pahýlů apod. Pokud nejsou, pak raději sloučit. P. S.: Ale minimálně redirekt bezpodmínečně ponechat na svém místě. ;-) --Wespecz 20. 12. 2010, 01:08 (UTC)
Díval jsem se, co mají na en: za zdroje a zvlášť ten první je zajímavý, docela to tam rozebírá s tím, že nějaký novinář srovnává Čínu s Borgy. :-) To další jsou jen nějaké triviální zmínky, kromě 93. místa ve 100 nejlepších televizních citátech a frázích. --Harold 20. 12. 2010, 13:09 (UTC)

Chtěl bych poprosit El Carlose, jestli by tam nedoplnil přesný český překlad „Beam me up, Scotty“, nějak si to nemůžu vybavit ani najít. --Harold 20. 12. 2010, 12:29 (UTC)

Abych pravdu řekl, tak si nevzpomínám, což neříkám, že neodplnímm, ale spíše jako fakt - jsem fanoušek TOSky a tenhle citát ve mě nic nezanechal. Resp. samozřejmě znám tuto frázi, jak tam je napsaná v originále, ale v CZ jí nadabovali pokaždé jinak. Můžu tam napsat jak „Scotty, transportuj nás“, „Pošli nás nahoru Scotty“ nebo „Tři do paprsku“. Není to prostě jednoznačné a mám dilema, který vybrat. Naproti tomu „Je mrtvý, Jime.“ bylo v podstatě vždy stejné. Jinak Molekula Omega je asi opravdu zatím zbytečnost. O Odpor je marný nevím, co si mám myslet. Snad jak budu rozšiřovat článek Borg (Star Trek), tak nakonec by dosáhl velikosti, že jako samostatná kapitola by se to ztratilo, ale teď nevím co s tím. Nejsou pro toto spíš wikicitáty? --El Carlos 20. 12. 2010, 12:41 (UTC)
Díky za upřesnění, taky se mi nezdálo, že vy to byla v češtině známá fráze, udělám tam o tom nějakou poznámku. Molekulu bych začlenil do článku o epizodě, ale ten není, tak aspoň do Voyageru s tím, že by se ty čtyři věty v budoucnu přesunuly do epizody. Jinak i o frázi může být nejlepší článek. :-) --Harold 20. 12. 2010, 13:09 (UTC)
Mazec :-D a já se tady patlám s dlouhým Star Trek (seriál) aspoň na stříbrný puzzlik. --El Carlos 20. 12. 2010, 18:30 (UTC)
DČ a NČ by měly pokrývat ono téma ze všech možných hledisek, což u jedné fáze není asi zas taková práce. Seriál o 80 epizodách, který dost ovlivnil sci-fi, je přece jenom o něco náročnější. :-) --Harold 21. 12. 2010, 00:11 (UTC)

Na refy na en-wiki sem se díval hned, jak bylo to o známosti fráze označeno{{Zdroj?}}, ale když sem se na ten pořadník chtěl kouknout, hlásilo mi to neexistující stránku. Takže sem rád, že to bylo jen něco dočasnýho a že to šlo podložit. Ty ostatní hlášky jse nechal v originále, protože sem si tak nějak nebyl jist, jak je přeložit (a sám je znám spíš v originále)
N i u s e r e s e t 20. 12. 2010, 15:23 (UTC)


Tak jo, asi ten článek teda ponecháme, jak jsem psal, neměl jsem zcela vyhraněný názor a současná podoba by se asi v tom celkovém článku o Borzích ztratila. --Harold 21. 12. 2010, 00:11 (UTC)

Tohle opravdu bylo poněkud na hraně. Pokud by zde existovaly články k pár dalším proslaveným ST hláškám, bylo by to lepší, že by tu tenhle tak nevyčuhoval z řady. Na druhou stranu, může sloužit jako jistý precedens. (tim neřikám, že tu chci vytvořit sborník ST hlášek, na samostatný článek má nárok jen pár z nich)
N i u s e r e s e t   21. 12. 2010, 01:11 (UTC)

Herci, štáb, režizéři a producenti[editovat zdroj]

Ahoj, založil jsem článek o režizéru ST2009, J. J. Abramsovi. Nejsem si jist kategorizací do StarTreku, ale určitě by měl viset na jednom ze ST infoboxů/lišt. Kam budeme řadit štáb a herce?--DeeMusil 29. 12. 2010, 00:36 (UTC)

Lze to dát do novinkové hlídky na portálu (vhodné), ale ani u herců, kteří si zahráli i důležitou roli ve filmech ST jsme třeba šablonu Star Trek nedávali. Protože nedělali jen pro Star Trek a lze předpokládat jejich zapojení do tvorby i jiných seriálů, knih, to by těch kategorií a odkazů na různé portály měli na sobě moc. Ale pro jistotu se inspirujte na en-wiki, třeba došlo ke změně.--Zákupák 29. 12. 2010, 04:06 (UTC)
Konkrétně J.J. má na sobě vícero Navboxů podle toho co točil, většinou ale jen TV série. Proto jsem i říkal, že kategorizací si nejsem jist, ale zařazením kamsi mezi StarTrek si jist jsem.--DeeMusil 30. 12. 2010, 12:54 (UTC)
Ono se to před nějakým časem řešilo zde, ale i přes mé tehdejší tamní vyjádření, jsem změnil názor. Jak píše Zákupák, ti herci, režiséři a scénáristi se podíleli na desítkách dalších filmů a seriálů a Star Trek byl pouze jedním z nich. Ani na en: tyto osoby do nějaké startrekovské kategorie neřadí (pravda, na de: zas ano). Sám jsem během posledního roku vytvořil alespoň základní pahýly hlavních herců TOS, TNG a DS9 a nikde jsem je do kategorie Star Trek neřadil. Naopak nedávno jsem vyřadil jediné dva herce, kteří tam už dlouho byli (William Shatner a Jeri Ryan), což bylo ponecháno bez povšimnutí. Jinak přemýšlím o tom, jestli by se článek neměl jmenovat J. J. Abrams, kterážto varianta u ostatních wiki kvůli očekávatelnosti výrazně převažuje. --Harold 29. 12. 2010, 11:14 (UTC)
To se dá zjistit googletestem: "J. J. Abrams" 1.310.000, "Jeffrey Jacob Abrams" 768.000 (bez uvozovek jsou oba výsledky rovnocenné) - takže ano, měl. Na anglické Wikipedii však existuje Navbox ve které je zařazen jako člen produkčního týmu. Také se dá článek použít na portálu, takže by někde být zařazen měl, aby se dal alespoň vyhledat.
Ohledně vypovídací hodnoty Google testu radši pomlčím, ale to je jedno. :-) Já (jakožto jeho nefanoušek, nic o něm nevím) jsem obě jména tady viděl poprvé, vždycky byl předtím jmenován jen jako J. J. Nevím, no, já osobně bych tyto osoby do kategorie ani nikam jinam neřadil. Pak bychom museli totéž udělat s herci, ostatními režiséry, producenty, scénáristy, hudebními skladateli, atd. Onen odkazovaný navbox je navíc vložen pouze na portálu. --Harold 31. 12. 2010, 00:07 (UTC)
GTest je minimálně vodítko... a ani já nejsem fanoušek jeho, nebo jeho jiných výtvorů. Co se týče navboxu - tak právě o to mi jde - uvést je někde, kde se nepoztrácejí a dají se např. přiřadit k postavám. Je to mimochodem jeden z mála mostů z fantazie do reality, takže až začne vědecká klika mazat články o hvězdné bráně a startreku, tak takovéto pouto na realitu je spolehlivě zastaví.--DeeMusil 31. 12. 2010, 11:24 (UTC)
Hmm, na portál by se ti producenti, kteří jsou v té anglické šabloně, vložit asi mohli. --Harold 3. 1. 2011, 21:13 (UTC)

Můj názor k tématu je, že bychom mohli mít kategorii ve smyslu "tvůrci Star Treku" (nebo podobné), kam bychom mohli dávat jak Roddenberryho, D.C.Fontanu, tak herce a režiséry. Šablonu k osobám bych nedával, přeci jenom si některé může nárokovat jiný portál a pak bychom to v heslech měli přeplácané. --El Carlos 3. 1. 2011, 22:34 (UTC)

Před 2 roky jsme po diskusi vytvořili u hesel z oblasti kosmonautiky dvě kategorie, Popularizátoři kosmonautiky a Organizátoři kosmonautiky, viz úvodní strana Portálu Kosmonautika. Zde by se daly vytvořit kategorie (šablony raději ne) obdobné.--Zákupák 4. 1. 2011, 03:56 (UTC)
Ale tak jo, pro nějaký přehled a základní spojení těchto osob se Star Trekem by asi skutečně byla nejlepší kategorie bez nějakých dalších šablon. Existovala by pak ještě podřazená kategorie "Herci Star Treku", nebo by i herci byli v této obecné tvůrčí kategorii? A co třeba s lidmi jako je Mick Fleetwood (viz Hon na muže), řadit, neřadit? --Harold 5. 1. 2011, 11:23 (UTC)
S kategorizacemi bych viděl problém. Jde o to, že u opravdu činných herců by bylo kategorií mraky. Proto jsem si říkal, že vytvořit např. navboxy, jeden pro každý film a jeden pro každou řadu seriálů se seznamem významných členů štábu a herců hlavních postav by možná neškodilo, případně začlenit takový obsah do již existujících navboxů. Napadá někoho řešení? Pro výše zmíněný případ myslím stačí uvedení v článku.--DeeMusil 5. 1. 2011, 12:45 (UTC)
A máme tu něco konkrétního, kdo by hrál ve více dílech, která jsou na wiki "portálovaná" a tedy detailně kategorizovaná? Napadá mě Stewart, který je krom ST také Shakespearovský herec, ale i kdyby, tak to jsou 2 kategorie tohoto typu. Navíc by to šlo eliminovat dost tím, že bychom do kategorie "herci Star Treku" dávali jenom zásadnější osoby. --El Carlos 5. 1. 2011, 12:53 (UTC)
2 kategorie typu "tvůrci" (Roddenberry, Fontana...) a herci (Stewart, Shatner,...) nikoho nezabijou. Shodli jsme se na tom, že šablony ee. K diskusi bych tedy ponechal, jestli nechávat v hercích zásadnější lidi (co hrají častější postavy) nebo tam cpát i někoho, kdo si zahrál v jedné epizodě. Sám bych volil volil 2. variantu, ale nevím, jestli to nemůže vyvoal nějakou nevůli jiných wikipedistů. --El Carlos 5. 1. 2011, 12:48 (UTC)
OK, tak tedy kategorizace, i když ta má omezené výrazové prostředky... každopádně navbox se s ní do budoucna nevylučuje... Jsem osobně také pro druhou variantu s tím, že nejprve musí být zmínka o startreku v článku onoho člověka, až pak je možné ho zařadit do kategorie, ale to se snad rozumí samo sebou. Navrhuji tedy ke schválení následující strukturu kategorií:
  • Star trek
    • Tvůrci Star treku
    • Herci Star treku

původně jsem měl na mysli širší kategorizaci, ale asi to není nutné.

Poslední otázka: Kam je řadit na portále?--DeeMusil 5. 1. 2011, 14:42 (UTC) --DeeMusil 5. 1. 2011, 14:42 (UTC)

Na Portálu Kosmonautika jsou vpravo ze stromečku kategorií uvedeny ty výše dvě zmiňované. Čili když někdo zvenčí dorazí na portál, přesune se k nim odtud bez hledání. Tady u nás by to mohlo alespoň zpočátku fungovat taky tak.--Zákupák 5. 1. 2011, 14:48 (UTC)

S kategoriemi souhlasím beze zbytku. Řadit na portále, jako články nebo ty kategorie? Už se v tom trochu ztrácím. Kategorie jsou ve stromečku abecedně, ne? --El Carlos 5. 1. 2011, 18:25 (UTC)

Ach tak, hesla těch herců (s kategorií, bez šablony ST) určitě do novinek mezi hesla, pokud v nich je co pro Star Trek vykonali. Protože nás ostatní to (je-li čas a nálada)přiměje novinku přečíst, opravit překlepy, doplnit.--Zákupák 5. 1. 2011, 18:32 (UTC)
Osobně bych jednorázové herce bez větší role (jako je onen Fleetwood) do té kategorie nedával. To už mi silně připomíná štítkování a takto by kategorizace na Wikipedii právě neměla fungovat. Kdysi tu byl ŽOK, zda řadit lidi i do kategorií, v nichž nejsou encyklopedicky významní, viz Wikipedie:Žádost o komentář/Profesní kategorie. --Harold 5. 1. 2011, 22:33 (UTC)

Časová osa Star Treku[editovat zdroj]

Drazí kolegové, mám prosbu. Začal jsem zpracovávat Časovou osu Star Treku (pracovní název Historie Star Treku) a ačkoliv do zdárného konce daleko, již teď má článek obsažené všechny způsoby formátování a je naznačen systém vkládání událostí. Budu rád za Vaše názory (zde). Jenom uvedu pro vysvětlení:

  1. Události alternativní reality jsou psány kurzívou
  2. zatím jsem vynechával (většinou) události, které má ST společné s reálným světem, ale dokladuje je některá epizoda (např. útoky 11 září apod.). Zde by mě zajímal Váš názor. Třeba Knihtisk jsem ponechal, ale to pouze pro zkušební verzi. Osobně bych tyto události vynechal, snad až na zásadnosti typu přistání na měsíci.
  3. také v údajích jsou zatím pouze zběžně uvedeny události na jiných planetách a civilizacích. Asi určitě stojí za zmínku, kdy Surak vedl vulkánce na Vulkánu, ale na druhou stranu mi přišlo přitažené za vlasy uvádět, kde se která hvězda stala supernovou, jenom protože to bylo v události jediné epizody. Opět budu rád, když se vyslovíte k tomuto bodu.
  4. jakékoliv další připomínky a návrhy jsou vítány.

Díky za Váš čas. Do neděle budu pryč a pokud tedy budete chtít přímo v textech něco upravit, nic Vám nebrání a nikdo se zlobit nebude. S většími úpravami však vyčkejte na uvedení článku v hlavním jmenném prostoru. --El Carlos 19. 1. 2011, 23:21 (UTC)

Jen upozornění, že na časovou osu trvání čehosi ve formě grafu máme šablonu použitou např. zde: Wikipedie:Arbitrážní výbor/chronologická tabulka. Tak zkus zvážit, zda se ti nějakým způsobem nemůže hodit, např. pro střídání jednotlivých verzí NCC Enterprise.--DeeMusil 20. 1. 2011, 05:13 (UTC)
Oh, děkuji. Tohle jsem viděl na en.wiki a chtěl to vytvořit a myslel, že budu muset začít od píky. Určitě se to hodí pro zásadní data nebo právě pro požadavek kolegy Zákupáka --El Carlos 20. 1. 2011, 08:01 (UTC)
Časovou osu, systém každodenního uvádění zajímavých událostí z minulosti, má portál kosmonautiky necelé dva roky a funguje, ač jeho tvůrce se z wiki stáhl, dobře i teď. Jestli jej někdo doplňuje, nevím. Tady u nás mohu-li poprosit, bych rád uvítal nejen linii příběhů, ale také dat reálných spojených s tvorbou, jako den uvedení toho a toho filmu, seriálu do kin, na obrazovky USA, českých, data získání cen. Docela se těším.--Zákupák 20. 1. 2011, 06:55 (UTC)
Je to v plánu, ale určitě odděleně od tohoto hesla. Spíš bych to viděl na uvedení přímo ve článku Star Trek, jako to má právě en.wiki. Myslíte toto, že? --El Carlos 20. 1. 2011, 08:01 (UTC)
Víceméně se vším souhlas, i ten knihtisk bych vyhodil. Nevím teda, jestli jsi se inspiroval na en:, ale pro jistotu tu uvedu en:Timeline of Star Trek i s interwiki na další jazyky. A případně i http://memory-alpha.org/wiki/Timeline. Druhou věcí pak je produkce seriálů a filmů a reálné události. Nějaká tabulka už je na Star Trek#Chronologie seriálů a filmů, to co Zákupák myslel (tedy každodenní výročí na portálu), se ale připravuje/nepřipravuje na Diskuse k portálu:Star Trek#Aktualizační šablony 2011. --Harold 23. 1. 2011, 14:16 (UTC)

Asi by bylo vhodné tyto články sloučit do článků Klingoni a Romulané a nahradit přesměrováním. Na Diskuse:Romulanské impérium se sice vedla debata proti podobnému slučování, ale ta byla z roku 2006 a o významnosti v ní nepadlo ani slovo. Nepopírám významnost pro Star Trek, ale snažím se vyhovět té encyklopedické. O něčem svědčí též to, že články jsou bez interwiki, což se o článcích Klingoni a Romulané roznodně říci nedá. --Wespecz 20. 2. 2011, 01:57 (UTC)

Souhlasím. --Harold 20. 2. 2011, 15:20 (UTC)
Já taky--Zákupák 20. 2. 2011, 15:29 (UTC)
Děkuji, jdu je tedy sloučit. --Wespecz 20. 2. 2011, 15:42 (UTC)

Sloučeno, narazil jsem na jednu nesrovnalost, a to, zda je správnější Klingonská říše (Google cca 1000 výsledků) či Klingonské impérium (Google cca 3000 výsledků). Najít by se tedy jistě daly zdroje k oboum variantám. Ani samotná Wikipedie v tom není jednotná. Např. v článku Klingoni jsem při slučování článku Klingonská říše nalezl vlajku Klingonského impéria. --Wespecz 20. 2. 2011, 16:59 (UTC)

Podle slovníku Davida Bursy Klingonská říše. Jinak takovéto termíny musíš dávat do uvozovek, bez nich to vyhledá i texty, ve kterých se nachází slovo "klingonský" a o pár vět dál třeba "romulanské impérium". S uvozovkami to vypadá 2500:200 pro říši. --Harold 20. 2. 2011, 17:09 (UTC)
Za sebe se přimlouvám k říši, protože mi přijde v českém ST častěji používané. Vlastně si nevzpomínám, kdy se mluvilo o impériu. --El Carlos 20. 2. 2011, 23:11 (UTC)

Názvy ras[editovat zdroj]

Mám možná hloupý dotaz, ale už se musím zeptat. Proč píšeme ve článcích Klingoni, Romulané, Bajorané... a nikoliv s malým písmenem na začátku? Vím, že v případě národností se píše Němci, Rusové, atp. Ale tady se bavíme o rase, nikoliv jenom národu. To potom můžeme psát i „Lidé“ s velkým „L“.Rád bych v tom měl jasno, dřív než budu pokračovat v dalších článcích. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel El Carlos (diskusepříspěvky)

Sám přesně nevím. Vycházím ze svého jazykového citu, psaní s malým písmenem se mi pocitově prostě nezdá. Dalo by se to zdůvodnit, že se jedná o sjednocené národy. U těch lidí je to složitější, protože pojmy "člověk" a "lidé" jsou běžně používány i obecně u jiných ras. Já bych spíš preferoval označení "Pozemšťané", které se taky používá (a píše s velkým písmenem; označení, z které planety ta rasa pochází), i když spíše méně. --Harold 21. 2. 2011, 10:18 (UTC)

S ohledem na nový dabing AXN (zatím od druhé řady, premiéra prvního dílu byla v pondělí 18. 4.) třetího hraného seriálu chystám přesun článku Star Trek: Hluboký vesmír devět na Star Trek: Stanice Deep Space Nine, jak je uváděn v titulcích i v televizním programu. Tedy v případě, že nebudou žádné námitky. Zároveň prosím všechny, aby primárně používali tento název i přímý odkaz na něj (ne přes redirect Hluboký vesmír devět). Existující odkazy opraví bot. Možná to bude chtít časem přesunout i některé články o epizodách (první díl druhé řady má ale stejný název jako v původním dabingu), to se ještě uvidí. --Harold 20. 4. 2011, 13:59 (UTC)

Opět jsem trochu opožděn :-) Osobně si myslím, že ty anglické názvy mi dávaly větší smysl, než "Star Trek: Vesmírná loď Voyager" apod. Tedy určitě neprotestuji. -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel El Carlos (diskusepříspěvky)
No, holt platí zásada používat české názvy, pokud ono dílo bylo vysíláno v ČR. Čili "Star Trek: Vesmírná loď Voyager" má stejný smysl jako "Simpsonovi" i jako "Star Trek: Hluboký vesmír devět", dokud nevznikl nový překlad). Někdo to tak prostě v 90. letech přeložil a pod tímhle názvem to bylo vysíláno. --Harold 5. 6. 2011, 08:28 (UTC)
Já netvrdím, že to nechápu, ale že mi to je proti srsti :-D --El Carlos 5. 6. 2011, 18:48 (UTC)

TrekCore[editovat zdroj]

Dobrý den, našel jsem dle mého názoru značně rozšiřující externí odkaz, který může být využit jak jako zdroj, tak jako rozšiřující multimediální příloha do externích odkazů v článcích o epizodách, které zakládám. Nejvíce se mi zamlouvá, že obsahuje i scénář jednotlivých epizod. Vypadalo by to tedy následovně:

  1. Ozdrojování účinkujících v infoboxu odkazem Episode credits v referencích
  2. Odkaz na scénář a ostatní rozšiřující obsah (trailer, citace, synopis atd.) v externích odkazech takto:

Otázkou však je, zda tento odkazovaný obsah není porušením autorských práv. Proto prosím o pomoc v následujících otázkách:

  1. Není odkaz na seznam účinkujících odkazem porušujících autorská práva?
  2. Není odkaz na scénář odkazem porušujícím autorská práva?
  3. Není odkaz na další rozšiřující obsah odkazem porušjícím autorská práva?

--Wespecz 18. 5. 2011, 15:12 (UTC)

Vypadá to zajímavě. :-) Nemám proti tomu námitky.
ad 1: Vyjmenovaný seznam účinkujících a štábu nemůže být dle mého laického názoru brán jako autorské dílo.
ad 2 a 3: Nevím. Obecně asi ano, pokud stránky nemají vyjednanou nějakou smlouvu s Paramountem. Ale jsou to americké stránky, které zřejmě uplatňují fair-use (v USA legální věc). Kdyby Paramount chtěl, aby takové věci jako scénáře nebo screenshoty tam nebyly, asi by už zakročil, neboť to jsou evidentně dlouho fungující profesionální stránky, žádný domácí web na freehostingu, o kterém nikdo neví. Ale říkám, je to můj laický pohled. --Harold 18. 5. 2011, 18:46 (UTC)
Díky ti, takže myslíš, že s odkazováním by neměl být do budoucna problém? Zjistil jsem, že odkazy na TrekCore je to tu stejně už prolezlé. :) --Wespecz 18. 5. 2011, 19:01 (UTC)
Asi bych z toho nedělal žádnou vědu a případně by se to třeba řešilo odstraněním odkazů, až by si někdo stěžoval. --Harold 18. 5. 2011, 21:31 (UTC)

Nesoulad v číslování epizod Nové generace[editovat zdroj]

Zdravím, projíždím postupně již dříve napsané epizody a snažím se jim dávat jednotný styl a zdrojování. Nové epizody čísluji v jejich infoboxech podle toho, jak byly vysílány v ČR a jak jsou očíslovány v seznamu Seznam dílů seriálu Star Trek: Nová generace. Teď jsem ale při projíždění práce od předchozích autorů zjistil, že první sezóna je v infoboxech a vůbec v prvních větách článků číslována na americký způsob, tedy v pořadí, v jakém byly vysílány v USA. Příklad: Epizoda Oáza (Star Trek) je vydávána za jedenáctou, já bych napsal, že je pátá. Protože je to tak na seznamu i v navboxu {{Star Trek TNG}}. A v tomto duchu jsem napsal články celé druhé sezóny. Toto by chtělo určitě sjednotit. Jaký způsob tedy preferovat? --Wespecz 20. 5. 2011, 20:45 (UTC)

Asi by to chtělo zmínit oba systémy číslování. Ale preferoval bych ten český, který primárně vychází z produkce, v USA si to nějak asi schválně promíchali. Stejný problém je myslím i u DS9 a VOY, i když v menším měřítku. Naopak ještě větší míchanice je v případě TOS a TAS. Ačkoliv Kam se dosud člověk nevydal byla natočena jako druhá pilotní epizoda TOS (po Kleci), v USA byla jako první odvysílaná Past na muže, ačkoliv v Kam se dosud... nebyla ještě zcela konsolidovaná posádka, takže to pak určitě vypadalo divně, když ji odvysílali jako třetí v pořadí. --Harold 20. 5. 2011, 21:07 (UTC)
Moc díky, tak se to pokusím dát postupně náležitě dohromady. --Wespecz 20. 5. 2011, 21:25 (UTC)

Ještě upozorňuji na návrh Diskuse k šabloně:Infobox - epizoda Star Treku#Číslo epizody a sezóna. --Harold 20. 5. 2011, 22:33 (UTC)

Názvy II[editovat zdroj]

Trochu navážu na Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Star Trek/Archiv1#Názvy a to v oblasti, kterou jsem tehdy vynechal, resp. nechal v původním stavu. Jedná se o filmy s posádkou TNG. Originální anglické názvy již neobsahovaly číslovku, stejně na tom jsou české názvy v dabingu. Vím, že na ČSFD ty číslovky v českých názvech mají, ale oni je tam mají i tech anglických, kam 100% nepatří. Pro srovnání ještě uvedu jediné dva nalezené filmy v archivu České televize: Star Trek V: Nejzazší hranice vs. Star Trek: První kontakt. Byl bych tedy pro přesun filmů VII, VIII, IX a X na název bez číslovky. Rovněž JJovskou akční věc bych rád přesunul na Star Trek (film). --Harold 18. 6. 2011, 21:06 (UTC)

Trošku jsem zapracoval na knižní TNG a mám nějaké návrhy k přesunům pár článků o knížkách TNG.

Jako vždy s řádný zpožděním odpovídám. Vše souhlas, až na ty poslední Masky. Proč jim dávat rozlišovač, jestliže bez něj fungují taky? Rozlišovače tu jsou jenom pro fungování Wikipedie, kdy nelze mít články stejného názvu (logicky). Nicméně je to detail na kterém nebazíruju. --El Carlos 16. 8. 2011, 20:37 (UTC)
Hlavně že nejsou větší rozpory. :-D U těch Masek jsem chvíli přemýšlel. Upřímně nevím, co ještě může být pojmenováno jako "Masky". Možná jsou ještě nějaké knihy, třeba nějaké hudební album, nevím, takový obecný termín se na Googlu blbě hledá. Proto jsem to vyřešil tak, že "Masky" jsou přesměrování na obecný pojem "Maska" (někdo to tak může hledat, kromě toho jsem opravoval v nějakém africkém článku jeden odkaz, který šel na knížku), kde jsou v úvodu různé významy na Maska (rozcestník), kam jsem zařadil i ty trekovské Masky. Mimochodem, nejdeš náhodou 17. září na Kate? --Harold 16. 8. 2011, 21:39 (UTC)
Ach jo, jsem blb. :-) Přesměrovávám a nečtu si, o čem ty články jsou, maska je divadelní žánr. Takže jsem "Masky" přesměroval na ten rozcestník. --Harold 16. 8. 2011, 21:45 (UTC)

Hesla knih jsem napsal, s návrhy souhlasím bez námitek.--Zákupák 17. 8. 2011, 00:06 (UTC)

Dovolil bych si ještě navrhnout jednu věc, týká se to Blishových přepisů epizod TOSky - Kniha Star Trek 01/1... Kniha Star Trek 03/2. Jednak vypustit slovo "kniha", které tam nemá co dělat, a přesunout to na názvy "Star Trek: Klasické příběhy 01/1"... "Star Trek: Klasické příběhy 03/2" (viz Legie nebo Národní knihovna, případně přebal knížek). --Harold 6. 9. 2011, 21:22 (UTC)

Souhlas--Zákupák 7. 9. 2011, 04:34 (UTC)

Scénáristé v infoboxu[editovat zdroj]

Dobrý den, rád bych vyřešil jeden odvěkký problém s jazykovou bariérou ohledně uvádění scénáristů v infoboxech epizod. My máme v {{Infobox Star Trek epizoda}} jen kolonku „Scénář,“ zatímco zdroj, ze kterého čerpám, uvádí tento údaj několika způsoby:

1. způsob viz např. credits epizody The Battle (Bitva (Star Trek)) (viz dole, sekce „Production“):

Teleplay by: Herbert J. Wright
Story by: Larry Forrester

2. způsob viz např. credits epizody 11001001 (Heslo (Star Trek))

Written by: Maurice Hurley & Robert Lewin

Slovník v tomto příliš nepomáhá, výraz teleplay nezná, dle EN Wiki jsem se dozvěděl, že jde zhruba o adaptaci něčeho pro televizi, story by (příběh napsal(a)…) pak můžeme jen hádat, zda je o scénáristu, nebo o toho, kdo napsal knižní předlohu, to samé nic neříkající written by (napsal(a)…).

Otázka tedy zní, zda v prvním případě uvádět lidi uvedené u teleplay by i story by, nebo jen teleplay? A u druhého uvádět ty uvedené u written by, nebo se jedná o někoho úplně jiného a nikoliv scénáristy? Děkuji, --Wespecz 25. 8. 2011, 15:12 (UTC)

Podle mých zkušeností by se mělo jednak o toto:
  • Story by... – námět, příběh
  • Teleplay by... – zpracování toho námětu do televizního scénáře (= scénář)
  • Screenplay by... – zpracování toho námětu do filmového scénáře (= scénář)
  • Written by... – uvedení lidé příběh vymysleli a zároveň také napsali scénář (tedy sloučené funkce "story by" a "tele/screenplay" = scénář)
Když vezmu mnou poslední zpracovanou Nemesis, tak (přepsáno ze závěrečných titulků):
  • Story by John Logan & Rick Berman & Brent Spiner
  • Screenplay by John Logan
Ono slovíčko "teleplay" v tomto smyslu je vysvětleno v poslední větě tamního článku ("At first glance, the format for an hour-long drama appears similar to a screenplay. The main difference between a screenplay and a teleplay, aside from running times, is that television commercials forced formats with pre-determined lengths for each act."). Zřejmě ale znamená i obecně nějakou televizní produkci, což nás ale nemusí zajímat.
Tedy řešením by asi bylo vložit do infoboxu nepovinnou položku "Příběh" nebo "Námět". --Harold 25. 8. 2011, 18:47 (UTC)
Moc ti děkuju, to všechno vysvětluje. Nové položky do infoboxu se v tom případě hodí, pokusím se je tam nějak vpašovat. --Wespecz 25. 8. 2011, 19:21 (UTC)
Šablona byla tímto odpovídajícím způsobem rozšířena, odteď je možno využívat nové parametry „Příběh“ a „Námět,“ podrobnosti v dokumentaci. --Wespecz 25. 8. 2011, 20:34 (UTC)