Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Letectví/Šablony

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuji šablony {{Infobox letadla vojenská}} a {{Infobox letadla vojenská 5}} zrušit, jakmile bude dohodnuta forma náhrady těchto infoboxů a články používající tyto šablony upraveny. Prozatím nedoporučovat k použití. --Rp 22:05, 3. 11. 2006 (UTC)

U šablony {{Infobox letadla vojenská 5}} se už stalo, vložil jsem kód přímo do článku Ilja Muromec (letadlo) a nechal smazat. --Pazuzu 17:10, 11. 11. 2006 (UTC)

Našel jsem další šablony na zrušení: letadla druhé světové války a asi i letadlo2.--Rottweiler 15:46, 11. 1. 2007 (UTC)

Hoj, přidal jsem šablonu, ale asi by to chtělo více ji propracovat. Je možné, že jsem pár typů vynechal.--Nadkachna 18:24, 26. 4. 2008 (UTC)

Navigační šablony[editovat zdroj]

Připravil jsem pár návrhů, jak řešit dlouhodobě neudržitelnou situaci okolo navigačních šablon pro letadla (myslím šablony podobné této {{Německé vojenské letouny druhé světové války}}). Původně jsem je (skoro všechny) zakládal asi před dvěma roky překladem z polské wiki jen s tím rozdílem, že na plwiki byly rozbalovací. Tehdy jsem si myslel, že až i u nás budou zavedeny rozbalovací šablony, tak nebude vadit jejich neforemnost. Rozbalovací šablony na cswiki dodnes nejsou a jejich zavedení v nejbližší budoucnosti je nejisté (viz naposled např. tato diskuze). U velkých leteckých navigačních šablon už bylo navrhováno jejich předělání na seznamy [1], nahrazení kategoriemi a byly navrženy na smazání Wikipedie:Hlasování o smazání/Šablona:Německé vojenské letouny druhé světové války. Sice vždy přežily, ale nikdo z nich nebyl nadšen. Základní výtky byly a jsou asi tyto (na některé jsem asi zapomněl, jiné jsou možná subjektivní):

  1. velikost – některé jsou tak velké, že se při nižším rozlišení nevejdou ani na obrazovku. Některé články mají jen pár vět a pod nimi je přilepená obrovská šablona.
  2. nepřehlednost – částečně souvisí s velikostí. Proto, aby šablony nebyly velké, se sahá ke zkratkám při označování typů letadel a osobně mám někdy problémy se v nich zorientovat viz např. {{Americké vojenské letouny druhé světové války}}
  3. zaplevelení volby „Odkazuje sem“ – na daný článek odkazují všechny články s vloženou šablonou (bývá to i kolem 100 odkazů)
  4. nejistá funkčnost – je otázka zdali a jak moc uživatelé wikipedie (teď nemyslím přispěvatele) navigační šablony skutečně využívají. Např. když si někdo čte článek o stíhačce P-51 Mustang, je šance, že si řekne „Co je asi za odkazem XF5F?“ a klikne na něj?
  5. zbytečné zatěžování přenosových linek – každá šablona má zhruba 4 až 7 kB a natahuje se s každým článkem, i když ten sám o sobě má třeba jen pár set bytů. Dnes sice těch pár kilobytů není zas tak moc, ale stejně ...

Po přečtení několika diskuzí, které se tu vedly o navigačních šablonách apod. jsem došel k závěru, že i případné zavedení rozbalovacích šablon by většinu z výše uvedeného nevyřešilo, dokonce spíš ještě zhoršilo (jistě by se objevil argument: když už to není vidět, může to být ještě větší). Řešením by mohlo být nahrazení nav. šablon tzv. miniportály (viz Wikipedie:Miniportál a Wikipedie:Pod lípou (návrhy)/archiv 2007-3#Miniportál - mezi portálem a naviboxem). To by mělo tu přednost, že by odpadl tlak na velikost šablon, tím pádem by se nemusely tolik používat zkratky a vše by bylo přehlednější. Na miniportály by se dostávali +/- jen uživatelé, které to zajímá, a tedy ostatní by nebyli nuceni s každým článkem stahovat i obří šablony. Volba „Odkazuje sem“ by se opět zfunkčnila (desítky odkazů by byly nahrazeny jedním).

Jak by miniportály mohly vypadat, jsem se neuměle pokusil navrhnout pro případ letadel první světové války. Tedy šablony

by nahradil buď

nebo

  • dva menší miniportály rozdělené na letadla Dohody Návrh 2a (centrovaný) nebo Návrh 2b (zarovnaný vlevo) a Ústředních mocností Návrh 3a (centrovaný) nebo Návrh 3b (zarovnaný vlevo)

případně by šlo udělat z každé šablony samostatný miniportál (ale pak by některé byly velmi malé).

Jaký je Váš názor?--Pazuzu 13:13, 27. 6. 2008 (UTC)

Mně ty šablony připadají hrozně dlouhé. --TeX 22:28, 27. 6. 2008 (UTC)
Docela dobrá věc ty miniportály, zatim se mi nejvíc zdá 2a a 3a --Rottweiler 16:49, 28. 6. 2008 (UTC)
1 --Martin861 15:11, 5. 7. 2008 (UTC)
Nápad s miniportály se mi velmi líbí. Rozsah (délka) je daný obsáhlostí tématu a, pokud se nemá ztratit přehlednost, asi s ním nic udělat nelze. Naopak mě oslovuje názornost miniportálu, kdy lze jednoznačně odvodit souvislosti historické i, řekněme, technické. Co se týče zarovnání, preferoval bych rozhodně "na střed".--Pike 19:27, 8. 7. 2008 (UTC)

Mě se líbí miniportál verze 1, všechno pohromadě odlišené barvami a zarovnání na střed. Akorát bych preferoval sytější barvy, aby byly snáze/zřetelnějši odlišitelné zůčastněné strany - tato modrá a červená se mi zdají být moc vybledlé. Cover72 16. 7. 2008, 14:41 (UTC)

Sám úplně nevim, mě se ty tapety docela líběj, protože si mezi nima rád klikám, ale chápu, že jsou docela velké. Napadlo mě ještě jedno řešení. Co třeba dělit to na menší segmenty (Britská stíhací letadla první světové války atd.) a z nicgh odkazovat na miniportál, kde by byly úplně všechny. Hodně zdaru. --Nadkachna 7. 8. 2008, 16:43 (UTC)

Tož, ač přicházím pozdě, diskuse, zdá se, nebyla ještě uzavřena :) Miniportály je super nápad, Nadkachnou zmíněná kombinace by byla výborná, ale zase by to asi dalo víc práce a měly by tam být odkazy např. i na další tematicky podobné miniportály (tady třeba Stíhací letadla druhé světové války, Soudobá stíhací letadla,...) --Mzvol1 18. 9. 2008, 12:05 (UTC)