Nápověda:Miniportál

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Wikipedie:Miniportál)

Miniportál je malý portál týkající se jedné oblasti encyklopedie, který není třeba tak často udržovat jako klasický portál. Je ideální náhradou větších, ale i menších navigačních šablon.

Příklad miniportálu si můžete prohlédnout např. na Portál:Právo nebo Portál:Fyzika.

Jak na to?[editovat | editovat zdroj]

Již mám navigační šablonu[editovat | editovat zdroj]

Pokud tedy již máte připravenou navigační šablonu (nejlépe jednoduchého nezabalovacího typu), ale myslíte si, že miniportál bude vhodnější, prostě jen umístěte tuto šablonu pomocí {{subst:Jméno šablony}} na stránku Portál:Jméno miniportálu. Následně můžete vzniklý portál nějak vylepšit. Nezapomeňte zrušit původní navigační šablonu, která již není třeba a na stránky, kde byla případně použita vložte šablonu {{Portál|Jméno miniportálu}}. Je hotovo.

Od nuly[editovat | editovat zdroj]

Pokud chcete vytvořit miniportál na zelené louce, je to velmi snadné. Buď se inspirujte některým z již vytvořených miniportálů, nebo použijte následující příklad, který si můžete upravit k obrazu svému.

Založte stránku Portál:Jméno miniportálu, například Portál:Ovoce. Do ní vložte kód:

{{miniportál začátek|název=Jméno miniportálu|logo=Jméno obrázku}}

Zde si můžete vložit prakticky libovolný obsah, třeba tabulku, seznam atd... Nekomplikujte kód, ať zbytečně nevznikají chyby. Dbejte na design obsahu. Využívejte především wikiznačky, HTML v naprosté většině případů není třeba. Všechny otevřené párové značky musí být zavřeny a nesmí být zavřena žádná další.

{{miniportál konec}}

Zde můžete dopsat interwiki, popřípadě kategorie stejně jako jste na to zvyklí z článků.

Parametr logo je nepovinný. Pokud není zadán, miniportál bude mít jen záhlaví a hlavní část s textem.

Další parametry šablony {{miniportál začátek}} jsou barva záhlaví (barva pozadí v záhlaví), barva pole (barva pozadí pod hlavní částí s textem) a velikost písma (hlavního textu). Samozřejmě lze obě šablony vložit jako {{subst:miniportál začátek}} a {{subst:miniportál konec}} a výsledný kód si pak upravit podle svého přání a možností.

To je celé. Jednoduché.