Diskuse k Wikipedii:Education Program

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Blahma v tématu „Chyba v překladu

Dozor článků[editovat zdroj]

Jak je to s dozorem článků?

  • Jde o někoho, kdo chce podporovat daného studenta a jeho článek a tak nabízí rady a pomoc pro daný článek? Nebo má jít o toho, jenž hodnotí stav daného článku v rámci kurzu? Viděl bych to spíše prvním způsobem: dozor ať radí, jak článek vylepšovat, a hodnocení, zda je již kvalita dostatečná pro splnění podmínek kurzů, přenechat instruktorům daného kurzu.
  • Kdo se může stát dozorem článku? Podle Seznamu uživatelských práv jen koordinátoři kurzů, já jsem ale jen online dobrovolník a tu možnost mám také. Mají ji tedy všechny skupiny EP? Pak by to bylo potřeba zanést do toho seznamu (a není ten náhodou automatický?). --7. 2. 2014, 11:40 (UTC), Utar (diskuse)
Nalezeno: tak dozor – Přidat nebo odstranit sebe jako dozor z článků (ep-bereviewer) – je dán už skupině všichni. --12. 2. 2014, 11:46 (UTC), Utar (diskuse)

ODK – online dobrovolník kurzu[editovat zdroj]

Je dobré tu mít rozepsaná oprávnění jednotlivých skupin. Je (někde jinde?) popsaná forma spolupráce? Když se třeba přihlásím jako online dobrovolník, co to vlastně znamená, co bych měl dělat, s čím a jakou formou by se na mě měli studenti obracet apod.? Nebo k tomu je třeba individuální domluva s vedoucím kurzu, s ambasadorem apod.? --Bazi (diskuse) 12. 2. 2014, 13:04 (UTC)

Tak něco by se dalo najít v popisu rozšíření na MediaWiki.org, vše je ale věcí domluvy. Diskuze se již vedla v Diskuse k Wikipedii:Studenti píší Wikipedii#Online dobrovolník kurzu. Aktuálně to vidím tak, že jako ODK se přidáš do kurzů, které tě zaujmou, sleduješ probíhající změny, občas nějakého studenta kontaktuješ s radou, počítáš s tím, že se na tebe může někdo ze studentů obrátit, případně i jsi spojnicí mezi studenty a zbytkem komunity (třeba pokud by student nepoužil informační šablonu a jiný editor se začal pouštět do studentova článku, můžeš vysvětlit, že jde o článek z SPW a uklidnit situaci – EDIT: příklad). Samozřejmě, v rámci některých kurzů to může být domluveno jinak.
Přidání do EP skupin: Aktuální praxe mi přijde taková, že se prostě domluvíš s některým z koordinátorů kurz;, výhledově by se ale asi hodilo zavést nějaký postup… jestli to má být nějaká jednodušší forma ŽOPSu nebo stačí žádost na NS, to se můžeme domluvit. Díky za zájem --14. 2. 2014, 20:32 (UTC), Utar (diskuse)
@Bazi: Hlásíš se tedy mezi ODK? Nově bych tě mohl do té skupiny přidat i sám, máš-li tedy zájem. --26. 2. 2014, 12:31 (UTC), Utar (diskuse)
Mě to zajímalo (i) v obecné rovině, že tu vlastně je popsaná jen ta technická stránka věci, kdo má jaká oprávnění, ale hodila by se nějaká nápověda s návody pro jednotlivé funkce apod. Tak se budou ODK získávat snáz, když budou vědět, do čeho jdou. Stejně tak bude možné snáz odkázat i studenty nebo jakékoli wikipedisty na nějaká pravidla fungování a postupy, aby věděli, na koho se s čím a jak obracet a co od koho můžou čekat.
Jinak ano, uvažoval jsem o tom, být nápomocný studentům některého z kurzů, který je mi oborem aspoň trochu blízký. --Bazi (diskuse) 26. 2. 2014, 13:51 (UTC)

Právo ep-beonline[editovat zdroj]

Zajímavé… právo Přidat nebo odstranit sebe jako online dobrovolníka (ep-beonline) mají pouze správci a ODK, koordináři tak mohou operovat jen s DKDO a instruktory a bez práv správce či ODK nemohou přidat sebe jako ODK ke kurzu. Ovšem, podle všeho si to právo ODK mohou sami přidat… --26. 2. 2014, 12:28 (UTC), Utar (diskuse)

Chyby v lokalizaci[editovat zdroj]

Rád bych upozornil na několik chyb týkajících se zřejmě české lokalizace rozšíření, na které jsem při jeho používání narazil:

  1. Tlačítko ("portlet") pro editaci stránky v názvovém prostoru Education Program (např. této) se jmenuje "Založit zdroj", i když stránka už existuje a mělo by to tedy být "Editovat zdroj".
  2. Tlačítko "Přidat do sledovaných" na stránce kurzu nebere v úvahu názvový prostor a proto přidává do sledovaných stejnojmennou stránku z hlavního názvového prostoru (typicky neexistující). Příklad chybného odkazu: [1].
  3. Bylo by možné pojmenovat oba názvové prostory ("Education Program" a "Education Program talk") primárně česky a anglické názvy nechat jen jako aliasy, jako to ostatně funguje i u všech dalších názvových prostorů? Nelíbí se mi totiž ty poloanglické názvy stránek a hlavně to "talk" už úplně bije do očí, i pokud byste název programu chtěli ponechat v originále (klidně bych ale lokalizoval i ten).

Díky za pozornost. --Blahma (diskuse) 27. 2. 2014, 11:16 (UTC)

Dodatek: Vidím, že alespoň v protokolovacích záznamech se český název objevuješ už teď – názvy protokolů souvisejících s tímto rozšířením tam začínají slovy „Vzdělávací program – “. --Blahma (diskuse) 27. 2. 2014, 14:23 (UTC)

ad 1: Založit zdroj je spojené s VisualEditorem a už je to hlášené na Bugzille. Již jsem se na to ptal ve vlákně mw:Thread:Extension talk:Education Program/Editing of institutions and courses.
ad 2: Ano a diffy pro zobrazení změn mezi revizemi také nefungují: mw:Thread:Extension talk:Education Program/Diffs of course pages.
ad 3: Ty logy tahají překlady z MediaWiki:Log-name-course/cs a příbuzných. V seznamu zpráv nevidím žádnou pro názvy jmenných prostorů, ty tedy asi nyní nemají žádnou lokalizaci.
Všechno to jsou tedy myslím věci programátorské, překladatelé jsou v tom nevině. Máš-li nějaké další připomínky k rozšíření, Sageross odpovídá na MW dosti rychle. S pozdravem --1. 3. 2014, 14:38 (UTC), Utar (diskuse)
Díky za reakce. Aspoň tu (svou) dvojku jsem ale odhalil jako chybu a opravil – editací {{Studenti píší Wikipedii - projekt}}. Chápu to celé tak, že Education Program je zatím stále věc hlavně anglickojazyčná a vlastně se už tak trochu počítá s tím, že bude časem nahrazené tím obecnějším rozšířením Editor campaigns. --Blahma (diskuse) 2. 3. 2014, 14:00 (UTC)

Shrnutí[editovat zdroj]

Při psaní shrnutí editací stránek kurzů (a institucí?) lze využívat více wikisyntaxe než obvykle. Tedy oproti shrnutí editací kdekoli jinde se zde zobrazují šablony a asi se tak i překládají z vlnovek podpisy. To jen, aby vás pak nepřekvapily takovéto věci :D . Jdu to hlásit na MW. --1. 3. 2014, 14:54 (UTC), Utar (diskuse)

:-D Tím by ještě málem šlo začít dělat na Wikipedii XSS! :-) --Blahma (diskuse) 2. 3. 2014, 13:48 (UTC)

Testování[editovat zdroj]

Pro účely testování tu je Education Program:Testovací instituce/Testování rozšíření Education Program (LS 2013/2014), tak ho berte jako pískoviště pro EP.

Divné je, že vím, že se člověk mohl sám odebrat jako student na stránce kurzu. Také existovaly speciální stránky pojmenované nějak jako Přidat a Odebrat, ale teď je nemohu najít. Že by to byly věci ze starší verze rozšíření? --9. 4. 2014, 18:33 (UTC), Utar (diskuse)

Mám je, jsou to Special:Enroll a Special:Disenroll. Jméno kurzu by se mělo zadávat asi jako Speciální:Enroll/Testovací_instituce/Testování_rozšíření_Education_Program_(LS_2013/2014) ale nějak to nechce chodit (komplikovaný název? pomalý server?). --9. 4. 2014, 18:41 (UTC), Utar (diskuse)

„Vaše kurzy“[editovat zdroj]

Měl bych jeden námět. Jsem nyní jako instruktor či dobrovolník ve 12 kurzech a když si v menu kliknu na tlačítko Kurzy, zobrazí se mi všechny najednou, což je hrozně nepřehledné a navíc se to dlouho načítá. Nešlo by udělat, aby byly kurzy „zabaleny“ a seznam editací se otevřel až po rozkliknutí? Případně aby aspoň nahoře byl nějaký obsah či seznam aktivních kurzů. Takhle najít ten kurz, který zrovna potřebuju, docela trvá. --Vojtěch Veselý (diskuse) 8. 4. 2015, 16:47 (CEST)Odpovědět

Chyba v překladu[editovat zdroj]

Jsem jediný, komu se podivně chová výpis aktivity kurzu, resp. kdo si zatím jako jediný všiml, že např. na stránce [2] se to jen hemží hlášeními „Wikipedist(k)a:XY editoval(a) svoji diskusní stránku“, zatímco odkaz vede na uživatelskou stránku, se kterou zjevně i všechny ty editace ve skutečnosti souvisejí? Mohl by prosím někdo to hlášení zkusit dohledat a opravit, aby to bylo správně? Díky --Blahma (diskuse) 14. 4. 2016, 00:07 (CEST)Odpovědět

Opraveno. MediaWiki:Ep-timeline-users-edit-user-self/cs a MediaWiki:Ep-timeline-users-create-user-self/cs. Díky za upozornění --14. 4. 2016, 01:19 (CEST), Utar (diskuse)