Diskuse:Zbraslavský klášter

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Článek se pěkně rýsuje. Jen bych měl ještě takový námět na zamyšlení, zda-li by nebylo lepší pojmenovat článek spíše „Zbraslavský klášter“, vzhledem k určité tradici v pojmenovávání klášterů v češtině (k tomu vizte pojednání obecně na téma klášter na elektronických stránkách UJČ [1], dále např. v Korpusu dává [Z/z]braslavský klášter dva výsledky a [K/k]lášter Zbraslav 0). --marv1N 29. 1. 2010, 20:09 (UTC)

Jednoznačně pro přesun. Odborná historická literatura pracuje hlavně s pojmem Zbraslavský klášter, někdy také použije variaci klášter na Zbraslavi, ale aby byl někde přímo zmíněn klášter Zbraslav, to jsem ještě neviděl (nebo viděl, ale již si to nepamatuji). --Petr Losert 7. 2. 2010, 15:03 (UTC)

Přesunování[editovat zdroj]

Drazí pánové, je báječné, že jste se dohodli o přesunování článku, ale domnívám se, že jste si to mohli provést v okamžiku, kdy tam nebude cedule, že se maká a nebo se aspoň mohli mrknout do historie a mohli zjistit, že tam zrovna teďka něco kutím! Poněkud mi to zkomplikovalo život. --Acoma 23. 2. 2010, 20:26 (UTC) PS. a ještě jste také mohli zkopírovat cedulku, že se maká, protože od posl. editace rozhodně neuplynuly 2 dny!

To se omlouvám. Já čekal až zmizí a teď (když opravdu zmizela) jsem nějak nezkoumal jak k tomu došlo (respektive viděl jsem, že jste to editovala, což jsem to pochopil jako, že jste to autorizovala). --marv1N 23. 2. 2010, 20:36 (UTC)
To jsem ráda, že je Vám to líto.:) Mezitím jsem se vyvztekala.:) --Acoma 23. 2. 2010, 20:52 (UTC)

Myslím, že článek se blíží úrovni minimálně WP:DČ, ale vadí mi jeho úvod. Měl by shrnovat celý následující obsah článku a měl by být tomu úměrně i trochu delší.--Ioannes Pragensis 13. 3. 2010, 17:17 (UTC)

Souhlasím, klidně bych tam dal i víc přesných údajů; zatím jsem doplnil aspoň rok založení (přestože je vedle v infoboxu, nevidím důvod, proč by nemohl být i v textu úvodu). Mimochodem, ta Mže místo Berounky je tam záměrně? Jestli se Berounka nazývala ve 13. století podle svého zdrojového toku, tak by to mohlo být imho formulováno alespoň takto: ...nedaleko soutoku řek Vltavy a Mže (dnes Berounky) králem... --Byrnjolf 14. 3. 2010, 22:30 (UTC)
PS: Dal jsem Zbraslavský klášter na článek týdne, tak kdyby se pak případně chtělo výsledný úvod přenést a upravit i tam, bylo by to super. Zkusím na to myslet taktéž, ale když nás bude více, spíše to upravíme :) --Chmee2 14. 3. 2010, 22:35 (UTC)

Miroslav[editovat zdroj]

Jen taková drobnost - ten zakladatel Seldckého kláštera šlechtic Miroslav, ví se z kterého byl rodu nebo neměl alespoň nějaký přídomek? --Silesianus 17. 3. 2010, 09:55 (UTC)

Bohužel neví.:(--Acoma 17. 3. 2010, 10:14 (UTC)

Hmm, věta Poté krátce patřila do majetku pražského biskupa Jana III. a roku 1268 Přemysl Otakar II. v touze po místě vzdáleném kousek od Prahy, kde by mohl lovit, bavit se a přitom být po ruce, provedl s biskupem směnu za Butovice a další královské statky[17] a „rozkázal tam vystavět lovecký dvůr s věžemi a velmi pevnými zdmi“.[18] je celkem překombinována, možná by to chtělo rozdělit nebo změnit slovosled. Jsou to takové drobnosti, ale když už NČ tak se vší parádou --Silesianus 17. 3. 2010, 10:21 (UTC)

V sekci odkazů je stať Prameny. Taková u NČ by být neměla, ony prameny by měly být roztříděny tam, kam patří, hlavně do literatury či externích odkazů.--Zákupák (diskuse) 25. 4. 2014, 03:34 (UTC)

Cisterciáci[editovat zdroj]

Článek o zbraslavském klášteru není určen k tomu, aby pojednával o historii cisterciáckého řádu jako takového, jak se o to pokouší nynější oddíl Cisterciáci. Encyklopedie je strukturovaná, tj. jednotlivá témata jsou oddělena do různých článků, a o cisterciáckém řádu pojednává samostatný článek. Zde v článku o zbraslavském klášteru by z historie řádu mělo být zdůrazněno pouze to, co bezprostředně a specificky souvisí se zbraslavským klášterem. --ŠJů (diskuse) 9. 6. 2014, 23:12 (UTC)