Diskuse:Vitamín K

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Ahoj zdravím, nechci ti do toho moc rýt, ale ten článek se mi něják nezdál, tak sem si raději ověřil jak to doopravdy s vitaminem K je...fylochinon je podle mě základním kamenem, potřebným ke koagulaci krve, tudíž to, že by koagulaci tlumil mi přijde dost nereálný...ale nebudu do toho šahat... navíc jsem našel stejný článek níže www.vitaminy-mineraly.info/vitamin-k/ tak nevím odkud kam se kopírovalo...
--OnlineMax 17:40, 29. 10. 2007 (UTC)

Vitamín K je nutný k syntéze většiny koagulačních faktorů, bez něj se jich tedy tvoří málo a krevní srážlivost je snížená. V praxi se ovšem mnohem víc používají antagonisté tohoto vitamínu (např. warfarin), kteří při správném dávkování sníží srážlivost jen trochu, zabrání tím tvorbě trombů, ale pacienta vykrvácením neohrozí. Takže autor si zřejmě spletl vitamín s anitivitamínem... 195.113.63.50 12:46, 7. 1. 2008 (UTC)

Pokud to doložíte nějakými zdroji, klidně to tam přidejte sám. Budeme rádi. Já tomu osobně nerozumím, tak bych tam nechtěl psát nějaké bludy. Editujte s odvahou!!! --Sevela.p 12:49, 7. 1. 2008 (UTC)

Pozorně jsem přečetl článek i reakce. autor v článku píše o příznivém účinku pro tvorbu látek nutných při srážení krve, jeho nedostatek srážení krve zhoršuje (snižuje). Nikde nepíše, že by snad naopak srážení bránil. Po této stránce se mi zdá článek v pořádku. Zatja.

Přesně tak,v článku je napsáno o snižování srážlivosti při nedostatku vitaminu, a to je správně.Jen doplním,že funkce vitaminu K je karboxylace postraních řetezců sousedících glutamátů(na 1 uhlíku jsou tedy místo 1 karboxyskupiny 2,tedy dohromady 4 vedle sebe,které působí jako dobré chelatační činidlo pro Ca2+ ionty),po navázání iontu dojde ke změně konformace bílkoviny a tedy k její aktivaci(jde o faktory XIII,X,IX,VII,III,II).

Celé jsem to přepracoval a ozdrojoval. --Vojtech.dostal 15. 6. 2009, 13:54 (UTC)