Diskuse:Vintíř (poustevník)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chybný název[editovat zdroj]

Vintíř není svatý v katolickém pojetí, vhodnější název by byl Poustevník Vintíř. Pokud nikdo nic nenamítá, tak bych stránku upravil a přesunul. --Šandík 17:16, 30. 11. 2007 (UTC)

Třeba svatý Ivan ze svatého Jana pod Skálou také byl jenom poustevník, ale přesto se mu říká svatý. Je otázka, jestli na slovo "svatý" má katolická církev monopol (článek o svatý to neříká). --Luděk 17:29, 30. 11. 2007 (UTC)

To samozřejmě nemá. Biblické i protestantské pojetí svatosti je dosti odlišné, ale to sem myslím nepatří. To by bylo na delší debatu a někteří nejmenovaní wikipedisté by pak mohli prskat a cpát sem šablonu NPOV ;o)

Vycházím z toho, že poustevník Vintíř patří zcela do katolické tradice a proto je nutné vycházet z ní. --Šandík 17:34, 30. 11. 2007 (UTC)

Jestli jsem dobře pochopil článek Svatořečení, tak současné katolické pojetí svatosti vzniklo mnohem později, dlouho po smrti Vintíře.
Ale k věci: mělo by se to psát tak, jak se to používá v literatuře. Jestli literatura ho zná jako "svatého Vintíře", tak by to mělo takto zůstat. Jestli ho takto nezná, tak samozřejmě přesun je na místě. --Luděk 17:46, 30. 11. 2007 (UTC)

To je pravda. Mimochodem jsem doplnil heslo Svatý, neboť se mi zdálo dosti nekompletní. Problém poustevníka Vintíře spočívá v tom, že žil v období, kdy došlo ke změně "svatost způsobující" praxe. Jeho kult ovšem vzrůstal až v době, kdy už byla praxe dosti jednoznačná. Středověcí a především barokní církevní představitelé Vintíře jako svatého odmítali chápat . V Břevnově Vintíř sice měl v baroku svůj oltář, ale na oko (pro případ vizitace) byl zasvěcen svatému Prokopu. Po celý středověk a nově i v Baroku se také děly výrazné a nikdy neuskutečnění snahy o jeho svatořečení.

V literatuře je to různé. Záleží také na tom v jaké literatuře. Obecně je však asi spíše snaha nahrazovat titul "svatý" slovem "poustevník", případně termínem "blahoslavený". Google test je ovšem spíše pro svatého. Nakonec je to asi marginálie. Asi by to ale chtělo přidat tyto informace do článku. --Šandík 19:10, 30. 11. 2007 (UTC)

Šup s tím do článku, je to moc zajímavé. --Luděk 19:16, 30. 11. 2007 (UTC)

Problematické uznání svatosti poustevníka Vintíře (mnohdy se uvádělo blahoslavený nebo dokonce svatý) bylo vyřešeno po II. vatikánském koncilu, kdy docházelo k určité revizi seznamu světců, a náš poustevník Vintíř byl z rozhodnutí Svaté stolice definitivně zařazen mezi svaté.

Je to někde publikováno? --217.77.165.39 5. 9. 2014, 20:11 (UTC)