Diskuse:Vilém Pospíšil

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 měsíci od uživatele VasekPav v tématu „opakovaná žádost o odstranění nepravdivé informace

Recenze – Juan de Vojníkov[editovat zdroj]

  • chce to - zaměnit za –
  • škoda že nejsou obrázky, čili otázka je, kdo by jeho obrázky mohl mít - tedy koho by jsme mohli žádat o uvolnění?
  • Národní politika byla časopis? pokud ano chtělo by to doplnit ať nemusí jen kvůli této kusé informaci klikat
  • zlatý základ by to chtělo vysvětlit, nebo nalinkovat
  • proč byl vyslýchán gestapem?
  • ty informace v životopisu jsou dost strohé. co tam doplnit vatu a více je provázat?
  • co financovala ta nadace pro chudé?
  • existuje dodnes?
  • citát bych buď vyhodil nebo zasadil do kontextu nějakého textu
  • oddíl Rodina zrušit a zařadit informace do životopisu
  • zajímavosti se mě osobně vůbec nelíbí - měli by být začleněny vhodně do textu
  • související zrušit, pokud je na stránku odkazováno z textu, není potřeba na ni odkazovat ještě ze souvisejících
  • možná by bylo dobré vybrat nějakou literaturu a hodit ji do části Literatura

Není to tak špatné až na tu kusovitost informací. Mi pražáci máme tu výhodu, že můžeme mít jakoukoliv knížku. a to buď prostřednictvím národní, nebo městské knihovny. Jinak nejsem na téma odborník, bylo by dobré pokusit se na Wikipedii vyhledat nějakého bankéře či finančníka a požádat ho o recenzi. Ten by pak byl schopen říct jestli v článku něco nechybí. Co třeba user:Jan Spousta?--Juan de Vojníkov 21. 9. 2010, 23:15 (UTC)

Díky, že sis i přes své vytížení našel čas na zhodnocení mé stránky. Snažil jsem se, co jsem mohl, doplnit a upravit dle Tvých rad. Ohledně fotografie Viléma Pospíšila jsem již včera kontaktoval Českou národní banku, na jejímž webu jsem fotografii našel. Zatím však bez odezvy.

Ještě jednou díky za Tvůj čas věnovaný recenzi i za recenzi samotnou.--Jan Polák 22. 9. 2010, 10:03 (UTC)
Ještě dovětek: včera jsem byl v knihovně České národní banky, zda tam nemají nějaké knihy o Vilému Pospíšilovi, a nic... Takže o něm asi žádná knížka nebude, když to nemají ani tam. :-( --Jan Polák 23. 9. 2010, 07:41 (UTC)

Recenze – Ioannes Pragensis[editovat zdroj]

Ještě pár poznámek ode mne:

  • Titul JUDr. nepatří do samotného úvodu, ale do infoboxu
  • Úvod má shrnovat hlavní informace o článku - má to být jakýsi článek ve zkratce určený pro ty, kteří si nechtějí přečíst celý text.
  • Kapitoly by neměly být příliš krátké, pokuste se ty jednořádkové někam začlenit.
  • 5000 se píše takto a ne 5 000 - ta mezera se dělá až od pěti cifer výše
  • Nač přesně umřel? Byla souvislost s výslechem náhodná? Proč ho vyslýchali? Jak dopadla ta jeho nadace? Funguje ještě? Máte nějaké bližší informace o reakcích na literární díla VP, případně o jejich obsahu?
  • Také by to chtělo trochu víc informací o těch institucích, ve kterých působil či které zakládal.
  • Období první republiky - v nadpisech kapitol nemají být žádné odkazy
  • Typografické pomlčky, kladení čárek ve větách.

Zdravím,--Ioannes Pragensis 29. 9. 2010, 13:20 (UTC)

Předně jsem si dovolil pro větší přehlednost oddělit Vaši zdejší recenzi od recenze Juana de Vojníkova. Věřím, že nevadí.
Článek jsem poupravil dle Vašich návrhů a postřehů. Chtěl jsem se zeptat, zda jej již v úvod ve vyhovující formě či případně o co by se měl ještě rozšířit (o jaké informace).
Ohledně psaní číslovek se mi sice na první pohled nezamlouvá zápis 5000, když je kousek vedle něj číslovka zapsaná 10 000, ale budiž; upravil jsem ji do tvaru dle Vašeho názoru.
Poslední poznámce ohledně typografických pomlček příliš nerozumím. Prošel jsem si celý článek a mnoho pomlček jsem tam nenašel, resp. našel jsem jedinou (mezi datem narození a úmrtí) a ta by snad měla být již v pořádku (soudě dle recenze Juana de Vojníkov). A ohledně kladení čárek ve větách si při své nejlepší vůli také nejsem vědom žádného prohřešku, i když uznávám, že nejsem neomylný a nějaká chyba tam být může. Já ji však neodhalil. Vidíte tam nějakou?
Děkuji za trpělivost a péči, kterou tomuto článku věnujete.--Jan Polák 30. 9. 2010, 07:26 (UTC)
Dobrý den, úvod je už lepší až na tu poslední větu - záliby jeho synovce nejsou pro VP tak podstatné, aby byly v úvodu (pokud už vůbec mají být v článku). Do úvodu patří jen to nejpodstatnější.
Čtyřciferná čísla se dělí obvykle jen tam, kde jsou v tabulce spolu s čísly vyšších řádů, jež se už dělí. V běžných textech se píší dohromady.
Vizte "pro druhé - devalvační - řešení": tam typografické pomlčky musejí být také.
Kladení čárek: Např. "probíhala světová hospodářská krize a ta ... zasáhla i Československo." - má být čárka před "a ta"; "Guvernérem byl ... jmenován Engliš a ten ... snížil zlatý obsah koruny o šestinu" - má být čárka před "a ten"; "Některé státy ... přistoupily ke snížení později a tomu se přizpůsobila i československá měna" - má být čárka před "a tomu". Pamatujte si, že před "a" spojujícím dvě věty se vždy píše čárka s výjimkou případu, kdy je "a" použito ve významu souřadném (např. "děti si hrály a maminky seděly na lavičkách", tam čárka být nemá). Pokud je naopak připojovaná věta důsledkem, vysvětlením, upřesněním apod. první věty, tak tam čárka patří.
Zdravím,--Ioannes Pragensis 30. 9. 2010, 08:21 (UTC)
Pokusil jsem se článek upravit dle Vašich rad. Je již vhodný čas na jeho zařazení mezi dobré články? Díky za trpělivost i jazykovou osvětu.--Jan Polák 30. 9. 2010, 10:21 (UTC)
Z mého pohledu asi už ano, je to sice poměrně stručné, ale bohužel asi toho o něm není snadné získat z běžné literatury víc. Bylo by to zajímavé téma pro nějakého mladého historika...--Ioannes Pragensis 30. 9. 2010, 10:43 (UTC)
Je to bohužel tak, jak píšete; je skutečně obtížné o něm získat nějaké další informace. Osobně jsem zašel do knihovny České národní banky (jak jsem ostatně psal Juanovi de Vojníkov) a ani tam o něm neměli žádné knížky. Škoda. Přesto děkuji za trpělivost, kterou jste se mnou měl při vylepšování tohoto článku.--Jan Polák 30. 9. 2010, 11:06 (UTC)

Externí odkazy[editovat zdroj]

Pěkný článek. Jen mě tak napadá jedna drobnost – žádné přínosné externí odkazy by se nenašly? Těch online referencí je tam dost (i když vlastně nevím, jestli ne/vadí duplikovat odkazy z referencí do externích odkazů).--Byrnjolf ~ d|p 30. 9. 2010, 18:31 (UTC)

Pokud jsou pěkné, tak to nevadí.--Juan de Vojníkov 30. 9. 2010, 20:01 (UTC)

Jeho synovcem je český právník Jan Pospíšil.[4][editovat zdroj]

Jeho synovcem n e b y l uvedený Jan Pospíšil. Jeho jediným synovcem (a též univerzálním dědicem) byl JUDr. Vilém Pospíšil, advokát u fy. Ant. Šauer a později pak už jenom hudebním vědcem a kritikem. Byl generálním tajemníkem Mezinárodního hudebního festivalu Pražskéo jaro, šéfredaktorem Hudebních rozhledů a zasedal v mnoha i světových hudebních porotách. Více o něm najdete na mnoha www stránkách po celém světě. Narodil se 19. července 1911 v Praze a zemřel 19. září 1988 tamtéž. Byl synem bratra uvedeného guvernéra, pana Josefa Pospíšila, který byl ředitelem Zemské banky. Guvernér měl pouze jednoho synovce a jednu neteř. S pozdravem Vilém Pospíšil -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 82.208.2.200 (diskuse)

Můžete své tvrzení doložit nějakou konkrétní referencí?--Jan Polák 15. 11. 2010, 08:18 (UTC)
Ano. Jsem majitel rozhodné části jeho movité pozůstalosti. Rodným listem počínaje....(kompletní písemné doložení jeho árijského původu v době Protektorátu). Rovněž jsem synem jeho jediného synovce.
Guvernér Vilém Pospíšil se narodil jako třetí a poslední dítě manželům Josefu Pospíšilovi 16/03/1844-13/03/1877 a Antonii Pospíšilové (roz. Vítkové) 26/08/1851-14/07/1922. Starší sourozenci byli, Josef 26/12/1870-07/10/1946 (byl ředitelem Zemské banky) a František 29/01/1872-14/02/1872.
Guvernér byl ženatý se Zdeňkou Pospíšilovou (roz. Sedlákovou) 03/03/1880-08/03/1931 a manželství bylo bezdětné.
Jeho bratr Josef byl ženatý s Marií Annou Pospíšilovou (roz. Leischnerovou) a měli dvě děti, Viléma 19/07/1911-19/09/1988 (jsem jeho synem) a Marcelu 29/11/1913-22/01/1968.
Pro Vaši informaci dodávám, že rodiče Josefa Pospíšila (*1844) měli ještě mj. syna Konráda, který měl syna Jana 09/07/1880-21/01/1935 a odtud pochází i uvedený "synovec" Jan *13/08/1916. Jeho otec a guvernér byli bratranci a guvernér byl pro Jana prastrýc. Jan tedy prasynovec. Věta v uvedeném článku http://www.politictivezni.cz/rozhovor-s-janem-pospisilem.html >> Do Brna tehdy přijel můj strýc, doktor Vilém Pospíšil, bývalý guvernér Národní banky. << je zavádějící z důvodu nepřesnosti. Nepřesná pojmenování jsou vždy nepravdivá, byť v tomto případě omluvitelná. Těžko od starší osoby požadovat přesného - můj prastrýc. Což se týká i mé osoby. V žádném případě však nebyl synovcem guvernéra. To vím přesně !!
S pozdravem Vilém Pospíšil-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 82.208.2.200 (diskuse)
Děkuji za osvětu o Vaší rodině. Vámi uvedené údaje jsem rozkreslil do rodokmenu, v němž jsem Vás uvedl pod označením „pisatel“:
Pospisilovi
Pospisilovi

Rozeberu Vaše jednotlivá tvrzení:

  • Jeho otec (rozuměj Jana narozeného 1916) a guvernér byli bratranci — souhlasím.
  • guvernér byl pro Jana prastrýcnesouhlasím. Prastrýcem, jak je psáno i zde na Wikipedii, je pro Jana Pospíšila (narozeného 1916) bratr jeho dědečka, tedy Josef Pospíšil (narozený 1844).
  • Jan tedy prasynovec — nesouhlasím (viz výše). Pro guvernéra jste prasynovec Vy, nikoliv Vámi uváděný Jan Pospíšil (narozený 1916).
  • Věta v uvedeném článku http://www.politictivezni.cz/rozhovor-s-janem-pospisilem.html >> Do Brna tehdy přijel můj strýc, doktor Vilém Pospíšil, bývalý guvernér Národní banky. << je zavádějící z důvodu nepřesnosti. — nesouhlasím. Uvedená věta je přesná. Pro Jana Pospíšila (narozeného 1916) je guvernér Vilém Pospíšil (narozený 1873) skutečně strýcem (bylo by možné ještě říci „vzdáleným“), avšak rozhodně nikoliv prastrýcem, jak uvádíte Vy.

--Jan Polák 2. 12. 2010, 09:20 (UTC)


žádost o korekturu nepravdivého údaje čili změnu jména[editovat zdroj]

Dobrý den,


žádám Vás zdvořile o editaci článku ve Wikipedii o Vilému Pospíšilovi. Konkrétně o odstranění věty, že Pospíšilovým synovcem byl český právník Jan Pospíšil. Uvedená věta není pravdivá. Janovým otcem byl Bedřich Pospíšil, profesor v Brně. Nikoliv Jan Pospíšil, jak uvádíte v diskusi a v grafu rodokmenu, který je v diskusi na Wikipedii.


Své tvrzení dokládám odkazem na výpis z matričního úřadu obce Černovice u Tábora, kde se Jan Pospíšil narodil dne 13.8.1916: https://drive.google.com/file/d/13GL6WbDJ1qvkd80UYZ165oQ-yu9Y_I3I/view?usp=share_link


O tom, že se narodil v Černovicích se Jan Pospíšil zmiňuje sám na webu politictivezni.cz: PolitičtíVězni.cz - Jan Pospíšil (politictivezni.cz)  


Zároveň Vám posílám odkaz na kopie z matriky narození guvernéra Viléma Pospíšila, z kterého vyplývají Vilémovi rodiče Josef Pospíšil a Antonie Vítková: https://drive.google.com/file/d/1iqP92bPce48H6v-RUCwkPrGo8b0GGqMq/view?usp=share_link


Z čehož jasně vyplývá, že Jan Pospíšil nebyl synovcem Viléma Pospíšila.


Věřím, že máte sám zájem na tom, aby byly Vámi uvedené údaje na internetu pravdivé. Prosím proto, abyste uvedl věc na pravou míru a jako synovce uvedl skutečného synovce guvernéra Viléma Pospíšila, kterým byl můj dědeček, právník, hudební kritik a dlouholetý tajemník festivalu Pražské jaro JUDr. Vilém Pospíšil. Veřejné informace o něm pak naleznete v českém hudebním slovníku Ústavu hudební vědy Filosofické fakulty Masarykovy university a můžete tak i zajistit internetové propojení informací s Wikipedií.


V případě, že máte i po uvedení mých fakt pochybnosti, prosím, kontaktujte genealožku Marcelu Žižkovou, která nám rodokmen sestavuje (kontakt je na www.strom-predku.cz).


Děkuji, s pozdravem Mgr. Kateřina ŽIDKOVA za potomky pana guvernéra --109.71.212.118 15. 2. 2023, 13:10 (CET)Odpovědět

opakovaná žádost o odstranění nepravdivé informace[editovat zdroj]

Dobrý den,

žádám Vás podruhé zdvořile o editaci článku ve Wikipedii o Vilému Pospíšilovi. Konkrétně o odstranění údaje, že Pospíšilovým synovcem byl český právník Jan Pospíšil. Uvedený údaj není pravdivý. Janovým otcem byl Bedřich Pospíšil, profesor v Brně. Nikoliv Jan Pospíšil, jak uvádíte v diskusi a v grafu rodokmenu, který jste vytvořil v diskusi na Wikipedii.

Své tvrzení dokládám odkazem na výpis z matričního úřadu obce Černovice u Tábora, kde se Jan Pospíšil narodil dne 13.8.1916: https://drive.google.com/file/d/13GL6WbDJ1qvkd80UYZ165oQ-yu9Y_I3I/view?usp=share_link

O tom, že se narodil v Černovicích se Jan Pospíšil zmiňuje sám na webu politictivezni.cz: PolitičtíVězni.cz - Jan Pospíšil (politictivezni.cz)  

Zároveň Vám posílám odkaz na kopie z matriky narození guvernéra Viléma Pospíšila, ze kterého jsou jasně Vilémovi rodiče Josef Pospíšil a Antonie Vítková: https://drive.google.com/file/d/1iqP92bPce48H6v-RUCwkPrGo8b0GGqMq/view?usp=share_link

Z čehož také vyplývá, že Jan Pospíšil nebyl synovcem Viléma Pospíšila.

Věřím, že máte sám zájem na tom, aby byly Vámi uvedené údaje na internetu pravdivé. Prosím proto, abyste uvedl věc na pravou míru a jako synovce uvedl skutečného synovce guvernéra Viléma Pospíšila, kterým byl můj dědeček, právník, hudební kritik a dlouholetý tajemník festivalu Pražské jaro JUDr. Vilém Pospíšil. Veřejné informace o něm pak naleznete v českém hudebním slovníku Ústavu hudební vědy Filosofické fakulty Masarykovy university a můžete tak i zajistit internetové propojení informací s Wikipedií.

V případě, že máte i po uvedení mých fakt pochybnosti, prosím, kontaktujte genealožku Marcelu Žižkovou, která nám rodokmen sestavuje (kontakt je na www.strom-predku.cz).

Děkuji, s pozdravem Mgr. Kateřina ŽIDKOVA za potomky pana guvernéra --109.71.212.118 8. 9. 2023, 14:25 (CEST)Odpovědět

Dobrý den a jak tedy vysvětlíte to, že sám Jan Pospíšil uvádí, že byl synovcem Viléma Pospíšila? Viz:
https://www.politictivezni.cz/cz/rozhovor-s-janem-pospisilem.html --VasekPav (diskuse) 8. 9. 2023, 16:26 (CEST)Odpovědět
@Jan Polák, Svenkaj: Po zběžném projití matrik souhlasím s paní Žídkovou, vztah strýc - synovec to nebude. Pokud jsem dobře hledal a dobře četl, tak to vypadá následovně (nahoře nakreslený rodokmen je patrně chybný):
Vilém, 1873 v Novém Rychnově <- Josef, 1844 v Dolní Cerekvi <- Jan z Dolní Cerekve <- Tadeáš z Třeště oo Františka Prošinger(?)
Jan, 1916 v Černovicích (matrika zatím není, viz zaslaný odkaz výše) <- Bedřich, 1883 v Horní Cerekvi (matrika zatím není) <- Konrád, 1859 v Novém Rychnově <- Petr z Nového Rychnova <- Tadeáš z Třeště oo Františka Prošinger(?).
Mimochodem, manželky Jana a Petra, synů Tadeáše, byly patrně sestry.
Označení "strýc" ve zdroji je asi potřeba chápat "vzdáleně příbuznou osobu". --Harold (diskuse) 8. 9. 2023, 18:15 (CEST)Odpovědět
Opět díky Harolde za poctivou pátrací práci :-). Jdu to opravit. --VasekPav (diskuse) 8. 9. 2023, 19:07 (CEST)Odpovědět