Diskuse:Uhlovodíky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Nejsou náhodou areny=aromatické uhlovodíky? --Bodlina 13:26, 27. 2. 2006 (UTC)

Máte pravdu --Zirland 13:35, 27. 2. 2006 (UTC)


Cyklické uhlovodíky můžou těžko patřit mezi Alifatické. Alifatické jsou přesným opakem Cyklických a proto nemůžou tvořit odvětví pro Cyklické uhlovodíky. Je to jako napsat, že do říše rostlin patří říše živočichů. Dále, výraz Alifatické a Acyklické je v chemii totéž, něco jeko předpona di- a bi-. A když mluvíme o dělení polde druhu řetězce, aromatické uhlovodíky neboli areny, patří do cyklických uhlovodíků, nestaví se vedle nich. Dále existují i Monocyklické, Biciklické, Spirosloučeniny, ale to už je moc do detailu. I tak ale z toho plyne, že to Dělení podle typu řetězce v pravé části tabulky je neúplné a celé špatně.

Tabulka "Uhlovodíky a deriváty"[editovat zdroj]

je otřesná - zároveň přebujelá i neúplná (i co se vlastních uhlovodíků týče - chybí alkadieny, alkatrieny,..., alkadiyny,..., bicykloalkany, apod.) a obsahuje i hlouposti, jako např. "isopropan". U vlastních uhlovodíků i většiny derivátů není ničím, než neforemným seznamem linků, z velké většiny slepých. Drobná přidaná hodnota triviálních názvů u karboxylových kyselin je již na jejich stránce.

Doporučuji ji zpětně redukovat na první dva sloupce (místo tabulky by postačil i pouhý seznam s využitím automatického číslování), případně odstranit úplně, protože v redukované verzi by kopírovala předchozí text.

Seznam typů derivátů uhlovodíků, mnohem důkladnější, je na jejich vlastní stránce, a ukazuje, jak by tabulka při současném bobtnání mohla mnohonásobně narůst do šířky o aldehydy, ketony, chloralkany, dichloralkany,..., fluoralkany,..., thioly, nitroalkany,... --Petr Karel 15. 7. 2011, 08:58 (UTC)

Tabulka "Uhlovodíky a deriváty"[editovat zdroj]

V pátem řádku, poslední sloupec je asi chyba. Je uvedeno kyselina propanová. Myslím má být pentanová. VladimírO 21. 2. 2012, 19:28 (UTC)