Diskuse:Reverzní inženýrství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Domnívám se, že reverzní inženýrství je terminus technikus a stránka by měla nést název, který se v češtině běžně používá. Zpětné je sice hezké, ale řekl bych, že zabarvení významu tohoto slova je v češtině poněkud posunuté. --Milan Keršláger 07:05, 3. 7. 2008 (UTC)

souhlas --Zacatecnik 07:16, 3. 7. 2008 (UTC)
souhlas --Ozzy 28. 12. 2008, 22:39 (UTC)
myslím si totéž --MiroslavJosef 28. 12. 2008, 23:07 (UTC)
Nevím, jak jste dospěl k tomu, že se zpětné inženýrství „běžně nepoužívá“. Google fight je vyrovnaný, „zpětné inženýrství“ se vyskytuje ve spoustě výukových či oficiálních textů. --Mormegil 3. 1. 2011, 12:12 (UTC)
To bude asi tím, že se to tu již dva roky inzeruje. Není nevhodné násilně překládat? --Milan Keršláger 3. 1. 2011, 12:53 (UTC)
Myslím, že pojem zpětné inženýrství je starší než Wikipedie a nejedná se o nějak zvlášť násilný překlad.--Tchoř 3. 1. 2011, 12:57 (UTC)
Pokud byste se podíval aspoň na první stránku Googlu, našel byste na ní třeba článek z roku 1996 či diplomovou práci z roku 2000, na dalších stránkách můžete pokračovat sám. Na normálním českém výrazu nevidím nic, co by bylo „násilným překládáním“. --Mormegil 3. 1. 2011, 16:09 (UTC)

Řekl bych, že slovo „zpětné“ jde v tomto případě v češtině trochu mimo (chtěný význam je ve smyslu zpátečka či obrácený chod a ne ve smyslu historickém). Reverzní bych proto nepřekládal, protože se technicky běžně používá a význam je precizněji sdělen. Není nutné překládat za každou cenu --Milan Keršláger 3. 1. 2011, 12:59 (UTC)

Nějak nerozumím. Podle Vás by se také mělo říkat reverzní chod místo zpětný chod? --Tchoř 3. 1. 2011, 13:02 (UTC)
... no já ze strukturovaného programování Jaksonovou metodou znám pojem "zpětné sledování", který se zde zcela běžně používal. MiroslavJosef 3. 1. 2011, 13:08 (UTC)

"zpětná analýza"[editovat zdroj]

Ať už "zpětné inženýrství" nebo "reverzní inženýrství", obojí je nesprávný novotvar, jehož obsah v české praxi již přinejmenším půlstoletí vyjadřuje pojem "zpětná analýza". Doporučuji ověřit v odborné literatuře, popř. poměřit počet výskytů v Google. Navrhuji přejmenovat tuto stránku a oba vadné, v úvodu zmíněné termíny na ni přesměrovat.

Reverzní inženýrství versus patenty[editovat zdroj]

Motáte dohromady autorské právo a patenty, což jsou vzhledem k reverznímu inženýrství prakticky pravé opaky: Autorské právo chrání konkrétní vyjádření, nechrání myšlenku či postup. Pokud dva lidé nezávisle napíšou dva programy, které dělají stejným postupem totéž, je to v pořádku. Pokud by jeden člověk opsal program toho druhého, je to porušení autorského práva. Proto je při využití reverzního inženýrství potřeba zabránit kopírování programu a místo toho zajistit jen implementaci stejného postupu. Když to ale zajistím, mám autorskoprávně čistý výsledek (cf. en:Clean room design).

Oproti tomu patenty chrání postup, nikoli jednu něčí konkrétní implementaci toho postupu. Pokud je nějaký postup chráněn patentem, je použití toho postupu bez svolení majitele patentu nezákonné, bez ohledu na to, jak jste se k tomu postupu dostal (i pokud někdo zcela nezávisle znovuobjeví nějaký dříve patentovaný vynález, nemůže ho používat). Nevidím naprosto žádný důvod, proč bych měl reverzním inženýrstvím zjišťovat nějaký patentovaný postup – jednak si popis toho postupu přečtu v tom patentu, jednak mi to reverzní inženýrství nijak nepomůže – pokud je postup chráněn patentem, tak ho použít nemůžu, pokud chci použít jiný postup, tak co získám reverzním inženýrstvím?

Ad nouveau – je někde napsáno, že nějak řeší nějaké problémy s nějakými patenty?

--Mormegil 16. 9. 2011, 21:26 (UTC)

Patentovat lze jak hardwarové, tak softwarové řešení (chránit lze třeba i vzhled jak pomocí patentů, tak jako průmyslové vzory). Kvůli obojímu pak nelze zveřejnit ani zdrojový kód ani způsob ovládání hardware. Pokud použijete reverzní inženýrství a princip funkce popíšete, může někdo jiný implementovat to samé. Avšak za předpokladu, že neporuší právě patenty (tj. clean room design umožňuje obejít autorské právo, jak se třeba přesvědčila IBM u reimplementace BIOSu pro PC). Kvůli patentům jsou například vyloučeny implementace některých 3D funkcí v OpenGL i přes to, že reverzní inženýrství je umožnilo naprogramovat. Proto by se zřejmě mělo ve vysvětlení použít odkazu na duševní vlastnictví, protože to je univerzální pojem. --Milan Keršláger 17. 9. 2011, 18:15 (UTC)