Diskuse:Nobelova cena za fyziku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Formátování[editovat zdroj]

Ad poslední změna: Co znamená "nevešly se na stránku? V jakém prohlížeči? (V Opeře, Firefoxu i IE6 to vypadá IMHO správně.)

Už jsem to několikrát uváděl, třeba v typografické sekci Pod lípou, ale samozřejmě nemůžu chtít, aby si to každý pamatoval (možná bych si to měl dát na stránku): M$IE 5.50, Win2K (což změnit nemůžu), 1024*768 (což nevím proč), skin Standard (což rozhodně nechci). Stránka je o nějakých 5 cm širší než obrazovka - možná je to tím, že popisek ke zrušeným letům 1941-2 vyšel právě na jednu řádku (mimochodem možná by u těchto případů bylo věcně lepší použít colspan a posunout je i do sloupečku Kdo). Jo, a když jsem to u několika zapomněl, zůstaly roztažené, zatímco ty vyházené ne. Čím to je, nemám tušení, a asi to opravdu bude spíš nestandardnost Exploiteru než inherentní problém konstrukce, ale není mi to nic platné.

width="100%" jenom AFAIK říká, že ta tabulka nemá být užší než stránka, nikdy ji nerozšíří (tedy ve fungujících prohlížečích (X)HTML/CSS). Cílem toho bylo, aby pravý okraj tabulek neskákal, ale všechny byly stejně široké. Přepsat do textové podoby by samozřejmě bylo možné, ale já to dělat nebudu :-), a ve skutečnosti mi to ani nepřijde až tak skvělý nápad. (V en: verzi asi taky nevědí: mají půlku tak, půlku jinak.)

Potřeby jednotného formátování jsem si vědom, ale přece jenom předtím byl problém o dost větší; to skákání teď není tak zlé a dalo by se vyřešit nastavením šířky sloupců. Jo moment: ale mně skáčou akorát vnitřní hranice, tabulky jako takové jsou teď všechny široké akorát přesně na stránku! U vás je to naopak?
Právě proto, že jak seznamy vítězů, tak odůvodnění jsou velmi proměnlivé délky, by podle mého byl čistý text vhodnější - tohle je vlastně pořád víc využití tabulky k formátování než skutečný případ mřížky dat, kde je potřeba jezdit po řádkách i sloupcích; když "za ..." nebude začínat vždycky na stejné pozici, těžko to bude komu z uživatelů vadit. Ale taky to sám dělat nebudu :-)


A rád bych se zeptal – proč to předělávání všech titulků na malé počáteční písmeno? Stejně to Wiki zase vrátí zpět…

--Mormegil 11:40, 18. 8. 2004 (UTC)

Jenom moje obsese (ještě navrch nedůsledná, respektive bylo by to moc práce). Právě proto, že Wiki si úvodní velké přidá (do odkazu) sama, by se IMHO měl ve zdrojáku zachovávat normální pravopis s malými písmeny a velká nechat jenom pro jména; kdybychom odkazovali ne pomocí pipe, ale koncovky za výzkum [[atom]]u [[uran]]u, taky bude ve zdrojáku malé. --Malýčtenář 13:29, 18. 8. 2004 (UTC)

Oddělený seznam[editovat zdroj]

Nelíbí se mi bez diskuse provedené odsunutí seznamu nositelů do odděleného článku, notabene se shrnutím „pár vět navíc (ještě se dá určitě napsat více)“ – což v řádku s informací −21 405 B vypadá opravdu podivně. Co vlastně má obsahovat tento článek jiného než seznam nositelů? Domnívám se, že v současné formě je článek jen redundantní k Nobelova cena. Pokud tedy šlo jen o název, měl se článek přejmenovat (což by ostatně byl lepší nápad tak jako tak; historie by měla být u drtivé většiny obsahu, ne u toho zbytečku, co tu je teď). Aktuální podoba článku je prostě mizerný pahýl. Navíc nechápu, proč byl odstraněn odkaz na oficiální stránky.

A zajímalo by mě, zda Miraceti hodlá totéž podniknout s ostatními seznamy nositelů (a zda aktuální podoba šablony se seznamem nositelů má opravdu být finální).

--Mormegil 10:33, 16. 10. 2007 (UTC)