Diskuse:Milíč z Kroměříže

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Mormegil v tématu „Přesun na "Milíč z Kroměříže"

Kanonizace[editovat zdroj]

Jenom mě napadá, nevíte někdo, proč se nikdy nijak vážněji nehovořilo o jeho kanonizaci? Kvůli husitství? Vrba 22:00, 9. 10. 2004 (UTC)


To nevím, ale rád bych se zeptal, co má znamenat tohle:
že byl nejen vzdělaný, ale i velice inteligentní, v r. 1363 u něj pravděpodobně propukla nějaká duševní porucha, která vedla k jeho touze stát se svatým.
Komentář: Možná existují nějaké důvody pro to, že je podezříván z duševní poruchy (tak podrobně ho neznám), ale takhle to vypadá, jako by byl duševně chorý, protože toužil stát se svatým, což je jednoznačně POV velice brutálního kalibru. Cinik 12:36, 22. 7. 2005 (UTC)

No, nevím píšou tam, že z toho a toho se dá usuzovat - na inteligenci, to je docela v pohodě, z toho skutečně lze usuzovat na inteligenci. Duševně chorý velmi pravděpodobně byl, a jeden z příznaků toho byla jeho posedlost stát se svatým, jistě kdo by nechtěl, ale zase na druhu stranu pokud věřím, že jsem Napoleon a chci vyhrát Waterloo, tak mi to pánové v bílých pláštích jistě umožní - ačkoliv je to pouze jejich POV brutálního kalibru. :-))) Vrba 12:48, 22. 7. 2005 (UTC)

??? Vaše odpověď je tak vtipná, že ji mám problém pochopit. Chtít se stát svatým, nebo se tomu alespoň přiblížit, je touha většiny křesťanů (možná všech), jsou snad všichni blázni?? Samozřejmě, že pokud si myslím, že jsem Napoleon a chci vyhrát bitvu o Waterloo, jsem nejspíš blázen, ale co je nereálného nebo šíleného na touze stát se svatým??? To je cíl, kterého lze reálně dosáhnout (byť je to neobyčejně obtížné). Kdyby se Jan Milíč domníval, že je apoštol Pavel a káže v jazycích Egypťanům, když řečnil v Praze v kostele, tak byste měl pravdu. Ale takto mi ta logika opravdu uniká. Cinik 12:55, 22. 7. 2005 (UTC)
Mohu tedy přidat vtip z polského katolického týdeníku? On to tedy není vtip, ale je to z rubriky "odposlechnuto".
Ve škole na hodině náboženství se katechetka ptá dětí: "Kdo se chce stát svatým?" Všechny děti se hlásí, až na Katku. "A ty se, Katko, nechceš stát svatou?" - "Ne!" zní odpověď. "Abych se mohla stát svatou, tak bych musela nejdřív umřít." Luděk 13:11, 22. 7. 2005 (UTC)

No procházíte (ne Vy - každý) určitým vývojem, máte určitý majetek, postavení a pokud to zahodíte a začnete jednat v rozporu se všemi předchozími činy, budete jistě podezříván z duševní poruchy. Jistě je to cíl kdekoho - také chci být svatý, ale jde o to co proto děláte, pokud se proto dostáváte do sporu i s autoritami, které by Vaše svatořečení mohli zařídit pojídáte různé houbičky, máte halucinace atp. může to znamenat všelicos a jedna z docela reálných možností je, že jste blázen. Jistě najdeme i jiné možnosti, pokud chcete tak to opravte, ale to že trpěl duševní chorobou jsem si nevymyslel, ale netrvám na tom. Mimochodem v dnešní době, pokud začnete rozdávat peníze (svoje) chudým na ulici odveze Vas PCR do blazince k vysetreni (psali nedavno v novinach - LN ne MF :-)) - Milic to delal, samozrejme jenom chvili, pak mu dosli drobne Vrba 13:24, 22. 7. 2005 (UTC)

V této podobě to myslím vyhovuje oběma? (mimochodem, František z Asisi byl taky blázen?) Cinik 13:30, 22. 7. 2005 (UTC)

IMHO ano, ale nikde jsem to o nem necetl, ale uznavam, je to tezke posoudit, ale Milicovi opravdu splouchalo na majak, jeho zivotopis je pomerne zabavne cteni a rozdil mezi nim a Caligulou je pouze ten, ze Caligula mel moc. Vrba 13:35, 22. 7. 2005 (UTC)

Editoři, buďte tak hodní a vložte sem nějaký rozumnější a především obsažnější text o Milíčovi, než ten ubohý nedomrlec, který tu je, myslím zejména ty hlouposti, že se zbláznil. Podle takové logiky by byl blázen Ježíš Kristus, všichni apoštolové (zejména Pavel, který byl koneckonců za blázna také označen), a vlastně všichni, kdo chtěli a chtějí opravdu bez kompromisů následovat Krista. Docela pěkný text je na http://ao-institut.cz/texty/zivotopisy-ceskych-svetcu/20-jan-milic-z-kromerize.html

středobod?[editovat zdroj]

můžeme se domluvit, že každému, kdo užije slovo středobod budou refaktorizováno? Jistě zasloužil by větší trest, ale já jsem dost tolerantní. 94.142.239.193 29. 1. 2020, 00:24 (CET)Odpovědět

Dobrý den, proč si myslíte, že použití tohoto slova je tak nevhodné? Wikipedie je otevřená encyklopedie, takže pokud budete mít zdůvodnění, můžete změnu slova provést přímo vy sám/sama. Jakub Sochor (diskuse) 31. 1. 2020, 12:34 (CET)Odpovědět

Přesun na "Milíč z Kroměříže"[editovat zdroj]

Navrhuji přesun stránky na Milíč z Kroměříže. Jméno Jan se považuje za nesprávný novodobý doplněk (srov. Kaňák, s. 10; Nechutová, s. 203). --Packare (diskuse) 12. 3. 2020, 15:10 (CET)Odpovědět

Přesunul jsem. --Jvs 19. 3. 2020, 19:57 (CET)Odpovědět
No nevím. Bez ohledu na to, jestli se jmenoval Jan, bych řekl, že nejběžnějším používaným označením je Jan Milíč z Kroměříže, nikoli Milíč z Kroměříže. Pročež by článek měl být na příslušném nejočekávanějším názvu. --Mormegil 20. 3. 2020, 14:55 (CET)Odpovědět