Diskuse:Managua

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Význam názvu Managua[editovat zdroj]

Na hlavní stránce je uvedeno že to je od slov MANA + AHUAC. Chci vysvětlit, že tomu tak není. (Vysvětlení, které ve článku je, se týká té delší ,druhé části slova a nejedná se o zemi vodou jako takovou obklopenou - viz níže, i když samozřejmě je Nicaragua "vodou obklopená", ale to Mexico rovněž. Slovo MANAGUA vzniklo zřetězením slov dle pravidel gramatiky nahuatlu a sice :

MAITL - mano - ruka

ANAHUAC - lugar , en la orilla del agua - místo na okraji vody . Tak je to sice doslova, ale Mexikové tím rozuměli svět, neboť svět(alespoň ten "jejich") se odehrával mezi dvěma oceány, čili na okrajích "vody". Označovali tím zde ale svět ve smyslu říše, panství, to co drží mocí, tedy je v "jejich rukách"

Takže MA(itl) + (a)NAHUAC = MANAHUAC , tedy ruka + panství . Samozřejmě, že říci celou větu, tak jak jsem ji uvedl u vysvětlení pro NICANAHUAC, by bylo o dost delší a jako takové by se to neujalo. Ale vysvětlení, které poskytli lingvisté studiem pomístních jmen a zvyklostí stávajících mluvčích nahuatlu dává Lugar en manos de los nahuas , tedy Místo v rukou nahuatlem hovořících . Ve starší verzi AULEX je též vysvětlení Lugar , donde es por manos delimitados , čili místo, které je rukami vymezeno , ve smyslu držby coby vlastnictví .

Samo slovo ANAHUAC je velmi rozšířené v zeměpisných názvech :

Např. H.Cortes obdržel titul markýz Cuernavackého údolí, ale byť to znamená údolí Kravího rohu, je to zkomoleno od CUAUHNAHUACO , tedy po redukci CUAUHNAHUAC - Lugar cerca de las arboledas (los arboles), Místo, které je stromořadím (stromy)obklopeno , tedy CUAUH(Meh) +(a)NAHUA(c) + -C(o) = CUAUHNAHUAC

Také nazývali Mexikové svou říši Jediný svět - Cem Anahuac a hlavnímu městu Srdce Jediného světa - Cem Anahuac Yollotl

Samo slovo ANAHUAC je utvořeno z následujících A(tl) + NAHUAC = ANAHUAC,

Atl - agua - voda nahuac - cerca de , rodeado de, alrededor de , junto a , en la orilla - okolo, obkrouženo, obklíčeno , obklopeno, kolem , ve spojení s něčím (poblíž) , na okraji ,

arbol - strom - CUAHUITL , arboles(arboleda) - stromy(stromořadí) - CUAUHMEH

informace gramatika : grammar of nahuatl D.K. Jordan, linea AULEX, Huiquipedia

(89.24.232.147 29. 12. 2008, 23:32 (UTC))