Diskuse:Městské divadlo Mladá Boleslav

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

První nástřel:

  • maskarony nemají popisky
  • chybí reference v úvodu Nová divadelní budova (navíc Druhá strana jednání prosazovala - kdo to byl?)
  • Přehled názvů a ředitelů divadla: přidat odkazy
  • pokud reference patří k více větám (na což to vypadá u Slavnostní opona), je třeba to uvést, např. poznámkou (nebo tam doplnit další reference, není-li tomu tak)

--5. 12. 2011, 23:13 (UTC), Utar

Díky za nástřel! Maskarony jsem původně plánoval i s popisem "jednotlivých druhů dramatických umění", které daná maska symbolizuje. Narazil jsem ale na problém - takhle konkrétně se o tom totiž nikde nepíše, alespoň ne ve zdrojích, které tu mám k dispozici. Publikace vydaná k 90 letům divadla, kniha o Mladá Boleslavi historika Karla Herčíka se samostatnou kapitolou věnující se budově divadla, oficiální stránky MDMB i web věnující se divadelní architektuře svorně hovoří právě o "jednotlivých druzích dramatického umění", proto jsem to takto převzal i do článku a galerii zastřešil jen titulkem. Obávám se, že symbolika jednotlivých masek byla známa jen samotným stavitelům. Na identifikaci si netroufnu, protože by to jednak byl vlastní výzkum, navíc si ani nejsem zcela jistý, co se přesně těmi čtyřmi druhy dramatického umění myslí, natož pak konkrétním vyobrazením (maskarony jsou si dost podobné).
Odkazy v přehledu nemohu udělat u názvů divadla (všechny bývalé názvy jsou pouhým přesměrováním sem) kromě Divadla Jaroslava Průchy. Co se týče jmen ředitelů, s výjimkou Antonína Dvořáka budou zřejmě všichni ještě dlouhou dobu červení, ale je pravda, že když na ně neodkazuji přímo v textu, v tabulce by si odkaz zasloužili - už je tedy mají.
Způsob uvádění referencí jsem dlouho rozmýšlel, nakonec jsem se rozhodl pro podrobné zdrojování veškerých informací způsobem, jaký je v článku realizován. Text článku plyne vždy bez přerušení tak dlouho, dokud se opírá o jeden zdroj. Některé kapitoly vznikly kompilací více zdrojů, které se navzájem doplňovaly a přinášely nové informace, proto v podstatě každá věta pochází odjinud a čísla jsou za každou tečkou (často se pak v odstavci střídají třeba stále dvě reference. Některé části článku, jako právě například Vámi zmiňovaný úvod kapitoly Nová divadelní budova se opírá o jednu kapitolu zdrojové publikace (v tomto případě dvojstrana 22-23 v knize MDMB 1909-1999) a reference je uvedena v okamžiku, kdy následující věta již pochází odjinud. Stále se opakující odkaz na stejnou referenci v několika po sobě následujících větách nepovažuji za nutný. Podobné je to i v kapitole Slavnostní opona, kterou dále také zmiňujete. Tam postupuji podle příslušného doporučení, které tvrdí, že "pokud se některý odstavec článku opírá výhradně o jednu kapitolu knihy XY, je potřeba tuto knihu uvést v referenci na konci odstavce." Přesný způsob, jak uvést, že se daná reference týká větší části textu, není doporučením pevně stanoven. Protože sekci Poznámky v článku využívám pro doplnění faktických informací, které není nezbytné psát přímo do hlavní stati (jména ochotníků), nechci mezi ně motat (z mého pohledu) pro čtenáře nepříliš podstatné informace o tom, že reference 76 platí i pro dvě věty předcházející. Prozatím jsem se tedy přiklonil k takovéto poznámce, která se neplete do výkladové části článku a případní zájemci ji zde jistě bez problému najdou.
Z věty "Druhá strana jednání prosazovala výstavbu nové divadelní budovy." by mělo vyplynout, že druhá strana jednání jsou ti, kteří nesouhlasí s dříve zmíněným návrhem a chtějí postavit novou budovu. Jména nejsou podle mě důležitá, navíc nejsou v této části uvedena ani ve zdrojích. Dalo by se předpokládat (teď je to ale jen má spekulace), že to budou ti lidé, kteří o rok později utvořili ve článku zmiňovanou a v poznámce vyjmenovanou divadelní komisi. Možnou náhradou za výraz druhá strana jednání by mohli být například odpůrci tohoto návrhu, nevím, nakolik by to pomohlo. --Michal Bělka 6. 12. 2011, 14:40 (UTC)
  • odkazy: Díky.
  • reference: Ano, tahle možnost asi jde taky použít. Možná by se to mělo dohodnout nějak centrálně, jak podobné případy řešit, aby to v každém článku nebylo jinak a nemátlo to čtenáře.
  • druhá strana jednání: Tak to takhle nech, mne se to jen zdálo jako kandidát pro šablonu {{Kdo?}}.
  • maskarony: Tohle byl zase můj kandidát na Obrázek bez popisku, asi to tedy taky nech takhle
Někde tam je opakovaná reference, viz Toolserver, můžeš ji najít a opravit?
Co odkaz na Commons, nebyl by? A interwiki? --6. 12. 2011, 15:19 (UTC), Utar
P.S.: MDMB se používá oficiálně, nebo jen tady v článku?
Opakovaná reference byla dopadena a vyřízena. Na ty maskarony se ještě poptám, až budu mít schůzku s ředitelem divadla ohledně výběru fotek uvolněných na Commons, což vidím tak na příští týden, dnes to padlo. Až na Commons budou, bude se hodit i odkaz, takže jsem ho tam dal a přidal ještě NK ČR. MDMB je oficiálně používaná zkratka, např. oficiální web mdmb.cz. Interwiki má bohužel podobný problém jako červenající se seznam ředitelů a herců - regionální divadlo globálně moc lidí nezajímá, takže související články moc nejsou a interwiki už vůbec ne. Časem můžu nějakou (o dost) zkrácenou verzi dát na en, zatím je to ale v nedohlednu, protože po doladění tohoto článku se budu muset přesunout od praxe k teoretizování a sepsat samotnou maturitní práci. Že já jsem si jí nevzal z dějepisu, už by byla hotová, takhle mám jen přílohu :) --Michal Bělka 6. 12. 2011, 15:59 (UTC)
OK. --6. 12. 2011, 16:20 (UTC), Utar

II

  • NevyřešenoNevyřešeno Bylo by dobré získat profesionální fotografie, jako máme například od Jefa Kratochvila z jiného divadla. Co Vy na to? (až později jsem si všiml, že máte schůzku s panem ředitelem... Těším se!) --Svajcr 6. 12. 2011, 21:01 (UTC)
Souhlas pana ředitele s uvolněním fotografií pod CC-BY-SA již je vyřízený v OTRS, zbývá jen domluvit počet a výběr fotek - to jsme měli dnes řešit, bohužel to bylo nutné odložit a termín se stanoví až později. Očekávám to někdy během příštího týdne... --Michal Bělka 6. 12. 2011, 21:15 (UTC)

III

  • Přesunul jsem obrázky, ten s obrázkem obchodního oddělení jsem smazal (nepřišel mi zajímavý a navíc jsou domluvené nové obrázky). Pro příště: obrázek nedávej nad nadpis, ale pod něj. Zabráníš tak podivnému zobrazování. Taky je potřeba hlídat kolize obrázků například s šablonami.
  • Neexistuje nějaký infobox, když ne pro divadla, tak pro instituce určitě? Hodil by se.
  • Přesunul jsem dole i odkazy na Commons a NK ČR, aby to ale vypadalo lépe je potřeba přidat ty EO, jak píše K123456 níže. Dej tam např. zprávy o divadlu nebo jeho představeních z internetových portálů (aktuálně.cz, novinky.cz…).
  • Ještě k fotkám: bylo by dobré mít u části Interiér fotku interiéru, u Sboru fotku sboru…; uprav to až získáš ty nové fotky. --Utar 7. 12. 2011, 18:58 (UTC), Utar
S fotkami interiéru počítám, proto je u té kapitoly zatím prázdno. nejraději bych vyfotil i slavnostní oponu, je nádherná, ale nevím, jestli ji kvůli mně stáhnou. V sekci Divadlo Jaroslava Průchy způsoboval mezeru pod obrázkem pravděpodobně ten citát - hlavně tedy jeho popisek zarovnaný vpravo. Ale když je teď obrázek přesunutý doprava, zdá se mi to takové podivné, nevyvážené. Vpravo jsou dva obrázky a velká tabulka, vlevo hrozně dlouho nic, navíc mezi ty fotky lezou vpravo jen tři řádky textu (u mě v rozlišení 1600x900), což je takové prapodivné. Navíc tam ta fotka byla vložená tak, aby korespondovala s textem, který se zmiňuje o rekonstrukci divadla, v rámci níž Nová scéna vznikla. update: z těchto důvodů jsem obrázek zatím přesunul zpět doleva a mezeru alespoň o pár pixelů zmenšil úpravou parametru v šabloně (zmenšení uvozovek) Se smazáním obchodního oddělení souhlasím, není tam potřeba, když mají být jiné obrázky.
Šablona:Infobox divadlo sice existuje, ale je strašná, používá se jen ve třech článcích a v nich vypadá šíleně. Orientuje se v podstatě jen na lidi, kteří budou v divadelní oblasti na Wikipedii věčně červení, navíc třeba "autorů divadelních her" je hromada. O něco lepší je Šablona:Infobox Budova, ale to zase kryje jen malou část článku. Jinak by asi (s vynecháním hromady řádků) tenhle šel, ideální by byl nějaký hybrid...
Našel jsem teď jeden krásný externí odkaz, o kterém jsem ani nevěděl, pak můžu dát třeba i-divadlo.cz, kde udržují repertoár i aktuální program. S dalšími odkazy si bohužel nevím rady, kdybych měl linkovat články o jednotlivých představeních, bude jich hrozně moc... update: našel jsem pár snad vcelku zajímavých odkazů tak, aby se sekce natáhla až na konec šablon. --Michal Bělka
Ty uvozovky u citace jsi klidně mohl nechat, nevím jak tobě, ale mně to tu mezeru nezmenšilo. Problém je tam, že citace se zobrazuje v obdelníku, neobtéká ten obrázek Vchod na Malou scénu divadla zřízenou během rekonstrukce v letech 1977–1985. Takže nalevo od citace, pod tím obrázkem, mám mezeru na šířku Malé scény a na výšku hlavy Marka Ebena. Nevypadá to zrovna dobře. --7. 12. 2011, 20:55 (UTC), Utar
Prohlédl jsem to na všech mě dostupných přístrojích a udělalo mi to asi pětiřádkovou mezeru na rozlišení 1280x1024, jinak nikde. Zkusil jsem pár čachrů, ale bylo to spíš horší. Co tento stav? Dva obrázky vlevo jsou trochu nezvyklé, ale stále si myslím, že pod tou velkou tabulkou v pedchozí sekci by měla být vpravo pauza. Na mém rozlišení (1600x900) je teď celá kapitola Divadlo Jaroslava Průchy odsazená doprava (všechny řádky začínají na stejné úrovni) a toto odsazení končí přesně před nadpisem další sekce. Takhle by to podle mě mohlo být. Jak to vypadá u Vás? pozn. obrázky před nadpisem jsou schválně, aby nadpis byl u textu a nevisel jen tak v prostoru --Michal Bělka 7. 12. 2011, 21:30 (UTC)
Jde to. Fotka Ebena končí na úrovni citace. Jinak, tady 1280x800. Už tohle neopravujte, na jiných zařízeních se to zase rozhasí. --7. 12. 2011, 21:49 (UTC), Utar
Tak ok, pokud pak ten následující odstavec zase začíná od kraje, tak se to myslím dá. Zkoušel jsem asi 3 další verze, takhle to na mně dostupných displejích vypadá asi nejpřijatelněji. Jinak jsem dodal ten infobox (lepší tady momentálně není) a pro dnešek toho mám dost, takže prozatím děkuji a zítra se podívám, jestli jsem některé připomínky nepřehlédl. --Michal Bělka 7. 12. 2011, 22:01 (UTC)

Poznámky od K123456[editovat zdroj]

Zdravím,

  1. Hned na první pohled mě zaujaly vnitřní odkazy. Např. ve větě: „Divadlo bylo postaveno v letech 1905-1909 poté, co okresní hejtmanství zakázalo provozování kulturních akcí v radničním sále.“ je nalinkován jen jeden letopočet. Těchto problémů je tam více. Chtělo by to upravit. Linkovat jen ty termíny a slova, která s článkem souvisí nebo nějak doplňují informace o článku. Více zde Wikipedie:Průvodce (odkazy)#Kdy odkazovat.
  2. V té samé větě viz bod číslo jedna je spojovník (divis), ten slouží ke spojování slov. Já bych tam raději dala pomlčku. Zkontrolovat v celém článku. Rozdíl je zde: spojovník = - pomlčka = –.
  3. V sekci Divadlo Jaroslava Průchy je pod fotografií vchodu do malé scény nepěkná mezera. Nevím, zda se to jen mně takto zobrazuje.
AnoAno Přesunul jsem obrázky, mělo by to být pryč. --7. 12. 2011, 18:43 (UTC), Utar

Tak toto bylo jen pár připomínek na začátek. Text jsem rychle prolétla, až budu mít více času, přidám postupně další připomínky. Článek vypadá podle mě velice pěkně. Oceňuji dostatek zdrojů a fotografií. Nejvíce mi vadily asi ty vnitřní odkazy – dokonce jsem narazila na toto: muzikály. Jinak by to chtělo zkontrolovat překlepy, neříkám, že tam nějaké jsou, ale v takto obsáhlém článku člověk nikdy neví. Já jsem to dělala tak, že jsem si článek vytiskla, na papíře se totiž hledají mnohem lépe. Nebo jestli máte nějaký program, jak chcete. A je dobře, že jste vyjednal ty divadelní fotky, článek s nimi bude vypadat ještě lépe. Ještě jedna maličkost na závěr: já bych přidala ještě nějaké externí odkazy. No, problém tohoto článku, stejně jako toho mého, budou červené odkazy, kterých bude hrozně moc. Musíte se rozhodnou, buď červený odkaz, nebo žádný odkaz. Aby se červené odkazy změnily na modré, chtělo by to postupně zakládat další články, herce a herečky, režiséry a inscenace.

S pozdravem ♥ K123456  7. 12. 2011, 16:55 (UTC)

Taktéž zdravím a děkuji, že jste na článek mrkla. Zapomenutý spojovník bude nějaký úlet, snažil jsem se je tam nedávat. Muzikály radši ani nekomentuji a rovnou je letím opravit. Ohledně toho obrázku v DJP jsem se vyjadřoval výše, na mém monitoru to naopak vypadá podivně teď, když je vše vpravo... Interní odkazy nemám rád, protože nikdy nevím, jestli odkazovat :) Mrknu na ně. Té červené se asi bohužel nezbavím (plánuji postupně alespoň zpahýlovatět aktuální členy souboru a pokud bude čas, tak některé zajímavější články jako Zöllnerova kočovná společnost nebo Irokézské divadlo). U ostatních jmen lokálního významu asi odkazů trochu uberu a letopočty půjdou do pryč s výjimkou několika nejdůležitějších. --Michal Bělka 7. 12. 2011, 19:54 (UTC)
Ještě bych dodala reference k úvodu. Vím, že tam nemusí být, ale s nimi to bude vypadat lépe. Máte tam totiž hodně čísel jako 5000 diváků nebo 90% návštěvnost, to by si snad zasloužilo referenci. Můžete použít klidně zdroje, které máte v článku. Stačí použít toto: <ref name=" nějaké jméno" />. Toto stačí dát do první reference, která bude celá, např.
<ref name="Balalářka Kamily Rajsiglové">{{Citace elektronické monografie
 | příjmení = Rajsiglová
 | jméno = Kamila
 | titul = Městské divadlo Brno v letech 1995 - 2005, autorská tvorba Stanislava Moši  
 | strany = 7
 | poznámka = Bakalářská diplomová práce na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity
 | url = http://is.muni.cz/th/220459/pedf_b/Bakalarka_-_konecna_verze.doc
 | druh nosiče = Dokument aplikace Microsoft Word
 | datum přístupu = 2011-3-6
 | vydavatel = Masarykova univerzita  
 | jazyk = česky
 }}</ref> 
no a potom, když se v textu vyskytne pasáž, stačí vložit jen <ref name=" nějaké jméno" />. Zatím vše. ♥ K123456  8. 12. 2011, 05:40 (UTC)
Dodal jsem referenci k tomuto číselnému údaji. --Michal Bělka 16. 12. 2011, 21:04 (UTC)

Zdravím tě a chválím za ty fotky inscenací, to je velký úspěch. Jo a díky, že jsi ten údaj ozdrojoval. Měla bych jednu připomínku, která se ti možná nebude líbit. Nevím, zda je dobré se pouštět hned do nejlepšího článku. Ten totiž musí být po všech stránkách velmi precizní. Neříkám, že tvůj článek není dobrý, mně se velmi líbí. Já bych se nejdříve zaměřila na získání mety dobrý článek, od které se potom můžeš lépe odpíchnout. Protože k získání stříbrného puclíku ti stačí současný stav článku, stříbrný pucl ti může připíchnout v podstatě kdokoliv. Ale pokud bys chtěl nejlepší článek, tak o tom bude rozhodovat celá komunita a je možné, že ho nezískáš (nebo také získáš, to já nevím). Víš, vždy je lepší mít nějaký záchytný bod. Toto všechno jsou jenom mé osobní názory, ke kterým můžeš přihlédnout, či nikoliv. Zdraví ♥ K123456  17. 12. 2011, 10:00 (UTC)

Taky mne to překvapilo, zvlášť to „Článek prošel recenzí, během posledního týdne nepřibyly v jejím rámci žádné nové připomínky.“ :D . Na Dobrý článek to je, získání fotek je skvělá věc, ale třeba rozvržení textu od Současnosti dolů, kde jsou velké odstavce a obrázky jeden za druhým vpravo, myslím pro NČ není (jen první věc, co mne napadla). --17. 12. 2011, 10:15 (UTC), Utar
P.S.: A třeba Členové uměleckého souboru k roku 2011 nemají odkaz na zdroj.

Oba vás zdravím, ozdrojoval jsem současnou podobu složení uměleckého souboru. Domnívám se, že mety DČ již článek dosáhl (když jej porovnám třeba s mým dřívějším dílem, který DČ má, vidím v kvalitě dost podstatné rozdíly), stříbrný puzzlík v rohu je formalitka, kterou nepovažuji za nutnou, nechtělo se mi jej tam osobně přilepovat, neboť by to vypadalo z mého pohledu podivně. Že může vypadat podivně i nominace článku bez puzzlíku, to může být pravda, ale součástí procesu nominace je diskuze, která může přilákat více zkušených uživatelů a tedy více připomínek pro zapracování. Přes nadcházející prázdniny budu mít navíc dostatek času takové připomínky zapracovat, než kdybych to odkládal a proces nominace měl zahájit někdy o svaťáku. A že byla tahle diskuze týden mrtvá, to je pravda :).

S fotkami z inscenací jsem si lámal hlavu a nakonec je vložil takto za sebe, jelikož jsou typem i významností stejné. Házet je na obě strany jsem zkoušel, ale vypadalo to podivně, jednak to totiž opět vytváří osamocené nadpisy daleko od příslušného (odsunutého) odstavce, dvak nemají tyhle obrázky zcela přímou souvislost s textem věnujícím se Nové scéně či odvolání ředitele, slouží pro ilustraci celé kapitoly Současnost, Repertoár a vlastně i Soubor, neboť jsem se ho snažil ukázat takřka celý. Kdybych cíleně hodil Soubor:Miláček_MDMB.jpg doleva k větám "Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati slavnostně předal řediteli divadla šek na zřízení nové scény, výstavba získala i stavební povolení.[75] Městská rada ale 18. srpna 2011 na svém jednání rozhodla o odložení výstavby nové budovy a schválila prodloužení rekonstrukce divadla o další etapu," případně pak Soubor:Dr._Jekyll_a_Mr._Hyde_MDMB.jpg k odstavci o odvolání ředitele, mohlo by to možná vypadat vtipně, ale patrně neencyklopedicky. Proto jsem je nakonec dal tam, kde jsou - pravidelně rozložené po pravém okraji, aby ilustrovaly text o novodobé éře divadla, ale zároveň jej nerušily a nevyvolávaly nežádoucí asociace. Počet obrázků je vyladěný tak, aby na 1600x900 doprovázely celý zbytek článku (končí u Poznámek) a na 1280x1024 šly s textem cca do chvíle, kdy končí souvislý odstavec a začíná závěrečný seznam. --Michal Bělka 17. 12. 2011, 12:38 (UTC)

Jen taková drobnost, co mě napadla při pohledu na část Současnost, je tam za sebou hned několik fotek zarovnaných doprava. To by až tak nevadilo, ale nesedí mi to, že fotky Ivo Theimer a Karolina Frydecká v inscenaci Zlomatka a Matouš Ruml a Veronika Kubařová v inscenaci Romeo a Julie jsou hned vedle podsekce odvolání ředitele. Vypadá to trochu divně. Jinak přeji veselé Vánoce. Zdraví ♥ K123456  24. 12. 2011, 08:43 (UTC)