Diskuse:Livonština

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Zik v tématu „Zemřela poslední mluvčí

Sysopům ohledně kategorizace Jak jsem si všiml, schází livonština v seznamech jazyků. To se týká ugrofinských jazyků, kde mi jako ne-znalci není zcela jasná další kategorizace, ale také seznamu jazyků podle příbuznosti, kde bych se v tom nerad sám hrabal. Do abecedního seznamu řečí mohu zařadit Livonštinu sám. Dále bude potom asi třeba opravit klasifikaci livonštiny zde v tomto článku, udělal jsem to prozatím jen zevrubně. -- -jkb- 12:20, 25. Črv 2004 (UTC)

Zařadil jsem livonštinu do seznamů jazyků (použil jsem tam název livština, který jsem našel v tištěné encyklopedii Světem jazyků, ale zařídil jsem přesměrování). Klasifikace v tomto článku může podle mě zůstat tak jak je, a to ze dvou důvodů: 1. Do přehledové tabulky se detailní klasifikace nevejde, vypadalo by to ošklivě; 2. Livština je zatím jediným uralským jazykem ve Wikipedii, takže není s čím srovnávat její zařazení. Založil jsem však článek Uralské jazyky, kde je podrobné dělení vidět. --Dan Zeman 10:06, 1. Srp 2004 (UTC)

Vidím, že pan Zeman udělal tu kategorizaci a pár dalších doplňků, děkuji. Já měl potíže s názvem - v googlu jsem ovšem našel pouze livonštinu, pod livštinou nebylo nic. Tím jsem se tedy řídil. PS: snad také zkontrolujete moji dnešní maltštinu. -jkb- 10:04, 1. Srp 2004 (UTC)

Diskuze o dělení uralských jazyků byla přesunuta na Diskuse:Uralské jazyky. --Miraceti 06:47, 23. 5. 2005 (UTC)

Ukázka jazyka[editovat zdroj]

Nevím, nejsem srozuměn. U všech ostatních jazyků se nachází souvislý text z Všeobecné deklarace lidských práv, a ne nějaké počítání od jedné do deseti. Raději bych to nechal bez ukázky (deklaraci asi neseženem), jinak by bylo nutno asi uvést srovnávací příklady 1 až 10 v jiných jazycích. -jkb- 14:02, 23. 6. 2005 (UTC)

Mě přišlo, něco lepší než nic, aby čtenář měl aspoň nějakou představu o jazyce, ale jak myslíte. Nechám to na Vás. --Li-sung 14:04, 23. 6. 2005 (UTC)
zatím nechám a budu o tom hloubat. -jkb- 14:06, 23. 6. 2005 (UTC)


Take bych nechal alespon to pocitani, pokud nesezene nekdo deklaraci. Vrba 14:08, 23. 6. 2005 (UTC)

Zemřela poslední mluvčí[editovat zdroj]

Přidal jsem odkaz na zprávu, že zemřela poslední rodilá mluvčí livonštiny, a do infoboxu zaznamenal k místu výskytu, že jazyk je vymřelý. Asi by to chtělo nějak lépe upravit infobox, možná změnit kategorie, přepsat kapitolu o počtu mluvčích atd., ale to teď nestíhám, tak sem odkládám aspoň tuto poznámku. --Mmh (diskuse) 16. 6. 2013, 19:11 (UTC)

A je skutečně vymřelý? Není jen mrtvý? Mám za to, že livonsky mluví někteří Lotyši - jinak by asi stát nemohl uznávat livonštinu jako menšinový jazyk a financovat ji. Navíc ve stejném infoboxu stojí, že livonská Wikipedie běží na testovacím provozu, a předpokládám, že ji nepsala ta paní, co zemřela v roce 2013. --Zik (diskuse) 4. 3. 2015, 15:01 (CET)Odpovědět